Παρουσίαση του πρώτου θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη

16.2.2015_Παρουσίαση του πρώτου θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη

Το εμβληματικό θεατρικό έργο της νεότητας του Νίκου Καζαντζάκη, «Ξημερώνει, Δράμα εις πράξεις τρεις», θα παρουσιαστεί στις 18 Φεβρουαρίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30, στην κεντρική δημοτική βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27).

Σημειώνεται ότι στις 18 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται 132 χρόνια από τη γέννηση του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα και 11 χρόνια από τον θάνατο της Ελένης Καζαντζάκη.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι Νίκη Σταύρου (διευθύντρια των εκδόσεων Καζαντζάκη),  Νίκος Μαθιουδάκης (επιμελητής της έκδοσης), Ζωή Σαμαρά (ποιήτρια  και πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης), Τάσος Αρβανιτάκης (συγγραφέας και πρόεδρος του Ιδρύματος Υδρία), ενώ το συντονισμό θα έχει ο δημοσιογράφος Στέλιος Λουκάς.

Αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ξημερώνει» θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μαριλένα Λιακοπούλου και Αλέξανδρος Βοζινίδης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Το έργο
Το «Ξημερώνει» αποτελεί το πρώτο ερωτικό δράμα του Έλληνα μυθιστοριογράφου, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα που γράφτηκε για θέατρο το 1906 και υποβλήθηκε το 1907 στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα του Εθνικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το θεατρικό έργο περιγράφει το ηθικό δίλημμα και το συναισθηματικό μαρτύριο της κεντρικής ηρωίδας, Λαλώς, η οποία βρίσκεται δέσμια του προσωπικού της πόθου και του επιβαλλόμενου κοινωνικού καθωσπρεπισμού. Ο Καζαντζάκης συγγράφει το κείμενο σαφέστατα επηρεασμένος από την εποχή του, ενώ το θέμα του είναι παρόμοιο με την πλοκή του μυθιστορήματος «Άννα Καρένινα» του Τολστόι.

Η έκδοση αποτελεί την πρώτη σχολιασμένη απόδοση του ερωτικού θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, η επιμέλεια του οποίου βασίστηκε απευθείας στο χειρόγραφο του δράματος, όπως υποβλήθηκε στον Παντελίδειο Δραματικό Αγώνα και τώρα φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Το βιβλίο κυκλοφορεί με επιστημονική εισαγωγή του Καθηγητή Γεράσιμου Ζώρα, ενώ στο Επίμετρο παρατίθενται τα δύο σωζόμενα χειρόγραφα του θεατρικού έργου, ένα σύντομο σημείωμα των επιμελητών, καθώς και πλούσιο πληροφοριακό υλικό.

 

Πηγή: naftemporiki.gr