Η αρχαία ελληνική τέχνη αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο. Ορισμένα όμως από τα ομορφότερα έργα τέχνης μας βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις τους κόσμου.
Η Νίκη της Σαμοθράκης – Λούβρο
Σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα και ίσως το πιο εντυπωσιακό έργο τέχνης που έχει να επιδείξει η Ελλάδα. Για αυτό άλλωστε είναι και το πιο δημοφιλές έκθεμα στο μουσείο του Λούβρου. Το άγαλμα ανακαλύφθηκε το 1863 στη Σαμοθράκη και απεικονίζει μια γυναίκα με φτερά, η οποία μοιάζει να βρίσκεται στην πλώρη πλοίου και το κορμί της να ανεμίζεται από τον αέρα. Κατά τη μεταφορά της στο Παρίσι, η Άπτερος Νίκη έσπασε, αλλά ομάδα ειδικών του μουσείου αποκατέστησαν τη ζημιά.
Τα μάρμαρα του Παρθενώνα – Βρετανικό Μουσείο
Μια συλλογή μαρμάρων από τον Παρθενώνα που απεικονίζουν σκηνές της ελληνικής μυθολογίας, αποκόπηκαν από τον ναό το 1801-1802 από τον Έλγιν, όταν η Αθήνα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία και μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, πυροδοτώντας μέχρι σήμερα μια σειρά κινητοποιήσεων για την επιστροφή τους στην Αθήνα.
Αφροδίτη της Μήλου – Λούβρο
Η Αφροδίτη της Μήλου είναι σίγουρα ένα από τα ομορφότερα αγάλματα της ελληνικής τέχνης και βρέθηκε στην Μήλο το 1820. Το άγαλμα παρουσιάστηκε στον Λουδοβίκο ΧVΙΙΙκαι μεταφέρθηκε άμεσα στο Παρίσι. Τα χέρια του αγάλματος δε βρέθηκαν ποτέ, ενώ λέγεται ότι στην αρχική του μορφή έφερε και μεταλλικά βραχιόλια, κολιέ και κορδέλα.
Ο Ναός της Περγάμου – Μουσείο της Περγάμου, Βερολίνο
Ο Ναός της Περγάμου βρισκόταν στην Ακρόπολη της Περγάμου, στην Ασία. Στην πρόσοψή του φαίνεται η μάχη των γιγάντων και των ολυμπίων θεών, γνωστή ως γιγαντομαχία. Σε συμφωνία με την τουρκική κυβέρνηση, όλα τα γλυπτά που βρέθηκαν εκεί μεταφέρθηκαν σε ειδικό μουσείο στο Βερολίνο, ανασχηματίζοντας μάλιστα τον Ναό σχεδόν όπως ήταν στην αρχική του μορφή.
Ο αρπιστής – ΜΕΤ
Το πιο αναγνωρίσιμο ειδώλιο της Κυκλαδικής Εποχής, φτιαγμένο από μάρμαρο, ο αρπιστής, είναι ένα από τα πρώτα γλυπτά που αναπαριστούν μουσικό. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η “ελαστικότητα” των χεριών του. Σήμερα βρίσκεται στο Μetropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: clickatlife.gr