Υπάρχουν τρόποι να τα βάλουμε αποτελεσματικά με το κρύο, αρκεί να γνωρίζουμε στοιχειώδεις λειτουργίες του οργανισμού, όταν το θερμόμετρο κατεβαίνει…
Ρούχα σε «στρώσεις»
Το μυστικό για προστασία από το κρύο είναι αυτό που στα αγγλικά ονομάζουμε layers και αφορά στο να φοράμε αρκετά ρούχα το ένα πάνω από το άλλο (σε στρώσεις). Αυτό επιτρέπει την αποφόρτιση από περιττά ρούχα όταν βρεθούμε σε ζεστό χώρο και τον εφοδιασμό με τις απαραίτητες καλύψεις όταν εκτεθούμε στο κρύο, όταν δηλαδή από εσωτερικό περάσουμε σε εξωτερικό χώρο.
Διαβάζουμε τα σημάδια
Όταν το σώμα μας αρχίσει να τρέμει, πρέπει άμεσα να αναζητήσουμε έναν ζεστό χώρο. Το τρέμουλο είναι η ένδειξη ότι η θερμοκρασία του σώματός μας έχει πέσει σημαντικά και για επαναφορά, ο εγκέφαλος δίνει το σήμα της ακούσιας αυτής κίνησης που θα παράξει θερμότητα στο σώμα. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η σπασμωδική σύσπαση και χαλάρωση των μυών καταναλώνει θερμίδες, άρα παράγει ενέργεια που την χρειάζεται το σώμα τη δεδομένη στιγμή. Μάλιστα συμβαίνει το εξής παράδοξο. Όταν φτάσουμε σε σημείο υποθερμίας, το σώμα σταματά να τρέμει, γιατί οι μύες δεν μπορούν πια να παράξουν θερμότητα, επομένως η ανάγκη για μετάβαση σε ζεστό χώρο είναι άμεση.
Φαγητό για αντίσταση στο κρύο
Η κακοκαιρία δίνει το τέλειο άλλοθι για φαγητό και σίγουρα δεν ευνοεί τη δίαιτα. Ο λόγος είναι ότι λαμβάνοντας περισσότερες θερμίδες από ότι καίμε, δίνουμε στο σώμα μας το εφόδιο εκείνο που χρειάζεται για να χειριστεί τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η λήψη φαγητού είναι απαραίτητη για να μπορέσει το σώμα να κρατήσει το σάγχαρο ψηλά ώστε να είναι σε θέσει να παράξει ενέργεια που σημαίνει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος στα απαιτούμενα επίπεδα. Η ενυδάτωση είναι επίσης σημαντική, γιατί αυτή η ισορροπία που εξασφαλίζει στον οργανισμό η επαρκής λήψη υγρών, δίνει στο σώμα τη δυνατότητα να διαχειριστεί καλύτερα το κρύο.
Τι πρέπει να γνωρίζουμε
-Αν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή για την πίεση, ενδέχεται να είμαστε πιο ευαίσθητοι στο κρύο.
-Ο υποθυροειδισμός επίσης σχετίζεται με μεγαλύτερη αίσθηση του κρύου.
-Η ηλικία επίσης επηρεάζει τους μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός για να διαχειριστεί το κρύο. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών, δεν έχουν ακόμη αναπτύξει τη δυνατότητα του τρέμουλου, που όπως εξηγήσαμε παραπάνω, βοηθά στην αντιμετώπιση του κρύου. Το ίδιο και τα άτομα άνω των 60 ετών.
-Η κατανάλωση αλκοόλ όχι μόνο δεν βοηθά αλλά αντιθέτως μας κάνει ακόμη πιο ευάλωτους στο κρύο, αφού ρίχνει την θερμοκρασία του σώματος ακόμη περισσότερο.
Πηγή: clickatlife.gr