To ακρωτήριο Μαλέας βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου.O πέτρινος φάρος του κατασκευάστηκε το 1883 με ύψος πύργου 15 μέτρα και εστιακό ύψος 40 μέτρα. Το όνομα του ομώνυμου ακρωτηρίου κατά τον Κούρτιο είναι Φοινικικό,για τον δε Στράβωνα(Μαλέαν η Μαλέαι ήν υιός Πελασγού). Στις μέρες μας είναι γνωστός κι ως καβο-Μαλιάς ή Ξυλοχάφτης επειδή πολλά πλοία βυθίστηκαν πλησίον του κάβου. Ο διάπλους του Μαλέα εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλομένων. Για τις φουρτούνες του ο Στράβων αναφέρει:”Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε”,που σημαίνει σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέαν ξέχασε πως έχεις οικογένεια.
Η διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Βελανίδια που είναι χτισμένο σε μια ρεματιά στις πλαγιές του όρους Κριθίνα. Ύστερα από 1,5 χιλιόμετρο φτάνετε στην εκκλησία της Παναγίας της. Σε 1,5 χιλιόμετρο οδηγείστε στα εκκλησάκια του Αγίου Θωμά και του Αγίου Μύρωνα. Από εκεί με ανατολική πορεία προς την θάλασσα ξεκινάει το μονοπάτι το οποίο μέσα σε ένα επιβλητικό τοπίο έχοντας θέα στο πέλαγος φθάνει στον φάρο του Μαλέα.
Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη αναστήλωσε πλήρως τον Φάρο στο θρυλικό ακρωτήρι του Κάβο Μαλέα. Ένα μονόπετρο δεσπόζει από τις αρχές Νοέμβρη στο νοτιοανατολικότερο ακρωτήρι της Ηπειρωτικής Ευρώπης και φωτίζει τους ναυτικούς μας. Περήφανα τώρα μπορεί να διηγείται στους περιηγητές την δική του μοναχική αλλά μοναδική ιστορία.
Η αναστήλωση αυτού του μνημείου αποτελεί ορόσημο για την Βατικιώτικη κοινωνία. Μια κοινωνία που στήριξε αυτό το έργο από την αρχή έως το τέλος. Οι ναυτικοί δεν θα νοιώθουν πια μόνοι όταν περιπλέουν το θρυλικό ακρωτήρι. Οι αλιείς μας θα νιώθουν πιο ασφαλείς. Η τοπική κοινωνία θα αναστηθεί. Οι πεζοπόροι πλέον του θρυλικού ακρωτηρίου θα βρίσκουν την ‘Ιθάκη’ τους για να πουν στους φίλους τους ότι έφτασαν στο νοτιοανατολικότερο ακρωτήρι της Ηπειρωτικής Ευρώπης.
Η ευρύτερη περιοχή των βατίκων είναι ένας θησαυρός που ανακαλύ πτεται σιγά – σιγά από ρομαντικούς περιπατητές και εραστές του α πρόσμενου. Η εναλλακτική μορφή τουρισμού (τουρισμός προορισμού) αποτελεί το μέλλον του τόπου μας και για αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε.
Στην περιοχή του Κάβο Μαλέα έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες. Τα μονοπάτια αυτά διασχίζουν από άκρου σ’ άκρον τον ορεινό όγκο του Μαλέα. Υπέροχες στιγμές συγκίνησης δημιουργούνται αφού το ένα τοπίο διαδέχεται το άλλο. Επιβλητικοί ορεινοί όγκοι δίνουν την θέση τους στο απέραντο γαλάζιο. Σπηλαιολογικός θησαυρός κρύβεται κάτω από κάθε συστάδα βράχων, έτοιμος να αποκαλυφθεί στους ανυπόμονους εραστές της αναζήτησης.
Η περιοχή του Κάβο Μαλέα τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί σε πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Η Νεάπολη αποτελεί το ορμητήριο νέων εξερευνητών, ανήσυχων πνευμάτων, που σχεδιάζουν τις πεζοπορικές διαδρομές τους, ενώ τα γραφικά χωριουδάκια του Δήμου Βοιών αποτελούν σημεία προορισμού και ανάπαυσης. Τώρα ο Φάρος είναι επισκέψιμος και αποτελεί σίγουρα σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους ναυτικούς μας αλλά και για όλους τους Λάκωνες, είτε είναι ναυτικοί είτε όχι.