Τα τελευταία γεγονότα στη χώρα μας έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις αλλά και ένα κοινό συναίσθημα: το φόβο. Μπορούμε άραγε να αποφύγουμε αυτή τη συναισθηματική κατάσταση και, αν ναι, πώς;
Κάθε κατάσταση που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα και από τον απόλυτο έλεγχό μας, προκαλεί φόβο, αναφέρουν οι ψυχολόγοι με τρανό παράδειγμα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Μια ξαφνική ανατροπή στην καθημερνή μας ρουτίνα μάς γεμίζει φόβο και αμηχανία, καθώς δεν γνωρίζουμε πώς να διαχειριστούμε μια κατάσταση έξω από το στάτους που έχουμε συνηθίσει, μας είναι οικείο και μας προκαλεί ασφάλεια. Ωστόσο, μερικές φορές, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά καθώς το μόνο που θα πρέπει να προτάξουμε είναι η λογική μας.
Τι είναι ο φόβος;
Ο φόβος είναι ένα φυσικό και φυσιολογικό συναίσθημα, απαραίτητο για να μας προστατεύει από πιθανούς κινδύνους. Έτσι, καθίσταται προφανές ότι τον φόβο τον χρειαζόμαστε μέχρι το σημείο όμως που δεν μας αποτρέπει από το να είμαστε λειτουργικοί, προτού δηλαδή μετατραπεί σε φοβία, φτάσει να λειτουργεί περιοριστικά για τη ζωή μας και δεν μας αφήνει να ζούμε φυσιολογικά.
Ποιοί και γιατί φοβούνται περισσότερο;
Γιατί όμως κάποιοι φοβούνται περισσότερο ενώ κάποιοι άλλοι μοιάζουν ατρόμητοι; Η απάντηση έχει να κάνει με την προσωπικότητά μας και τον τρόπο ζωής μας. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπίσουμε μια εξωτερική απειλή, έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο που έχουμε μάθει από τα παιδικά μας χρόνια να διαχειριζόμαστε κάθε αναποδιά ή απρόβλεπτη κατάσταση. Προσήλωση στη λογική και αναλυτική σκέψη φαίνεται πως είναι τα «κλειδιά» για μια πιο ατρόμητη και ελεύθερη από φόβους στάση ζωής.
Πώς θα νικήσουμε τον φόβο;
Μερικές φορές, το μόνο που φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος. Γι αυτό άλλωστε και πολλοί ψυχολόγοι αντιμετωπίζουν τις φοβίες των ασθενών τους εκθέτοντάς τους σταδιακά στις συνθήκες εκείνες που τους προκαλούν φόβο και αναλύοντας με τη λογική και με επιχειρήματα τι είναι αυτό που κάνει τον φόβο να διογκώνεται πέρα από τις κανονικές του διαστάσεις.
Η λύση ενδεχομένως για να ξεκλειδώσουμε τους φόβους μας να υποθέσουμε πως το εκάστοτε πρόβλημα που μας ταλανίζει αφορά κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο-όχι εμάς. Ποιες συμβουλές θα του δίναμε; Πώς θα τον βοηθούσαμε να αντιμετωπίσει τις φοβίες του; Μήπως με τη βοήθεια κάποιου ειδικού που θα τον καθοδηγούσε στα σωστά μονοπάτια σκέψης και δράσης; Με την παράλληλη επιστράτευση της λογικής, του ορθολογισμού και των επιχειρημάτων; Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να έχουμε κατά νου ότι τις περισσότερες φορές, ο φόβος είναι τόσο μεγάλος, όσο του επιτρέπουμε εμείς να γίνει…
Πηγή: clickatlife.gr