Όσο κι αν σας φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν κι άλλες τροφές και ροφήματα εκτός από τον καφέ που μπορούν να σας βοηθήσουν να διώξετε την πρωινή θολούρα και να αισθανθείτε συγκεντρωμένοι και σε εγρήγορση.
Η συγκέντρωση και η εγρήγορση είναι καταστάσεις συνείδησης που χρειάζονται στην καθημερινότητά μας, ειδικά αν έχουμε πολλές υποχρεώσεις και καθήκοντα να φέρουμε εις πέρας και καθορίζονται από την αντιδράσεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλό μας.
Φυσιολογικά, όταν ο εγκέφαλός μας είναι ενεργός, καταναλώνει ενέργεια που μεταφέρεται από το νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP). Η συνεχής επιβράδυνση της ATP παράγει απλή αδενοσίνη και όταν συγκεντρώνεται αρκετή ποσότητα, πυροδοτεί την ανάγκη για ύπνο και ανανέωση της πηγής ενέργειάς μας.
Η καφεΐνη είναι αποτελεσματική στο να μας κρατά ξύπνιους, λόγω του ότι προσαρτάται και μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης του εγκεφάλου, καθυστερώντας το αίσθημα νύστας. Η διαδικασία, όμως, δεν σταματά εκεί. Με τα κύτταρα ανίκανα να αναγνωρίσουν την αδενοσίνη, δεν μπορούν να επιβραδύνουν –απεναντίας, επιταχύνουν. Οι νευρώνες διεγείρονται και ο οργανισμός αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει. Η υπόφυση, που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, απαντά απελευθερώνοντας μια ορμόνη που σηματοδοτεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης –εξού και το αίσθημα που έχουμε με την κατανάλωση καφεΐνης.
Το να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση, όμως, δεν έχει να κάνει μόνο με την αδρεναλίνη, αλλά γενικότερα με την υγεία του εγκεφάλου. Η πτώση της μνήμης και της αντίληψης μπορεί να επηρεάζεται από τη διατροφή και αν θέλετε να είστε πιο λειτουργικοί, ολοκληρωμένοι και σε εγρήγορση, πρέπει να βάλετε στην καθημερινότητά σας τις παρακάτω τροφές, οι οποίες ταυτόχρονα σας κρατούν και υγιείς.
Μήλα
Τα μήλα περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτικών ινών και φυσικά σάκχαρα που διασπώνται αργά μέσα στον οργανισμό, απελευθερώνοντας σταθερή δόση γλυκόζης στο αίμα και παρέχοντας στον οργανισμό σταθερή πηγή ενέργειας. Έρευνες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι τα μήλα βελτιώνουν τη νευρολογική υγεία λόγω της κουερσετίνης που περιέχουν, ουσία που φαίνεται να μειώνει τη φλεγμονή στους νευρώνες. Διαφορετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease συνέδεσε την κατανάλωση χυμού μήλου με αύξηση σε ένα σημαντικό νευροδιαβιβαστή, την ακετυλοχολίνη, ο οποίος φαίνεται να συμβάλλει στη βελτίωση των αναμνήσεων σε ποντίκια με συμπτώματα άνοιας.
Αβοκάντο
Σε μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Hass Avocado Board, τα αβοκάντο βρέθηκε ότι βελτιώνουν τα επίπεδα λουτεΐνης του εγκεφάλου, που συνδέονται με βελτιωμένη γνωστική λειτουργία. Τα μονοακόρεστα λιπαρά του αβοκάντο, επίσης, ωφελούν τα νεύρα που κουβαλούν όλες τις πληροφορίες στον εγκέφαλο, γι’ αυτό φροντίστε να τα βάλετε πιο συχνά στη διατροφή σας.
Πρωινό
Μπορεί να μην αποτελεί τροφή, αλλά ένα ολόκληρο γεύμα, εντούτοις το πρωινό -είτε είναι αβγά, είτε βρώμη, είτε γιαούρτι- είναι σημαντικό για ανάκληση πληροφοριών από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Είναι, άλλωστε, πολλές οι μελέτες που έχουν δείξει ότι οι μαθητές που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ από τους υπόλοιπους και μπορούν να συγκεντρώνονται καλύτερα.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Η λαχανίδα, το σπανάκι και η ρέβα είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο φαίνεται να κρατά τη λειτουργία του εγκεφάλου σε υψηλές ταχύτητες. Έρευνες δείχνουν ότι όσοι παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9), έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα ανάπτυξης κατάθλιψης, η οποία αλλάζει τη χημεία του εγκεφάλου και ρουφά την ενέργεια του ατόμου.
Πηγή: clickatlife.gr