Eurogroup: Οι ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ και οι ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ της Ελλάδας

21.2.2015_Eurogroup - Οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Την παράταση της δανειακής σύμβασης, κατά τέσσερις μήνες, έναντι έξι μηνών που είχε αιτηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση, ανακοίνωσε, αρχικά, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Επίτροπο Οικονομικών & Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας & Τελωνείων, Πιέρ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στη συνέχεια και ως πρώτο βήμα της συμφωνηθείσας διαδικασίας, ανακοινώθηκε, ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παρουσιάσει λίστα με μέτρα μεταρρυθμίσεων, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας, 23 Φεβρουαρίου 2015.

Με τη σειρά τους, οι θεσμοί θα παράσχουν μια πρώτη άποψη, για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης, για μια επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης.

Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου.

Η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο υπόκεινται και πάλι, σε έγκριση από το Eurogroup.

Σχετικά με το θέμα των 10,9 δις ευρώ, από το δάνειο του EFSF, που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε, ότι θα επιστραφούν στο Ταμείο και θα παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας

Πέρα από τη δέσμευση της παρουσίασης της λίστας με τις μεταρρυθμίσεις, την ερχόμενη Δευτέρα, η Ελληνική Κυβέρνηση δεσμεύεται να απόσχει από οποιαδήποτε κατάργηση των μέτρων και από μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή την χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.

Πηγή: epoli.gr