Από τη γλάστρα στην κατσαρόλα σας. Λουλούδια που ομορφαίνουν το οπτικό σας πεδίο τώρα θα χαρίσουν μοναδική διάσταση στο πιάτο σας.
Τρώγονται τα λουλούδια; Ναι, τρώγονται. Και αν νομίζετε ότι πρόκειται για μία ακόμα γκουρμέ τάση της γαστρονομίας ή για φαεινή ιδέα κάποιου διάσημου σεφ, εμείς σας λέμε ότι στην ελληνική κουζίνα τα καταναλώνουμε εδώ και χρόνια. Οι αγκινάρες, το κουνουπίδι, το μπρόκολο είναι στην πραγματικότητα εδώδιμα λουλούδια, το διάσημο σαφράν είναι οι στήμονες από το λουλούδι κρόκος και η κάππαρη, που μπαίνει στις σαλάτες, είναι το μπουμπούκι του ομώνυμου θάμνου. Επομένως, δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζετε με σκεπτικισμό την είσοδό τους στο πιάτο σας.
Βρείτε τα!
Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να προμηθευτείτε τα λουλούδια που θέλετε να καταναλώσετε είναι να τα καλλιεργήσετε μόνοι σας. Διαφορετικά, αν δεν έχετε ταλέντο με την κηπουρική, μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα, όπως π.χ. αποξηραμένα πέταλα, σιρόπια και λικέρ λουλουδιών, από μεγάλα καταστήματα τροφίμων και από καταστήματα με προϊόντα Ανατολής και ντελικατέσεν.
3 λόγοι για να πείτε «ναι»
* Για τα υπέροχα χρώματα και αρώματα που προσφέρουν στο πιάτο σας και για την ιδιαίτερη γεύση τους.
* Γιατί είναι πλούσια σε νέκταρ και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
* Γιατί δεν έχουν σχεδόν καθόλου θερμίδες.
Τρώγονται ολόκληρα;
Σε γενικές γραμμές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το άνθος, τα φύλλα και τους σπόρους. Ωστόσο, αν δεν τα πηγαίνετε καλά με τα λουλούδια, είναι καλύτερα να περιοριστείτε στην κατανάλωση των πετάλων τους. Επιπλέον, επειδή κάθε λουλούδι μπορεί
να έχει διαφορετικά πικρά μέρη (π.χ. το λευκό τμήμα στη βάση των πετάλων, ο μίσχος, ο ανθήρας, ο ύπερος), καλό είναι πριν το καταναλώσετε να κάνετε μια μικρή έρευνα.
Χίλιες και μία χρήσεις
Μπορείτε να φτιάξετε σιρόπι, λικέρ, ζαχαρωτά, ποτά ή να τα βάλετε σε σαλάτες, γλυκά του κουταλιού και γεμιστά. Μπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε τα πέταλα για να δώσετε χρώμα στο ρύζι, άρωμα στο τσάι σας ή να φτιάξετε μείγμα μπαχαρικών. Μπορείτε, ακόμα, να αρωματίσετε με αυτά τη ζάχαρη (τοποθετήστε φρέσκα λουλούδια στο δοχείο με τη ζάχαρη και φυλάξτε τη για 2-3 εβδομάδες σε δροσερό και σκιερό μέρος) ή να τα αποξηράνετε, να τα θρυμματίσετε και να τα χρησιμοποιήσετε μαζί με το αλεύρι σε κέικ και μπισκότα.
Πριν το μαγείρεμα
Αρχικά, ελέγξτε καλά τα λουλούδια, ώστε να μην έχουν ζουζούνια, και πλύντε τα προσεκτικά. Στη συνέχεια, στεγνώστε τα χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας. Επίσης, καλό είναι, πριν τα βάλετε στο φαγητό σας, να ελέγξετε αν ξεβάφουν, ρίχνοντάς τους λίγο νερό.
Μαγειρική συμβουλή
Το μυστικό της επιτυχίας στη μαγειρική με λουλούδια είναι να κρατάτε τις γεύσεις απλές και να μη φορτώνετε το φαγητό σας με αρωματικά, μπαχαρικά ή άλλα υλικά, που θα καλύψουν την ντελικάτη γεύση των λουλουδιών.
2 αρωματικές συνταγές
Ζαχαρωτά βιολέτας
Θα χρειαστείτε: 1 ασπράδι αυγού, 20 φρέσκα πέταλα βιολέτας, 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, πινέλο μαγειρικής, τσιμπίδα.
Εκτέλεση: Φτιάξτε μαρέγκα με το ασπράδι του αυγού και μόλις την ετοιμάσετε πάρτε το πινέλο και αλείψτε τις δύο πλευρές των πετάλων. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας με προσοχή την τσιμπίδα, βυθίστε τα πέταλα στη ζάχαρη και αφήστε τα σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Τσάι τριαντάφυλλο
Θα χρειαστείτε: 2 φλιτζάνια φρέσκα ροδοπέταλα (περίπου 15 μεγάλα τριαντάφυλλα),
3 φλιτζάνια νερό.
Εκτέλεση: Κόψτε και πετάξτε την πικρή λευκή βάση από τα ροδοπέταλα. Ξεπλύνετέ τα καλά και στη συνέχεια στεγνώστε τα. Σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια/υψηλή θερμοκρασία, τοποθετήστε τα ροδοπέταλα και καλύψτε τα με νερό. Αφήστε τα να σιγοβράσουν για περίπου 5΄, μέχρι να χάσουν το χρώμα τους, βγάλτε τα από τη φωτιά και σουρώστε το τσάι σε φλιτζάνια.
Θέμα timing
Η καλύτερη περίοδος για να μαζέψετε τα λουλούδια σας είναι όταν βρίσκονται στην ακμή τους – αυτό σημαίνει από τον Μάιο μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου. Όσο για την ώρα, η καλύτερη στιγμή είναι τις πρωινές ώρες, μόλις φύγει η πάχνη.
30 βρώσιμα λουλούδια
1. Ακακία
2. Αμυγδαλιά
3. Άνθη κολοκυθιάς
4. Βιολέτα
5. Βρώμη
6. Γαρύφαλλο
7. Γεράνι
8. Δεντρολίβανο
9. Ηλίανθος
10. Ημεροκάλη
11. Ιβίσκος
12. Καπουτσίνο
13. Κατιφές
14. Λεμονανθοί
15. Λωτός
16. Μπανανιά
17. Μπιζέλι
18. Μποράντζα
19. Νεροκάρδαμο
20. Πανσές
21. Πασχαλιά
22. Πρασουλίδα
23. Ροδακινιά
24. Σαμπούκος
25. Τουλίπα
26. Τριφύλλι
27. Υάκινθος
28. Υπερικό
29. Φασολιά
30. Χρυσάνθεμο
Διατηρήστε τα!
Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε άμεσα τα λουλουδάκια σας, μπορείτε να διατηρήσετε όσα έχουν κοτσάνια σε νερό και να τα φυλάξετε σε δροσερό μέρος, ενώ τα μικρά μπορείτε να τα τοποθετήσετε ανάμεσα σε υγρές πετσέτες. Αν, τώρα, θέλετε να τα διατηρήσετε λίγο περισσότερο, μπορείτε να τα κλείσετε σε αεροστεγή δοχεία και να τα αποθηκεύσετε μακριά από φως και ζέστη. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα βάλετε σε σακούλες τροφίμων και να τις τοποθετήσετε στο ψυγείο, στο ράφι των λαχανικών. Επίσης, μπορείτε να τα διατηρήσετε σε λάδι ή ξίδι ή να τα αποξηράνετε. Φροντίστε, ωστόσο, να μη χρησιμοποιείτε συντηρητικά για τη διατήρησή τους. Τέλος, η συντήρησή τους στην κατάψυξη δεν συνιστάται, γιατί η ψύξη επηρεάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
Μαθήματα ασφάλειας
Μάθημα 1 Πρέπει να μπορείτε να ξεχωρίζετε τα βρώσιμα λουλούδια από τα τοξικά, όπως είναι για παράδειγμα ο νάρκισσος, η πετούνια, η νεραγκούλα, το μοσχομπίζελο, το λούπινο, η μυρτιά, τα ροδόδεντρο, η αζαλέα, η πικροδάφνη, η γουιστέρια.
Μάθημα 2 Στην περίπτωση που δεν τα έχετε καλλιεργήσει μόνοι σας, διαλέξτε λουλούδια που γνωρίζετε ότι έχουν καλλιεργηθεί φυσικά ή βιολογικά και μην τα αγοράζετε από ανθοπωλεία ή φυτώρια, καθώς τα λουλούδια αυτά δεν προορίζονται για κατανάλωση, αφού είναι ραντισμένα με εντομοκτόνα ή έχει γίνει χρήση λιπασμάτων. Επίσης, μη μαζεύετε λουλούδια που μεγαλώνουν κοντά σε δρόμο ή είναι εκτεθειμένα σε εξωτερική μόλυνση.
Μάθημα 3 Αποφεύγετε τα μαραμένα ή ξεθωριασμένα άνθη και σε γενικές γραμμές τα κλειστά μπουμπούκια.
Μάθημα 4 Εισάγετε τα λουλούδια σταδιακά στη διατροφή σας και μην τα καταναλώνετε σε μεγάλες ποσότητες, ώστε να εντοπίσετε τυχόν αλλεργίες (π.χ. τα άνθη του βαλσαμόχορτου προκαλούν φωτοευαισθησία) και να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές. Επίσης, αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, φροντίστε να απομακρύνετε τα μέρη των λουλουδιών που την περιέχουν, όπως είναι ο ύπερος και ο στήμονας.
Πηγή: vita.gr