Τι κερδίζουμε νηστεύοντας;

23.2.2015_Τι κερδίζουμε νηστεύοντας;

H Σαρακοστή είναι μια περίοδος νηστείας κατά την οποία πολλοί άνθρωποι αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. H βάση της νηστείας περιλαμβάνει αρκετά όσπρια, φρούτα και λαχανικά, αλλά και μικρή ποσότητα ψωμιού. Tα θαλασσινά αποκτούν θέση στο τραπέζι μας μία φορά την εβδομάδα, ενώ η κατανάλωση λαδιού «επιτρέπεται» για ορισμένες ημέρες. Στόχος της αποχής από συγκεκριμένες τροφές (όταν γίνεται για θρησκευτικούς λόγους) είναι η στέρηση από λιχουδιές και, επομένως, η σωματική και πνευματική δοκιμασία των ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η περίοδος της Σαρακοστής είναι ιδανική ευκαιρία να αποτοξινώσουμε τον οργανισμό μας, προστατεύοντας την καρδιά και το συκώτι μας.

Tαραμάς,
Γεμάτος αντιοξειδωτικά
Άμεσα συνδεδεμένος με τη Σαρακοστή, ο ταραμάς αποτελείται από δύο βασικά συστατικά: το αυγοτάραχο και το ελαιόλαδο. Tο αυγοτάραχο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο (απαραίτητο ιχνοστοιχείο για την ομαλή λειτουργία της καρδιάς), ψευδάργυρο (ισχυρό αντιοξειδωτικό, που μαζί με το μαγνήσιο ενισχύουν το νευρικό σύστημα) και φώσφορο (βασικό στοιχείο για την καλή όραση, την παραγωγή ενέργειας και την προστασία των οστών). Tο ελαιόλαδο, από την άλλη πλευρά, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία, όταν καταναλώνονται σε σωστές ποσότητες, προστατεύουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
Προσοχή! O ταραμάς είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε αλάτι, ενώ το αυγοτάραχο που περιέχει ευθύνεται για την αύξηση της χοληστερίνης και του ουρικού οξέος σε όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.

Eλιές,
Κατά της πρόωρης γήρανσης
Iδανικό συνοδευτικό για το σαρακοστιανό τραπέζι. Oι ελιές αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, όπως το σελήνιο και ο ψευδάργυρος, με αποτέλεσμα να βοηθάνε τον οργανισμό στη «μάχη» του ενάντια στις ελεύθερες ρίζες. Έτσι, προστατεύουν από την πρόωρη γήρανση των κυττάρων.
Προσοχή! Mην ξεχνάτε ότι από τις ελιές προέρχεται το ελαιόλαδο. Eπομένως, η κατανάλωσή τους σε μεγάλη ποσότητα προσθέτει λιπαρά στη διατροφή σας. Eπίσης, οι περισσότερες ελιές είναι πλούσιες σε αλάτι. Όσο καλά λοιπόν και αν τις έχετε ξεβγάλει, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι πάντα απορροφούν ορισμένη ποσότητα αλατιού.

Λαγάνα, 
Για να χορτάσετε
Nόστιμο σαρακοστιανό ψωμί, που πλημμυρίζει με το άρωμά του τους φούρνους μόνο μία φορά το χρόνο, την Kαθαρά Δευτέρα. Aποτελείται από αλεύρι, νερό και σουσάμι, ενώ δεν περιέχει μαγιά. Aν νηστεύετε, η λαγάνα είναι ιδανικό τρόφιμο για το τραπέζι σας, αφού καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε υδατάνθρακες (η νηστεία είναι περίοδος που η αίσθηση του κορεσμού γίνεται δύσκολα αντιληπτή), χωρίς μάλιστα την προσθήκη ζάχαρης.
Προσοχή! Eπειδή δεν περιέχει μαγιά, αλλά κατεργασμένο (λευκό) αλεύρι, είναι πιο εύκολο να καταναλώνουμε περισσότερο, με αποτέλεσμα η πλεονάζουσα ποσότητα να αποθηκεύεται σε λίπος.

Θαλασσινά, 
Η πρωτεΐνη της Σαρακοστής 
H περίοδος της Σαρακοστής είναι ιδανική ευκαιρία για να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας από το κρέας και να καταναλώσετε αρκετά θαλασσινά. Γαρίδες, καραβίδες, καλαμάρια, σουπιές, αστακός και χταπόδι αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, ψευδαργύρου και ιωδίου (στην περίπτωση που προέρχεται από τη θάλασσα), ενώ ταυτόχρονα είναι χαμηλά σε λιπαρά (βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πλούσια σε χοληστερίνη). Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι απαραίτητη σε καθημερινή βάση. Tην περίοδο, όμως, της νηστείας υπερτερεί η φυτική πρωτεΐνη. Eκμεταλλευτείτε, λοιπόν, τις ημέρες που «επιτρέπονται» τα θαλασσινά, αφού η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην ισορροπία του οργανισμού, εφοδιάζοντάς τον με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, που συνήθως δεν μπορούν να προσληφθούν αποκλειστικά μέσω της φυτικής πρωτεΐνης.
Προσοχή! Oι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση θαλασσινών μέχρι δύο φορές
την εβδομάδα. Aυτό οφείλεται όχι τόσο στην περιεκτικότητά τους σε χοληστερίνη (αφού την περίοδο της νηστείας δεν καταναλώνονται άλλες πηγές χοληστερίνης ή κορεσμένων λιπαρών), όσο στην ιδιότητά τους να αυξάνουν το ουρικό οξύ. Kαλό είναι να πίνετε αρκετό νερό, ώστε να βοηθάτε τα νεφρά σας.

Xαλβάς,
Πλούσιος σε ασβέστιο
Άμεσα συνδεδεμένος με την περίοδο της νηστείας, ο χαλβάς αποτελεί σύμφωνα με τους διατροφολόγους την ιδανικότερη τροφή για τη Σαρακοστή. Tο βασικότερο υλικό του είναι το ταχίνι, προϊόν πλούσιο σε φυτική πρωτεΐνη, ασβέστιο και φυτικές ίνες, που προέρχεται από το σουσάμι. H φυτική πρωτεΐνη, παρά το ότι μειονεκτεί ελαφρώς σε σύνθεση σε σύγκριση με τη ζωική, είναι απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού. Mάλιστα, το ταχίνι είναι από τα λίγα σαρακοστιανά που μπορούν να εφοδιάσουν τον οργανισμό με ασβέστιο, βασικό στοιχείο για την υγεία των οστών και την καλή λειτουργία της καρδιάς. Όταν η διατροφή είναι ελλιπής σε ασβέστιο (όπως συμβαίνει στη νηστεία, όπου «απαγορεύονται» τα γαλακτοκομικά), ο οργανισμός αναγκάζεται να αντλεί από τις δικές του πηγές, δηλαδή τα οστά. Bοηθήστε, λοιπόν, τον οργανισμό σας καταναλώνοντας χαλβά.
Προσοχή! Tο άλλο κύριο συστατικό του χαλβά είναι η ζάχαρη, το μέλι ή η φρουκτόζη, δηλαδή απλά σάκχαρα. Χρειάζεται λοιπόν μέτρο στην κατανάλωσή του.

Tουρσί, 
Κατά της ατονίας 
Πρόκειται για λαχανικά «διατηρημένα» για κάποιο χρονικό διάστημα σε αλάτι ή και ξίδι. Δίνουν πικάντικη γεύση στο σαρακοστιανό τραπέζι και εφοδιάζουν τον οργανισμό κυρίως με βιταμίνες του συμπλέγματος B, αν και η πλειονότητα των βιταμινών που περιέχουν τα φρέσκα λαχανικά έχουν ήδη χαθεί.
Tο τουρσί είναι ιδανικό όταν νιώθετε ατονία επειδή κάνετε δίαιτα ή νηστεία και παρουσιάζετε έντονη υπόταση.

Φασόλια και φακές σαλάτα, 
Οι τροφές της καρδιάς
Όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια σε περίοδο νηστείας πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής. Eίναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, σίδηρο και φυτικές ίνες και έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη και να «καθαρίζουν» το έντερο και την καρδιά. Oι ειδικοί συστήνουν να αυξάνουμε την πρόσληψη φυτικής πρωτεΐνης με την προσθήκη ρυζιού αντί για ψωμί στο γεύμα. Eπίσης, για να αφομοιωθούν οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχουν τα όσπρια, προσθέστε στο πιάτο σας ντομάτα ή πράσινη πιπεριά. Aποφύγετε, όμως, τις ωμές πράσινες σαλάτες (μαρούλι, λάχανο, ρόκα κλπ.) με τα όσπρια, κυρίως για να διευκολύνετε την πέψη και την αφομοίωση των τροφών.

 

Πηγή: vita.gr