Στον Μιχάλη Σαράντη ο σταυρός του Δημήτρη Χορν

10.3.2015_Στον Μιχάλη Σαράντη ο σταυρός του Δημήτρη Χορν
Το βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός.

Απενεμήθη το βράδυ της Δευτέρας το δέκατο πέμπτο  θεατρικό βραβείο «Δημήτρης Χορν», στο θέατρο που φέρει το όνομα του αξέχαστου καλλιτέχνη. Βάσει παράδοσης, ο σταυρός του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού περνά, κάθε χρόνο,  από τον ένα νέο ηθοποιό στον άλλο.

Φετινός νικητής ο  Μιχάλης Σαράντης, που βραβεύτηκε  για το ρόλο του Νότη  Σερδάρη  στο έργο του Παντελή Χορν «Φλαντρώ», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ-Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος») και  το ρόλο του Αγγελιοφόρου στην τραγωδία  του  Ευριπίδη, «Ιππόλυτος», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (Επίδαυρος).

Παραλαμβάνοντας τον σταυρό από τα χέρια του περσινού νικητή, Γιώργου Χρυσοστόμου, ο Μιχάλης Σαράντης  ευχαρίστησε για τη βράβευση, που, τυχαίνει να  έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. Ευχαρίστησε ένα ένα τα μέλη της Επιτροπής. Μιλώντας για τον Νίκο Καραθάνο είπε πως βρίσκεται πίσω ή μπροστά του σε ό,τι κάνει, ενώ χαρακτήρισε δασκάλα του τη Λυδία Κονιόρδου. Τέλος, συγκινημένος, αφιέρωσε το βραβείο στη Μητέρα του, η οποία “παλεύει” στο Νοσοκομείο  «Ευαγγελισμός», και ευχήθηκε υγεία για  όλους.

Το βραβείο είναι ετήσιο, επαμειβόμενο και απονέμεται για την καλύτερη ερμηνεία νέου άντρα ηθοποιού κατά την περασμένη θεατρική περίοδο. Το θεσμοθέτησε ο Σταμάτης Φασουλής και το χρηματοδοτεί ο Γιάννης Χορν. Το βραβείο «Δημήτρης Χορν» είναι ο σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, ο οποίος περνάει κάθε χρόνο από τον έναν βραβευμένο στον άλλο συνοδευόμενος από περγαμηνή.

Ο βραβευθείς πρέπει να είναι απόφοιτος δραματικής σχολής και να έχει εμφανισθεί για πρώτη φορά στο θέατρο, επαγγελματικά, τα τελευταία χρόνια. Τη συνολικότερη οργάνωση – όπως κάθε χρόνο – επιμελήθηκαν  ο Σταμάτης Φασουλής και ο Θεοδόσης Ισαακίδης.

Στο σύντομο χαιρετισμό της εκδήλωσης, ο Σταμάτης Φασουλής – μεταξύ άλλων – είπε: «Είμαστε στην 15η χρονιά του βραβείου, το οποίο έχει γίνει θεσμός και από αυτό έχουν βγει πολλοί καλοί ηθοποιοί. Δεν προλαβαίνουμε να τους δούμε όλους, ενώ πολλές φορές μάς λέει και η Αντιγόνη Καράλη να πάμε να δούμε κάποιους ηθοποιούς που ξεχωρίζει. Το βραβείο καθιερώθηκε από τον αδερφό του Τάκη Χορν, τον Γιάννη και τη γυναίκα του. Τα χρήματα δεν είναι για να λύσουν το πρόβλημα της ζωής του νικητή, αλλά είναι κάτι σαν φιλικό χτύπημα την πλάτη, να βοηθήσουν στη συνέχεια».

Ο – για δέκατη πέμπτη χρονιά – πρόεδρος της επιτροπής, Κώστας Γεωργουσόπουλος, ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του λέγοντας:  «μας λείπει η Ελένη Χατζηαργύρη, η οποία ήταν μια από τους πρώτους της Επιτροπής». Έκανε αναφορά σε όλους τους μέχρι τώρα νικητές του βραβείου, οι οποίοι δεν διέψευσαν την κρίση της Επιτροπής, σε μια εποχή που δεν υπάρχουν μεγάλοι δάσκαλοι.

Ο κ. Γεωργουσόπουλος έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας πως φέτος στην τελετή απονομής δεν υπάρχει υλικό για να προβληθεί μιας και είναι κλειστό το Θεατρικό Μουσείο, και πρόσθεσε πως ποτέ στην βράβευση δεν έχει παρευρεθεί υπουργός.

Τέλος, για τον Δημήτρη Χορν μίλησε ο Μίμης Πλέσσας, ο οποίος  έκανε αναφορά στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Ποιος το ξέρει» και μίλησε για  το πώς προέκυψαν οι στίχοι του τραγουδιού «Οι θαλασσιές σου οι χάντρες» δια χειρός Κώστα Πρετεντέρη.

Ο μεγάλος μας συνθέτης έπαιξε στο πιάνο αγαπημένες  επιτυχίες του που πρωτοακούστηκαν  από  τη φωνή του  Δημήτρη Χορν και ερμήνευσε ο Σπύρος Κλείσσας, ενώ σε ρόλο – έκπληξη  το συγκρότημα Melisses  με την κυρία Μάρω Κοντού χάρισαν στο κοινό – που γέμισε το θέατρο – μια συγκινητική ερμηνεία στο τραγούδι «Πες μου μια λέξη», από την ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Αλίμονο στους Νέους».

Θυμίζουμε ότι από το 2001 έχουν τιμηθεί με το βραβείο οι Δημήτρης Ήμελλος, Αργύρης Ξάφης, Χρήστος Λούλης, Κώστας Βασαρδάνης, Νίκος Καρδώνης, Κώστας Γάκης, Γιάννος Περλέγκας, Θανάσης Αλευράς, Μάκης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Οικονόμου , Θάνος Τοκάκης, Δημήτρης Λάλος, Χάρης Φραγκούλης και Γιώργος Χρυσοστόμου.

 

Πηγή: naftemporiki.gr