Το Διεθνές Φεστιβάλ Τυροκομίας στην Τρίπολη είναι γεγονός

Το Διεθνές Φεστιβάλ Τυροκομίας ξεκίνησε σήμερα, 29 Μαρτίου 2023, στην Τρίπολη και θα διαρκέσει δύο ημέρες, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Διεθνές Συνέδριο της δράσης,  με τον Καθηγητή, Executive Chef και F&B Manager Κωνσταντίνο Τσαμπαρδά, να ξεκινά με το masterclass «Παραδοσιακό τυρί και η χρήση του στην καθημερινότητα του Αρκαδικού χώρου». Το masterclass θα δώσει την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να μάθουν βιωματικά για το παραδοσιακό τυρί, τους καλύτερους τρόπους αξιοποίησής του στη μαγειρική αλλά και όμορφα ταιριάσματά του με επιλεγμένες ετικέτες οινοποιείων της ευρύτερης περιοχής.

Το σήμα εκκίνησης της απογευματινής εκδήλωσης της ίδιας ημέρας θα δώσει η μουσικοχορευτική κολεκτίβα «Σουρλουλού». Με μία αστική πατινάδα οι «Σουρλουλού», διαμορφώνουν μια post-πανηγυριτζίδικα ηχοτοπία, για να μας οδηγήσουν μέσα από κεντρικά σημεία της πόλης προς το Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, για την επίσημη έναρξη της αυτής της μεγάλης γιορτής του τυριού.

Στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το βασικό χώρο στον οποίο θα φιλοξενείται η έκθεση τυριών από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, πολιτικά πρόσωπα και μέλη της διοργάνωσης θα προαναγγείλουν επίσημα τη σειρά εκδηλώσεων της δράσης “Say Cheese! Balkan cheese” και το εορταστικό κλίμα θα συνεχιστεί με μουσικοχορευτική παράσταση του Λυκείου των Ελληνίδων Τριπόλεως με τη συνοδεία τοπικού μουσικού σχήματος. Το πρόγραμμα θα κλιμακωθεί με μία συναυλία των «Σουρλουλού», οι οποίοι μέσα από σύγχρονες φόρμες της παραδοσιακής μουσικής της υπαίθρου θα μας προσκαλέσουν , σε χορό!

Το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας “Say cheese! Balkan cheese” υλοποιείται στο πλαίσιο του τοπικού προγράμματος LEADER/CLLD, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2020 με Συντονίστρια Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ενώ συμμετέχουν συνολικά 11 εταίροι OTΔ από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και 3 ΟΤΔ παρατηρητές από  Μολδαβία. Αφορά στην ανάδειξη και αξιοποίηση του πλούτου των βαλκανικών δρόμων τυριού αλλά και της δυναμικής που κρύβεται πίσω από την ομοιότητα και ιδιαιτερότητα των «κοινών» μας τυριών, τις τοπικές παραδοσιακές μεθόδους και πρώτες ύλες παραγωγής και την παράδοση και τον πολιτισμό που συνυπάρχει με την τυροκομία.

Πηγή: Επιμελητήριο Λακωνίας