Σπάρτη: Ερωτήματα και προβληματισμοί με φόντο τα απορρίμματα

Πολλά ερωτηματικά αλλά και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η μη δυνατότητα διαχείρισης των απορριμμάτων της Σπάρτης και όχι μόνο, έπειτα από την αδυναμία περισυλλογής και μεταφοράς τους σε πιστοποιημένη μονάδα. Αυτό προέκυψε ύστερα από ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, στην Τρίπολη, την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022.

Στην εν λόγω σύσκεψη, με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- των αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας Νίκωνα Τζινιέρη, Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρου Βερούτη και Διοίκησης και Οικονομίας Χρήστου Λαμπρόπουλου, του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα και του προέδρου του ΦοΔΣΑ Σταύρου Αργειτάκου, εξετάστηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη λακωνική πρωτεύουσα.

Όπως επισημάνθηκε, η Λακωνία με βάση τον σχεδιασμό της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μία από τις τρεις διαχειριστικές ενότητες, η οποία θα εξυπηρετείται από την μονάδα στην Σκάλα -η καθυστέρηση στις εργασίες για την οποία έχει δημιουργήσει το σημερινό πρόβλημα.

Αιτίες της καθυστέρησης αποτελούν, αρχικά το θέμα με τις οδούς πρόσβασης προς την χωροθετημένη για την μονάδα της Σκάλας έκταση, το οποίο -όπως τονίστηκε- προέκυψε από τον Δήμο Ευρώτα, ενώ περαιτέρω καθυστέρηση προκλήθηκε και από τον αποκλεισμό των οδών προς το εργοτάξιο, στο οποίο πάντως τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς.

«Αναζητούμε τρόπο να βοηθήσουμε την Σπάρτη, να δώσουμε μια προσωρινή λύση μέχρι την λειτουργία της μονάδας στη Σκάλα η οποία προορίζεται να καλύπτει το σύνολο των δήμων της Λακωνίας. Όσο καθυστερεί η Σκάλα δυστυχώς τόσο θα εντείνεται το πρόβλημα στους δήμους της Λακωνίας» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, σημειώνοντας ότι φαίνεται πως αρκετοί δήμοι προκύπτει να έχουν δυσκολίες με την διαχείριση των απορριμμάτων τους.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, με ανακοίνωσή του δηλώνει έκπληκτος με την ανωτέρω αναφορά του κ. Νίκα, επισημαίνοντας ότι «μέχρι αυτή την ώρα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΡΕΙ ΛΥΣΗ, για ένα θέμα που είναι αποκλειστικής δικής τους ευθύνης και αρμοδιότητας».

Στην ίδια ανακοίνωση ο κ. Δούκας μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Ο δε Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Σταύρος Αργειτάκος, ενώ παραδέχεται δημόσια ότι «ο Δήμος Σπάρτης δεν φέρει καμία ευθύνη για τη κατάσταση με τα σκουπίδια», μας ενημέρωσε ότι το θέμα των σκουπιδιών της Σπάρτης δεν είναι δική του αρμοδιότητα! 

Ζήτησα χθες από τον κ. Περιφερειάρχη και τους  κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες να εκδώσουν, εδώ και τώρα «εντέλλεσθε» για λόγους δημόσιας υγείας, ώστε να μπορέσουν τα απορριμματοφόρα μας να αδειάσουν στην Παλαιοχούνη, ωστόσο η πρότασή μου απορρίφθηκε.  

Επαναλαμβάνουμε ότι έχουμε συζητήσει με την Περιφέρεια το πρόβλημα για τη διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης από τον περασμένο Αύγουστο! 

Με τη δική τους προτροπή απευθυνθήκαμε στον Υπουργό κ. Σκρέκα και για την κήρυξη της Σπάρτης σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και για τις Αποφάσεις για την Τριανταφυλλιά και την Παλαιοχούνη! Το δε ΦΕΚ με τη θετική «Απόφαση Σκρέκα» έχει δημοσιευτεί από τις 15/03!  

Η υπουργική απόφαση του κ. Σκρέκα προφανώς και είναι καθ’ όλα σύννομη. Το νομικό επιτελείο του Υπουργείου είχε ήδη εξετάσει εξονυχιστικά το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο του ΣΔΙΤ καθώς και όλες τις σχετικές νομικές παραμέτρους και ρήτρες. Η εναντίωση στην απόφαση αυτή από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου, ουσιαστικά την ακυρώνει. 

Παρά τις έντονες ενστάσεις του Δημάρχου Σπάρτης που αφορούσαν όχι μόνο την άθλια εικόνα της πόλης και των χωριών, αλλά πρωτίστως και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία των συμπολιτών μας, η Περιφέρεια μας ενημέρωσε εχθές ότι απλά θα προσπαθήσει να επιταχύνει τις διαδικασίες σύνταξης -που ήδη έχουν καθυστερήσει απελπιστικά- της Προγραμματικής Σύμβασης και των Τεχνικών Εισηγήσεων, ώστε να φέρει σχετική Εισήγηση στην Οικονομική της Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. 

Η αδυναμία ή ανικανότητα της Περιφέρειας να δώσει λύση στο θέμα αυτό πλήρους και αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητάς της, δεν θα μας ωθήσει σε πόλεμο με τη Σκάλα. Ότι έπρεπε να κάνουμε για την υπόθεση αυτή, το έχουμε κάνει.

Η Κυβέρνηση θέλει, το αρμόδιο Υπουργείο θέλει, οι αρμόδιες Γενικές Γραμματείες θέλουν, ο Δήμος θέλει, η Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ γιατί δεν μπορούν;