Τα Aristoleo High Phenolic Olive Oils και Table Olive Awards είναι ο διεθνής διαγωνισμός που προσμετρά τα υψηλά ευεργετικά συστατικά (φαινόλες) που βρίσκονται στα ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές. Το 2023 διενεργήθηκε η 8η έκδοση του διαγωνισμού, στο Τορόντο του Καναδά.
Στις 3 Μαρτίου 2023, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, δίνοντας τέσσερα διπλά χρυσά και επτά χρυσά βραβεία στα βιολογικά ελαιόλαδα και τις επιτραπέζιες ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι είναι από τα κορυφαία παγκοσμίως στην περιεκτικότητα φαινολών.
Οι φαινόλες είναι πανίσχυρα μικροσυστατικά, με εξαιρετική φαρμακολογική δράση, που ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά, ενώ η ευεργετική δράση τους αναγνωρίζεται και επίσημα στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 432/2012 που βρίσκεται σε εφαρμογή, όπου τα συστατικά αυτά όταν περιέχονται σε ένα ποσοστό και άνω (όριο 250 mg/kg), δίνουν τη δυνατότητα στα ελαιοπροϊόντα που τα περιέχουν να φέρουν ισχυρισμό υγείας (Health Claim) με σαφείς ενδείξεις υγειοπροστατευτικότητας.
Αναλυτικότερα τα ελαιόλαδα και οι επιτραπέζιες ελιές με τις αντίστοιχες συγκεντρώσεις φαινολών, είναι :
ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
ΦΥΛΛΙΚΟΝ Πρωτέλαιο – Double Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 1625 mg/kg
ΑΓΟΥΡΕΛΑΙΟ Άθερμο – Double Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 1513 mg/kg
ΑΡΜΟΝΙΑ Άθερμο – Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 1140 mg/kg
PLUS HEALTH GREEN EVOO – Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 1129 mg/kg
PLUS HEALTH BLUE EVOO – Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 974 mg/kg
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ
PLUS HEALTH KALAMATA OLIVES – Double Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 2150 mg/kg
PLUS HEALTH GREEN OLIVES – Double Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 2150 mg/kg
ΕΛΙΕΣ ΒΑΛΣΑΜΙΚΕΣ – Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 1760 mg/kg
ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ – Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 1700 mg/kg
ΕΛΙΕΣ ΤΕΛΙΕΣ – Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 1650 mg/kg
ΕΛΙΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΕΣ – Gold
HIGH PHENOLIC AWARD – 1430 mg/kg
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελιές «Plus Health Kalamata Olives» και «Plus Health Green Olives» σημείωσαν νέο ρεκόρ συγκέντρωσης φαινολών για το 2023, με 2.150 mg/kg. Οι μετρήσεις αυτές είναι κατά 550 % ανώτερες του μέσου όρου των εμπορικών δειγμάτων ελιών (378 mg/kg) που έχουν αναλυθεί από το 2005 έως σήμερα.
Ταυτόχρονα, τα βιολογικά ελαιόλαδα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου υπερέβησαν κατά 650 % περίπου το όριο των 250 mg/kg, που θέτει ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 432 / 2012 και έλαβε υπόψη της η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority).
Mε ανακοίνωσή της η εταιρεία αναφέρει:
Η πολλαπλή αυτή βράβευση αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς, γιατί δικαιώνει την προσπάθεια μας επί 31 συναπτά έτη στην παραγωγή εξειδικευμένων βιολογικών ελαιοπροϊόντων, που εκτός από τις πολλές παγκόσμιες βραβεύσεις για τα γευστικά χαρακτηριστικά τους (632 συνολικά διεθνή βραβεία), βραβεύονται και για την πολύ υψηλή περιεκτικότητα τους σε υγειοπροστατευτικά συστατικά, με επιστημονικά αποδεδειγμένο τρόπο.