«Πόσιμο βιβλίο» για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού στην Αφρική

20.8.205_«Πόσιμο βιβλίο» για την αντιμετώπιση της κρίσης νερού στην Αφρική
Κάθε σελίδα του «πόσιμου βιβλίου» μπορεί να φιλτράρει μέχρι 100 λίτρα νερού.

Ένα βιβλίο με σελίδες από χαρτί επικαλυμμένο με νανοσωματίδια που εξουδετερώνουν βακτήρια θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η εξάπλωση των νοσημάτων σε ορισμένες περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Το βιβλίο, που αναπτύχθηκε από την Τερέζα Ντάνκοβιτς, είναι χαμηλού κόστους και εύκολα μεταφερόμενο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες νερού ενός ατόμου για τέσσερα χρόνια.

Η Ντάνκοβιτς δοκίμασε πρόσφατα την τεχνολογία στο Μπαγκλαντές. Προηγούμενες δοκιμές που διεξήχθησαν στη Νότια Αφρική, την Γκάνα, την Αϊτή και την Κένυα είχαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

«Στην Αφρική, θελήσαμε να δούμε αν τα φίλτρα θα λειτουργούσαν σε πραγματικό νερό, και όχι νερό που μολύνθηκε σκοπίμως στο εργαστήριο», δήλωσε η Ντάνκοβιτς.

Οι σελίδες του βιβλίου αφαιρούν το 99,9 των ρύπων που υπάρχουν στο νερό, καθιστώντας το κατάλληλο για να καταναλωθεί από τον άνθρωπο χωρίς συνέπειες για την υγεία του.

Τα νανοσωματίδια που χρησιμοποιούνται στο χαρτί έχουν βάση τον άργυρο και το χαλκό, στοιχεία τα οποία είναι γνωστά για τη δυνατότητα να εξουδετερώνουν βακτήρια και διάφορους ιούς.

Ωστόσο, η Ντάνκοβιτς είναι η πρώτη που προσπάθησε να ενσωματώσει τέτοια νανοσωματίδια σε χαρτί ώστε να φιλτράρουν το νερό.

Τόσο το ασήμι όσο και ο χαλκός μπορεί να είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά οι μικροποσότητες που μπορούν ενδεχομένως να ξεφύγούν από το χαρτί μέσα στο νερό κάνουν πολύ μικρότερη ζημιά από τα βακτήρια και τους ιούς που αφαιρούνται.

Κάθε σελίδα του «πόσιμου βιβλίου» μπορεί να φιλτράρει μέχρι 100 λίτρα νερού.

Στις δύο πλευρές της κάθε σελίδας εκτυπώνονται πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του νερού στα αγγλικά και στη μητρική γλώσσα της περιοχής όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία.

Μετά την αφαίρεση της σελίδας από το βιβλίο, το φίλτρο τοποθετείται σε ένα ειδικό πλαίσιο μέσω του οποίου το νερό χύνεται και διηθείται.

«Ο μεγαλύτερος στόχος μας είναι να αναβαθμιστεί το έργο σε μεγάλη κλίμακα, από εργαστηριακό πείραμα σε βιομηχανικό προϊόν», δήλωσε η Ντάνκοβιτς.

 

Πηγή: naftemporiki.gr