Παροιμία, σύμφωνα με τα λεξικά, είναι ένα σύντομο λαϊκό απόφθεγμα (έμμετρο ή πεζό) που εκφράζει αλληγορικά ή σκωπτικά μια αλήθεια, που αποτελεί προϊόν μακρόχρονης πείρας και λέγεται για να παραδειγματίσει, να διδάξει ή για να σχολιάσει μια κατάσταση.
Από την αρχαιότητα έως και σήμερα έχουν πάντα στόχο να απασχολούν το μυαλό. Τότε, των οδοιπόρων, για να γίνεται πιο εύκολη η πεζοπορία, γι’ αυτό και γράφονταν πάνω στις «Ερμές» (προτομές του θεού Ερμή, προστάτη των πεζοπόρων) που βρίσκονταν σε σταυροδρόμια, στις πύλες των τειχών και στις εισόδους των σπιτιών. Σήμερα, «Ερμές» δεν υπάρχουν, όμως η σοφία των παροιμιών ζει και ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
Οι παροιμίες αποτελούν μια ξεχωριστή μορφή λόγου, που αποδίδει όσα θέλουμε να πούμε ή να σχολιάσουμε, με σύντομο, περιεκτικό, διδακτικό και συχνά πνευματώδη τρόπο. Τις περισσότερες φορές έχουν τη μορφή διστίχου και διακρίνονται από ζωηρή και πλούσια σε εικόνες φαντασία, που περικλείει τη λαϊκή σοφία αιώνων.
Αυτή την συσσωρευμένη λαϊκή σοφία, επιδιώκουμε να αναδείξουμε στο Ημερολόγιο 2016. ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ. Σημαντικές αλήθειες, χωρίς πολλά λόγια. Λίγες λέξεις που αλληγορικά περιγράφουν όλη την αλήθεια που ζούμε καθημερινά.
Επιλέξαμε μόλις 50 από τις εκατοντάδες χιλιάδες παροιμίες και παροιμιώδεις φράσεις που υπάρχουν, με την πεποίθηση ότι θα φανούν χρήσιμες στην καθημερινότητά του αναγνώστη και κίνητρο για σκέψη μέσα στο δίσεκτο 2016.
Στην επιλογή κειμένων συμμετείχαν οι:
Αποστολοπούλου Γιώτα, Βασάρα Χρύσα, Βουγιούκα Αναστασία, Βουγιούκα Ελισσάβετ, Γιαλένιος Κυριάκος, Καρατζάς Νίκος, Κασαρίδη Άννα, Κιζιρίδου Δέσποινα, Κωνσταντάγκα Άννα, Κωνστάντος Βαγγέλης, Λιαποπούλου Μαρία, Μπερδούση Χριστίνα, Παπαγιαννόπουλος Σπήλιος, Παρασκευοπούλου Χριστίνα, Πράπα Ζέτα, Σκυλοδήμος Αντώνιος, Στεφανίδου Ρίτσα, Φανάρας Θωμάς, Φραγκοπούλου Δώρα, Χαλάλ Δήμητρα, Ψαρρά Γωγώ.
Πηγή: ianos.gr