Τροφοδοτούν τον οργανισμό με τα μέγιστα θρεπτικά συστατικά, ενώ η φρεσκάδα και η γεύση τους βρίσκονται στο απόγειό τους. Παράλληλα, για την παραγωγή τους απαιτείται λιγότερη ενέργεια. Υπάρχουν, λοιπόν, αρκετοί λόγοι να επιλέγουμε εποχικά τρόφιμα!
Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετικά φτωχό σε θερμίδες, το κουνουπίδι θεωρείται ιδανικό για όσους κάνουν δίαιτα. Παράλληλα, αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία όλων μας. Τα ελληνικά κουνουπίδια έχουν την τιμητική τους, τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ας τα βάλουμε, λοιπόν, στο καλάθι μας!
Κουνουπίδι
Τι μας προσφέρει: Το κουνουπίδι ανήκει στη ίδια οικογένεια με το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε νερό, περιέχει διάφορες βιταμίνες, όπως Α και C, καθώς και κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Επιπλέον, επειδή αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών, συμβάλλει στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Παράλληλα, η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και προστασία από καρδιακά νοσήματα, αλλά και πολλές μορφές καρκίνου. Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, είναι σημαντική τροφή για τις εγκυμονούσες, ενώ θεωρείται ιδανικό για όσους βρίσκονται σε δίαιτα, αφού είναι εξαιρετικά χαμηλό σε θερμίδες.
Τεστ φρεσκάδας: Όταν επιλέγετε κουνουπίδι, βεβαιωθείτε ότι είναι βαρύ και σφιχτό και τα φύλλα του φρέσκα και πράσινα και όχι μαραμένα ή κίτρινα.
Στην κουζίνα: Απολαύστε το ωμό (μαριναρισμένο), βραστό ως σαλάτα, στον ατμό, ογκρατέν, πανέ, μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με σάλτσα ντομάτα ή ψημένο στο φούρνο ή δοκιμάστε να το κάνετε τουρσί. Ταιριάζει πολύ με ζυμαρικά και σάλτσα τυριών, ενώ δίνει ξεχωριστή γεύση σε πράσινες σαλάτες, αφού προηγουμένως το ψήσετε στο φούρνο μαζί με λάδι και σκόρδο.
Στο ψυγείο: Το κουνουπίδι διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες. Καλό είναι να μην το βάζετε στην κατάξυψη, γιατί μαλακώνει πολύ, ενώ χάνει και αρκετά από τα θρεπτικά του συστατικά.
Tip: Αν σας ενοχλεί η μυρωδιά του όσο το βράζετε, ρίξτε μέσα στην κατσαρόλα ένα κομμάτι ψωμί και οι δυσάρεστη οσμή θα εξαφανιστεί.
Πηγή: vita.gr