Με το μήνυμα: «Πάνω στη σκηνή του χορού, είμαστε όλοι ίδιοι!», επαγγελματίες χορευτές, με και χωρίς αναπηρία, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανεβαίνουν στη σκηνή και ξεπερνούν τα όρια του χορού, λέγοντας τη δική τους ιστορία, καλώντας μας να δούμε τον χορό αλλιώς.
Ως «κορύφωση» του ευρωπαϊκού προγράμματος Unlimited Access και αποτελώντας το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού που γίνεται στην Ελλάδα για ανθρώπους με και χωρίς αναπηρία, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access πραγματοποιείται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, από τις 26 Φεβρουαρίου έως την 1η Μαρτίου.
Ο χορός είναι για όλους
Το 2012, με αφορμή το Unlimited Festival που οργανώθηκε στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας στο Λονδίνο, τέσσερις φορείς – British Council, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Vo’ Arte (Πορτογαλία) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροατία) – ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να υλοποιήσουν το ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα Unlimited Access. Βασικοί στόχοι του ήταν η δημιουργία και η προβολή παραστάσεων χορού για ανθρώπους με αναπηρία και η αναθεώρηση του τρόπου αντιμετώπισής τους στον χώρο του πολιτισμού.
Προβάλλοντας το έργο ανθρώπων με αναπηρία ως ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα εγγενούς αισθητικής και δημιουργικής αξίας και, ταυτόχρονα, επιδεικνύοντας μια απτή δέσμευση στην άρση των εμποδίων σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση καλλιτεχνών και θεατών με αναπηρία, το Unlimited Access δημιουργεί έναν νέο χώρο στην ευρωπαϊκή πολιτιστική σφαίρα, για να προσφέρει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Μέσα από ποιου τα μάτια βλέπουμε τον κόσμο; Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτιστικών ιδρυμάτων στην προώθηση των τεχνών και του πολιτισμού χωρίς αποκλεισμούς; Πώς μπορούν τα καλλιτεχνικά μας ιδρύματα να καθρεφτίζουν με ουσιαστικό τρόπο την ευρωπαϊκή κοινωνία στην οποία ζούμε; Ποιος μπορεί να είναι καλλιτέχνης ή ερμηνευτής; Ποιοι μπορούν να κάνουν τέχνη και ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτήν; Και γιατί θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει αυτό;
Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Στέγη πραγματοποίησε, τα δύο τελευταία χρόνια, μια σειρά εργαστηρίων σύγχρονου χορού, στα οποία συμμετείχαν άνθρωποι με διαφορετικές αναπηρίες, αλλά και χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Οι μεικτές ομάδες που δημιουργήθηκαν «δούλεψαν» με το σώμα, πειραματίστηκαν με την κίνηση και εμπνεύστηκαν τη δική τους παράσταση, με στόχο το Φεστιβάλ Χορού Unlimited Access στην Αθήνα, με το οποίο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ, του οποίου την επιμέλεια έχουν αναλάβει οι Κάτια Αρφαρά, Μυρτώ Λάβδα και Χρήστος Καρράς, με χορογραφίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά πολύ ενδιαφέρουσες στο σύνολό τους, που θα αποδείξουν εμπράκτως ότι ο χορός είναι για όλους!
Πρόγραμμα Φεστιβάλ
Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου
«Evolution» της χορεύτριας – χορογράφου Claire Cunningham (Μ. Βρετανία): Μικρή Σκηνή, στις 20:30. Διάρκεια: 17 λεπτά.
«Magnolia (or Defiance)» της κολεκτίβας IMRC (Integrated Movement Research Collective), με χορογράφο την Iva Nerina Sibila (Κροατία): Μικρή Σκηνή, στις 22:00. Διάρκεια: 40 λεπτά.
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου
Τρεις παραστάσεις από τις ομάδες χορού της Στέγης, με άτομα με και χωρίς αναπηρία, επαγγελματίες του χορού και ανθρώπους που για πρώτη φορά έκαναν χορό: «Ακούς έναν ήχο. Τρέχεις στην άκρη της σκηνής. Σταματάς. Νοιώθεις ένα χέρι στον ώμο. Συνεχίζεις…» από τη χορογράφο Ίρις Καραγιάν, «Γλυκιά άβυσσος» από τη χορογράφο Μέντη Μέγα, «Η πτήση» από τη χορογράφο Μαρία Κολιοπούλου. Κεντρική Σκηνή, στις 20:30. Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά (με διάλειμμα).
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου
«Two for C» της ομάδας Candocο, με χορογράφο τον Javier de Frutos (Μ. Βρετανία): Μικρή Σκηνή, στις 20:30. Διάρκεια: 12 λεπτά.
«Edge» της ομάδας CiM (Companhia Integrada Multidisciplinar), με χορογράφο την Ana Rita Barata (Πορτογαλία): Μικρή Σκηνή, στις 21:30. Διάρκεια: 45 λεπτά. Προβολή ντοκιμαντέρ «2 and 2 are four» της ομάδας CiM.
Κυριακή 1 Μαρτίου
«Simulante bande», από την ομάδα Ver Te Dance και το Archa Theatre του χορογραφικού ντουέτου των Veronika Kotlíková και Tereza Ondrová (Τσεχία): Κεντρική Σκηνή, στις 20:30. Διάρκεια: 1 ώρα.
Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, με συμμετοχή των εταίρων του προγράμματος Unlimited Access. Αποτίμηση και προοπτικές.
Προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Silent moves» των Aideen Barry και Emma O’ Kane: Μικρή Σκηνή, στις 18:00. Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά.
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου: Εργαστήριο για εφήβους, από την ομάδα Candoco Dance Company. Ώρες: 10:00 – 13:00.
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου: Εργαστήριο για ενήλικους, από την ομάδα Candoco Dance Company. Ώρες: 11:00 – 14:00.
Πληροφορίες
Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: λεωφ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Οι παραστάσεις είναι κατάλληλες για ηλικίες 7 και άνω. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 7 ευρώ, ανέργων: 5 ευρώ.
Πηγή: naftemporiki.gr