«Η Πελοπόννησος πλέον αποκτά με τα συνεχή έργα τα δικά μας ένα ασφαλές οδικό δίκτυο, ένα δίκτυο το οποίο θα αποτελεί ένα συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των μεταφορών στην Περιφέρειά μας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την επίσκεψή του στην τοξωτή γέφυρα στην Τσακώνα, την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Νικολάκου και Μαντά, επισημαίνοντας την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ολοκλήρωση του οδικού αυτού άξονα.
«Χωρίς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την ανάληψη της ευθύνης για πληρωμή ενός μεγάλου τμήματος στα 50 εκατ. ευρώ από το κόστος της κατασκευής αυτής της γέφυρας, δεν θα ήταν πραγματικότητα το έργο. Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πόσο θετικά λειτουργούμε και αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες», δήλωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Αναφερόμενος στην αναθεώρηση της σύμβασης με τον Μορέα, ο κ. Τατούλης τόνισε: «Χαίρομαι γιατί πλέον με την καινούργια κυβέρνηση, την κυβέρνηση που ως κόμμα ευόδωσε το δεν πληρώνω, πληρώνονται και όλες οι επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες. Ήδη 56.000.000 ευρώ δίνονται στην παραχώρηση του Μορέα προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο Λεύκτρο-Σπάρτη, που με την ολοκλήρωση αυτή και βέβαια και της περιμετρικής της Καλαμάτας -κάτι που μέχρι τότε όλοι θεσμοί της Μεσσηνίας είχαν συναινέσει να σταματήσει εκεί που ήταν το τελικό κομμάτι, μέχρι το PRAKTIKER- τελικά με τη δική μας επιμονή αυτό το έργο θα μπει πλέον σε φάση ολοκλήρωσης. Έχουμε πλέον ένα σημαντικό άξονα που αποτελεί κόσμημα για τη χώρα, όχι μόνο για την Περιφέρεια».
Ειδικότερα σε ότι αφορά το τμήμα «Λεύκτρο-Σπάρτη», ο κ. Τατούλης σημείωσε: «Η παραχώρηση έβαζε συνεχώς το θέμα της συνεννόησης πάνω στην αποζημίωση που αιτούσε. Από τη στιγμή που βγήκε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η κυβέρνηση πλέον δέχτηκε να υπογράψει τη συμφωνία αυτή, η οποία είναι στα 56.000.000 ευρώ, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Απλώς θα ακούσουμε πάλι τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη να λέει ξεκάθαρα ότι αναγκάστηκε να υπογράψει παρ’ ότι δεν συμφωνούσε, αλλά αυτά είναι σημεία των καιρών…».
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επισκέφθηκε και το οδικό τμήμα Σουληνάρι – Κορυφάσιο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Πυλίας, όπου κάλεσε την ανάδοχο εταιρεία και το Υπουργείο, που έχει την ευθύνη του έργου, να επισπεύσουν τις εργασίες και την απορροφητικότητα των πόρων.
«Η συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου ήταν καθοριστική για την επικαιροποίηση των μελετών και την ένταξη του έργου στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου στο ΕΣΠΑ», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του, «καθώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στην εξέλιξή του και στην απορροφητικότητα των πόρων, γεγονός που συνεπάγεται ερωτηματικά για την ένταξή του στη νέα προγραμματική περίοδο, τη στιγμή μάλιστα που επιβλέπουσες δεν είναι οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά του Υπουργείου».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το έργο διαχείρισης των απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «νέους κομήτες στο πολιτικό σύστημα» όσους επιδιώκουν να ανατρέψουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων, ελεγκτικών μηχανισμών και πρωτίστως τη βούληση του Πελοποννησιακού λαού, ώστε να σταματήσουν το έργο αυτό.
«Μη ζούμε στον κόσμο της παράνοιας. Το έργο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αυτό που εμείς κάναμε, έχει εγκριθεί πλέον από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και έχουμε πάρει την εντολή από το Ελεγκτικό Συνέδριο να προχωρήσουμε στην υπογραφή της σύμβασης. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι καμία επιτροπή, καμία διυπουργική επιτροπή, κανένας φορέας δεν μπορεί να κρίνει τη συμβατότητα του έργου. Τη συμβατότητα της σύμβασης την κρίνει μόνο το Ελεγκτικό Συνέδριο. Εάν η κυβέρνηση δεν το θέλει το έργο να φέρει νόμο στη Βουλή για να το κάνει, άλλως δεν έχει καμία δυνατότητα να ανακόψει την πορεία του. Η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αισθάνεται υπερήφανη γιατί μπόρεσε και ολοκλήρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με όλες αυτές τις αντιξοότητες, με όλους αυτούς που για χρόνια είχαν την ευθύνη, αλλά ποτέ δεν βοήθησαν την ευόδωση αυτού του έργου, όλοι αυτοί που σήμερα κόπτονται αλλά μέχρι χθές δεν έκαναν τίποτα απολύτως, όλοι αυτοί που σκορπούσαν τα σκουπίδια τους και τα αστικά απόβλητα στα βουνά, στις ποταμιές, στους αρχαιολογικούς χώρους, όλοι αυτοί που δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη ρότα αυτού του θέματος, σήμερα μπορούν να λένε ότι θέλουν», δήλωσε ο κ. Τατούλης.
Ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε τέλος ότι «η ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τα πρόστιμα πλέον έχουν κατανεμηθεί, θα έρθουν στους λογαριασμούς και αυτοί που σήμερα θέλουν να δυσχεράνουν ή να δυσκολέψουν τα πράγματα, είναι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν απέναντι στους πολίτες. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανεξάρτητα το τι θα γίνει, θα τηρήσει αυστηρά, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με μεγάλη αυστηρότητα, όλες αυτές τις πολιτικές που θα ευνοούν τη μετατροπή της σε αειφόρα Περιφέρεια, σε πράσινη Περιφέρεια, για να μπορέσουμε έτσι να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και που κυρίως έχουν να κάνουν με την τουριστική προβολή, αλλά και με την πιστοποίηση των προϊόντων μας, ώστε να δημιουργήσουμε συνθήκες υπεραξίας. Από εκεί και πέρα ο κ. Τσιρώνης μπορεί να λέει ό,τι θέλει, έχει άγνοια πολιτικού κινδύνου, γιατί όλοι αυτοί πλέον είναι οι νέοι κομήτες στο πολιτικό σύστημα».
ΦΩΤΟ: kalamatajournal.gr