Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.), κ. Βασίλειος Κορκίδης παρουσίασαν την πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων «FeelSafe» και το υλικό για την ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το ασφαλές ηλεκτρονικό εμπόριο.
Στη παρουσίαση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης, ο Α’ Αντιπρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Νικόλαος Τζήκας και ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Σ.Ε.Ε. κ. Γεώργιος Καρανίκας.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2015 (από 5 έως 13-09-2015) η Ελληνική Αστυνομία θα λειτουργήσει πληροφοριακό κέντρο (περίπτερο), στο οποίο θα παρουσιάζονται: α) από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η πλατφόρμα καινοτόμων δράσεων «FeelSafe» με κεντρική θεματολογία το ηλεκτρονικό εμπόριο μέσω ασφαλούς χρήσεως πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και β) δραστηριότητες άλλων αστυνομικών υπηρεσιών.
Η συνεργασία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας έχει ως στόχο την από κοινού συστηματική και επιστημονική μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν για το εμπόριο και τους καταναλωτές από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς και την ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στις εμπορικές συναλλαγές με την χρήση καρτών (Πιστωτικών – Χρεωστικών).
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε η ιστοσελίδα www.cyberalert.gr/feelsafe, αλλά και η πρωτοποριακή εφαρμογή (application) για iOS & Android «FeelSafe», οι οποίες θα αποτελέσουν βασικό βήμα ενημέρωσης των καταναλωτών αλλά και των μελών της Ε.Σ.Ε.Ε., καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών, χρησιμοποιεί «έξυπνα» κινητά στην καθημερινότητά του.
Στην πλατφόρμα αυτή θα παρουσιάζονται με άμεσο τρόπο οδηγίες για την αποφυγή ηλεκτρονικών απατών ανά κατηγορία. Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών με online γραμμή καταγγελιών (SOS) και η καθημερινή ενημέρωση από εξειδικευμένους αξιωματικούς της ΔΙ.Δ.Η.Ε. για τις τρέχουσες παγίδες – απάτες κρίνεται ως καθοριστική για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.
Επιπλέον, στόχος είναι η διαρκής ενημέρωση μέσω καινοτόμων δράσεων και διαδικτυακών εφαρμογών 630.000 εμπορικών επιχειρήσεων σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και ασφαλούς διαχείρισης των διαδικασιών ηλεκτρονικού εμπορίου, διαδικασία η οποία θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης και αύξησης της παραγωγικότητας και του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσω της ταχύτερης διάθεσης των προϊόντων στην «ψηφιακή» αγορά.