Ακόμη και αν ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης είναι 2% απαιτούνται 13 χρόνια για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στα επίπεδα, που βρισκόταν πριν από την κρίση διαπιστώνει έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα. Παράλληλα προβλέπεται παρατεταμένη κοινωνική κρίση και υψηλή ανεργία στην Ελλάδα αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα με έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και στην ανάσχεση της μείωσης των μισθών.
Η μελέτη της ΔΟΕ εκτιμά, ότι το 2014 η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά 25% σε σχέση με το 2008, ενώ από την αρχή της κρίσης έχει χαθεί μια στις τέσσερις θέσεις εργασίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το 70% από το σύνολο των σχεδόν 1,3 εκατομμυρίων ανέργων να είναι χωρίς δουλειά για διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους και αρκετοί, για δυο έτη ή και περισσότερο. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ, μέσα σε πέντε χρόνια έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των Ελλήνων που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας. Το 2013 το ποσοστό αυτό ξεπερνούσε το 44%, ενώ το 2008 μετά βίας, υπερέβαινε το 20%.
Η ΔΟΕ προτείνει μεσοπρόθεσμα μέτρα πρόσβασης των νέων στην αναζήτηση εργασίας, στήριξης των ευπαθών ομάδων, βελτιωμένη πρόσβαση σε πιστώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, αλλαγή του μείγματος πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης και μακροπρόθεσμα μέτρα ανάπτυξης. Επίσης θεωρεί αναγκαία την καταπολέμηση της αδήλωτης και της φτωχά αμειβόμενης εργασίας. Εξάλειψη των φορολογικών βαρών από το εργατικό δυναμικό, τις μικρές εταιρείες και την κατανάλωση βασικών αγαθών, προς άλλες φορολογικές βάσεις όπως η περιουσία.
Πηγή: portal.tee.gr