Ένας μαυροπελαργός, το μεταναστευτικό πτηνό που σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας κινδυνεύει με εξαφάνιση, έκανε την εμφάνισή του στο δέλτα του ποταμού Αχέροντα.
Πρόκειται για είναι ένα μεγάλου μεγέθους πουλί, που φτάνει τα 96 εκ. ύψος, έχει άνοιγμα φτερών δύο μέτρων και βάρος τριών κιλών.
Διαφέρει από τον λευκό πελαργό, ο οποίος είναι λίγο μεγαλύτερος, λόγω του χρώματός του, που είναι μαύρο, με μεταλλικές ανταύγειες πράσινες και μωβ στο επάνω μέρος και λευκό στο κάτω.
Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά, το προσωπικό φύλαξης των υγροτόπων εντόπισε τον μαυροπελαργό μαζί με μία χουλιαρομύτα και έναν λευκό πελαργό στον βάλτο Κερέτζας στις εκβολές του Αχέροντα. Μάλιστα με τηλεσκόπιο φωτογράφισαν τα μεταναστευτικά πουλιά.
Οπως αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαυροπελαργών έχει ελαττωθεί σημαντικά και από πολλές χώρες εξαφανίστηκε τελείως.
Ο ελληνικός πληθυσμός δεν ξεπερνάει τα 100 ζευγάρια.
Έχει εμφανιστεί και στη Λιμνοπούλα Παραμυθιάς, όπου βρίσκει τροφή.
Ο Μαυροπελαργός (Ciconia nigra) είναι ένα μοναχικό και ντροπαλό πουλί και δεν φωλιάζει σε αποικίες ούτε κοντά στον άνθρωπο όπως κάνει ο πελαργός (Ciconia ciconia). Σε αντίθεση προτιμάει τα δάση με μεγάλα δέντρα κυρίως κωνοφόρα όπου και χτίζει τη φωλιά του και δεν δέχεται την παρουσία άλλων ατόμων του είδους του σε μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Είναι μονογαμικό και μετά το ζευγάρωμα γεννά 2-6 αυγά ένα κάθε 2 ημέρες. Tρέφεται με φίδια, σαύρες, βατράχια, φρύνους, αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες, έντομα και με αυγά και νεοσσούς άλλων πουλιών.
Φωλιάζει στα δάση αλλά τρέφεται κοντά στο νερό γι’ αυτό προτιμά τα δάση που είναι κοντά σε λίμνες, έλη και ποτάμια.
Στην Ελλάδα το συναντάμε στην Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Λέσβο και την βόρειο Θεσσαλία σε δασικές περιοχές. Οι σημαντικότερες είναι το δάσος της Δαδιάς, τα στενά του Νέστου όπου φωλιάζουν τα μισά από τα περίπου 50 ζεύγη που φωλιάζουν στην Ελλάδα, ο Όλυμπος, η Χαλκιδική και η Πίνδος. Στον υπόλοιπο κόσμο φωλιάζει στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Γαλλία, στο Λουξεμβούργο, στην βόρειο Ιταλία, στη Γερμανία, στην ανατολική Ευρώπη, στην ασιατική Ρωσία, στην κεντρική Ασία, στην Βόρεια Κορέα και στη βόρεια Αφρική.
Πηγή: econews.gr