Επιστροφή των απολυμένων, οικονομικό έλεγχο της ΝΕΡΙΤ και ομαλή μετάβαση στην ΕΡΤ επιλύοντας νομικά και τεχνικά προβλήματα περιλαμβάνει σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, ενώ όπως τονίζουν η εξεύρεση ορθής λύσης είναι η αιτία καθυστέρησης της κατάθεσης του σχεδίου.
Στις γενικές του κατευθύνσεις το σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρο ότι «η ΕΡΤ ανοίγει, οι εργαζόμενοι επιστρέφουν».
Σε ό,τι αφορά τους πόρους, οι κυβερνητικοί κύκλοι υπογράμμιζαν ότι θα προέρχονται από το ανταποδοτικό τέλος από το οποίο απαλλάσσονται μεταξύ άλλων όσοι έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.
Οι πρωτοβουλίες ανάπτυξης της εταιρείας θα στηρίζονται στο ανταποδοτικό τέλος και δεν θα δημιουργούν καμία δημοσιονομική επιβάρυνση. Οι εξωφρενικές δαπάνες των εξωτερικών/μεικτών παραγωγών περιορίζονται δραστικά με ρητή πρόβλεψη στο νόμο.
Ως προς τη διοίκηση προβλέπεται επταμελές διοικητικό συμβούλιο εκ των οποίων δύο μέλη εκπρόσωποι των εργαζομένων, ενώ όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικές πηγές υπάρχει πρόβλεψη σε σχέση με την κατάργηση παροχών, απολαβών και προνομίων.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «ο δημόσιος φορέας θα λειτουργήσει προς την πραγματική εκπλήρωση των σκοπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για ενημέρωση, μόρφωση και ψυχαγωγία του ελληνικού λαού».
Στόχος όπως επισημαίνουν είναι η ΕΡΤ να είναι πράγματι ανεξάρτητη από κάθε φορέα δημόσιας ή ιδιωτικής εξουσίας διασφαλίζοντας την πολυφωνία, την ανεξάρτητη ενημέρωση, την υψηλή ποιότητα του περιεχομένου, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέους πνευματικούς δημιουργούς και καλλιτέχνες να προβάλουν το έργο και τις ιδέες τους.
Εξασφαλίζονται παράλληλα όλα τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα (αναλογικά, ψηφιακά, δορυφορικά, διαδικτυακά κα.) σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και προς τον απόδημο Ελληνισμό ανά την υφήλιο.
Παράλληλα θα κατέχει, θα τηρεί και θα παρέχει με ψηφιακό τρόπο στο κοινό το οπτικοακουστικό αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Πηγή: naftemporiki.gr