Σήμερα, Κυριακή 6 Ιουνίου 2021, ο Δήμος Ευρώτα διοργάνωσε εκδηλώσεις μνήμης, για τα 77 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Αγίου Δημητρίου Ζάρακα. Ήταν 4 Ιουνίου 1944, όταν γερμανικά στρατεύματα εισέβαλαν στο χωριό, εκτέλεσαν 21 ανθρώπους -ανάμεσά τους και ένα μωρό- και έκαψαν όλα τα σπίτια του χωριού, ως αντίποινα των Γερμανών για τη δολοφονία του Φραντς Κρεχ (Franz Krech) και της συνοδείας του στους Μολάους.
Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος απηύθυνε χαιρετισμό και η τελετή έκλεισε με τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Ιστορική αναδρομή
Στις 26 Απριλίου 1944, ο Γερμανός διοικητής της 41ης Μεραρχίας Πεζικού, υποστράτηγος Φραντς Κρεχ (Franz Krech), με έδρα την Τρίπολη, πήρε εντολή από τον προϊστάμενό του στρατιωτικό διοικητή Πελοποννήσου, στρατηγό Λε Σουίρ, με έδρα την Κόρινθο, να μεταβεί προς επιθεώρηση στη γερμανική στρατιωτική βάση της Μονεμβασίας. Στην επιστροφή του από τη Μονεμβασία ο Φραντς Κρεχ (Franz Krech) σκοτώνεται σε ενέδρα που είχε στηθεί στη θέση Βίγλα, μεταξύ Μολάων και Γκαγκανιάς.
Τα αντίποινα για τη δολοφονία Κρεχ υπήρξαν άμεσα, πρωτοφανή και υπερβολικά. Θεωρήθηκαν τα μεγαλύτερα κατά τη διάρκεια του 1944, δεύτερα σε μέγεθος ύστερα από αυτά που έλαβαν χώρα στα Καλάβρυτα, στις 13 Δεκεμβρίου 1943.
Έτσι το απόγευμα της ίδιας ημέρας ένας γερμανικός λόχος προερχόμενος από επιχειρήσεις στην περιοχή της Νεάπολης, σε συνεργασία με το λόχο του Γ. Τσόμπου, που έδρευε στη Σκάλα, περικύκλωσε τους Μολάους με σκοπό τη πυρπόληση της πόλης. Η πόλη γλύτωσε χάρη στην παρέμβαση του Γ. Τσόμπου, που αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που διέτρεχαν οι κάτοικοι των Μολάων και έπειτα από μεγάλη πίεση, έπεισε τον Γερμανό διοικητή του λόχου ότι οι κάτοικοι ήταν αμέτοχοι στη δολοφονία του στρατηγού.
Τα αντίποινα έμελλε να συνεχιστούν. Όταν ο Λε Σουίρ (στρατιωτικός διοικητής Πελοποννήσου) πληροφορήθηκε το θάνατο του Κρεχ, διέταξε ως πρώτα αντίποινα να εκτελεστούν όλοι οι άμαχοι ανάμεσα σε Μολάους και Σπάρτη που δεν βρίσκονταν σε χωριά. Πόσοι άμαχοι εκτελέστηκαν από την 117η Μεραρχία Καταδρομών παραμένει άγνωστο (Mark Mazower, σελ. 204).
Με πληροφορίες από: «Μνήμες που συγκλονίζουν», Δημήτριος Π. Ανδριτσάκης
Φωτό: facebook.com/KRITIKOSNEOKLIS, facebook.com/diatzanetea