«Ψαλίδι» έως και 50% στις «κόκκινες» πιστωτικές κάρτες – Οι όροι

28.9.2015_Ψαλίδι έως και 50 στις κόκκινες πιστωτικές κάρτες

Στο 50% “ρίχνουν” τα επιτόκια στις “κόκκινες” πιστωτικές κάρτες οι τράπεζες και παράλληλα προσφέρουν περισσότερες και μικρότερες δόσεις μέσα από σειρά ρυθμίσεων, με στόχο να διευθετηθούν καθυστερούμενες οφειλές άνω των 7 δισ. ευρώ. Μάλιστα, πλέον οι “κόκκινες” πιστωτικές ρυθμίζονται απευθείας, χωρίς να χρειαστεί η μετατροπή της οφειλής σε δάνειο.

Συγκεκριμένα, η Alpha Bank “κουρεύει” στο μισό το επιτόκιο των πιστωτικών της καρτών που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 μέρες, χωρίς να χρειάζεται η οφειλή της κάρτας να μεταφερθεί σε νέο δάνειο.

Το νέο επιτόκιο “κλειδώνει” στο 11% -από το 20%- και αυτό σημαίνει ότι η μηνιαία δόση μειώνεται σχεδόν στο μισό, ενώ η κάρτα “φεύγει” από την “κόκκινη” περιοχή και ο κάτοχος καθίσταται ενήμερος.

Διευκρινίζεται ότι, η πιστωτική δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μέχρι την πλήρη εξόφληση του υπολοίπου.

Το κέρδος για τον πελάτη είναι ότι η δόση είναι χαμηλή, π.χ. αν η οφειλή είναι 2.000 ευρώ, η δόση είναι γύρω στα 38-40 ευρώ τον μήνα.

Η ίδια κάρτα -χωρίς τη ρύθμιση- έχει ελάχιστη καταβολή 300 ευρώ, καθώς στη μηνιαία δόση υπολογίζεται και το σύνολο των ληξιπρόθεσμων. Ενώ ακόμα και στην περίπτωση που εξοφληθεί το σύνολο της ληξιπρόθεσμης οφειλής, η δόση είναι στα 75 με 80 ευρώ τον μήνα.

Από την πλευρά της η Εθνική Τράπεζα ρυθμίζει όλες τις κάρτες που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 90 μέρες και πάνω (ακόμα και αυτές που βρίσκονται σε νομική διευθέτηση).

Το “πλαστικό” καταργείται και δίνεται νέο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 10,1%, ενώ η δόση ρυθμίζεται ανάλογα με το εισόδημα. Για παράδειγμα, υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής κλασματικής δόσης, δηλαδή για διάστημα 2 ετών ο πελάτης πληρώνει το 40% της δόσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτει οφειλές μέχρι 40.000 ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής μέχρι 150 μήνες (12,5 χρόνια).

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μία μεγάλη γκάμα ρυθμίσεων και προτείνει λύσεις ανάλογα με τον βαθμό καθυστέρησης και τις οικονομικές δυνατότητες του κάθε πελάτη.

Οι οφειλές μέχρι 15.000 € (από πιστωτικές κάρτες και μικροδάνεια) “πακετάρονται” σε νέο προϊόν με επιτόκιο στα επίπεδα του 8% με 10%.

Οι ρυθμίσεις σε κάποιες περιπτώσεις δανειοληπτών που υπάγονται στις οικονομικά αδύναμες ομάδες του πληθυσμού περιλαμβάνουν και “κούρεμα” 20%-30% της συνολικής οφειλής, με την προϋπόθεση ότι ο δανειολήπτης θα είναι συνεπής στις καταβολές.

Τέλος, η Eurobank προχωρά σε ρυθμίσεις “α λα καρτ”, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και τον χρόνο της συνολικής καθυστέρησης “πακετάροντας” το υπόλοιπο της πιστωτικής κάρτας (ή του προσωπικού δανείου) σε ένα νέο δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής.

Να σημειωθεί ότι όλα τα προγράμματα είναι ιδιαίτερα ευέλικτα, καθώς “διαβάζουν” το πρόβλημα του κάθε πελάτη χωριστά και προσαρμόζονται στις οικονομικές του δυνατότητες.

Σήμερα, περισσότερες από 2 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες βρίσκονται σε καθυστέρηση από 90 μέρες και πάνω, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από αυτά τα “πλαστικά” έχει περάσει στο στάδιο της νομικής διευθέτησης.

Η μέση οφειλή στις “κόκκινες” πιστωτικές κάρτες διαμορφώνεται στις 2.500 με 3.000 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος τράπεζας, «σήμερα όλες οι τράπεζες εστιάζουν στο remedial management, δηλαδή να επαναφέρουν το δάνειο ή την κάρτα από την περιοχή της καθυστέρησης σε καθεστώς εξυπηρέτησης», μάλιστα συμπληρώνει πως, για να το πετύχουν αυτό οι τράπεζες, τα 6 στα 10 προϊόντα που προσφέρουν στην πελατεία τους, αφορούν ακριβώς τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και καθυστερούμενων οφειλών.

Αναδημοσίευση από: epoli.gr / Πηγή: ethnos.gr