Το Μουσείο του Έλληνα Μετανάστη στα σχέδια της Ομογένειας του Μόντρεαλ

Το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη στο Μόντρεαλ

Μετά τα αποκαλυπτήρια του Γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη, παρόντος του Δημάρχου του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ, στην συμβολή των οδών Παρκ και Ζαν Ταλόν, στην εμβληματική για τον Ελληνισμό περιοχή του Παρκ Εξτένσιον, ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η δημιουργία Μουσείου, αφιερωμένου στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες που έφτασαν στην πόλη αναζητώντας καλύτερη τύχη.

Η ιδέα δημιουργίας Μουσείου έχει ήδη κατατεθεί από το δραστήριο παράρτημα Μόντρεαλ του Λυκείου Ελληνίδων, φορέας ο οποίος συντόνισε άλλωστε όλη την πρωτοβουλία και τις φάσεις υλοποίησης του Γλυπτού, από την εντολή στον γλύπτη Γιώργο Χουλιάρα ως την τοποθέτηση του μνημείου. Με την συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ και του Επαρχιακού Κογκρέσου του Κεμπέκ.

Στο Μουσείο του Έλληνα Μετανάστη στόχος είναι να συγκεντρωθούν εκθέματα που θ’ αποτυπώνουν την πορεία του Ελληνισμού στην πόλη -και σ’ όλη την επαρχία Κεμπέκ- καθώς και κειμήλια, ενθυμήματα, φωτογραφίες και αρχεία που θα περιγράφουν ιστορίες ομογενών και των οικογενειών τους, από την άφιξη τους στο Μόντρεαλ έως σήμερα. Για την ίδρυση του Μουσείου πρόκειται να ζητηθεί η στήριξη του Δήμου Μόντρεαλ, πιθανότατα μέσω της παραχώρησης χώρου για την στέγαση του.

«Ο Δήμαρχος του Μόντρεαλ Ντενί Κοντέρ εντυπωσιάσθηκε με την εμβληματική δημιουργία του Γλυπτού του Έλληνα Μετανάστη, που ταξίδεψε από το εργαστήριο του γλύπτη στην Αθήνα, μέσω Χάλιφαξ, για να καταλήξει στο Μόντρεαλ να πάρει τη θέση του στην ιστορία της πόλης. Αυτή ακριβώς ήταν η ιστορική διαδρομή των Ελλήνων της μεταπολεμικής εποχής: Επιβίβαση από το λιμάνι του Πειραιά στο υπερωκεάνιο, άφιξη στο λιμάνι του Χάλιφαξ και μετά ταξίδι μέσω τρένου για το Μόντρεαλ», τόνισε στον «Ε.Κ.» η γενική γραμματέας του Λυκείου Ελληνίδων, δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη- Αργύρη.

Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων είναι η αντιδήμαρχος της πόλης Μαίρη Ντέρος, η οποία με αφορμή τ’ αποκαλυπτήρια του Γλυπτού ανέτρεξε στις δικές της μνήμες, όταν έφτασε με την οικογένειά της και τις μισοάδειες βαλίτσες στο σταθμό του τρένου του Μόντρεαλ (αυτόν που αντικρίζει το Γλυπτό σήμερα) μέσω του Χάλιφαξ, μη γνωρίζοντας κανέναν και τίποτε.

Η ίδια ομολόγησε ότι ως κοριτσάκι τις κρύες μέρες του χειμώνα, με την πόλη να είναι σκεπασμένη από πάγο, πιανόταν από τα κάγκελα για να φτάσει στο σχολείο χωρίς να γλιστρήσει. «Μέρες δύσκολες και πονεμένες για όλους εμάς, αλλά τελικά σήμερα δικαιούμαστε να γιορτάζουμε την επιτυχία και την ενσωμάτωση των Ελλήνων στο κύριο σώμα της πόλης του Μόντρεαλ», σημείωσε.

Στο μεταξύ, το Γλυπτό του Έλληνα Μετανάστη εξακολουθεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον πολλών ομογενών απ’ όλο τον Καναδά και τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι σπεύδουν να το δουν από κοντά και να το φωτογραφίσουν. Ενώ συγκινητική είναι η εικόνα που μετέφερε στον «Ε.Κ.» ο Μένιος Κανελλόπουλος, 42 ετών, εργαζόμενος σε καφέ της περιοχής, για υπερήλικα ομογενή που με την βοήθεια αναπηρικού καροτσιού και συνοδεία των παιδιών του, θέλησε την περασμένη εβδομάδα να πάει στο Γλυπτό και να το δει από κοντά.

Ζώης Μαρίνος

Πηγή: Εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας (ekirikas.com)