Πάμε για ιστιοπλοΐα;

11.8.2014_Στη θάλασσα 100 άνθρωποι μετά την ανατροπή δεκάδων ιστιοπλοϊκών

Τα θαλασσινό αεράκι σας ανακατεύει τα μαλλιά καθώς προσπαθείτε παρέα με το υπόλοιπο πλήρωμα να κυβερνήσετε το σκάφος σας μέσα στα κύματα. Καλώς ήρθατε στον μαγικό κόσμο της ιστιοπλοίας!

Ένας νέος κόσμος γνώσεων
Η ιστιοπλοΐα περιλαμβάνει επιστήμες όπως η αεροδυναμική, υδροδυναμική, ναυτιλία, μετεωρολογία, ναυπηγική, επιστήμες που ο καθένας μπορεί να διερευνήσει και στις οποίες μπορεί να εμβαθύνει όσο επιθυμεί: από τις απλές πρακτικές γνώσεις που χρειάζονται για να αρχίσει μέχρι τις πανεπιστημιακές!

Για να αρχίσει κανείς ωστόσο να ασχολείται με την ιστιοπλοΐα, θα πρέπει να έχει κάποιες ελάχιστες βασικές γνώσεις. Έτσι, θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται όσα συμβαίνουν, να εκτελεί τις εντολές του κυβερνήτη, να συμμετέχει ενεργά στις διάφορες δραστηριότητες του σκάφους και να γνωρίζει πώς θα αντιμετωπίσει κάποιες καταστάσεις κινδύνου, ώστε να φροντίσει για τη δική του ασφάλεια αλλά και των επιβαινόντων.

Για θαλασσόλυκους!
Τα μαθήματα ιστιοπλοΐας ανοικτής θαλάσσης, προκειμένου να αποκτήσει κανείς τις πρώτες – βασικές – γνώσεις ιστιοπλοΐας περιλαμβάνουν θεωρία και πράξη. Εσείς, θα κληθείτε στη συνέχεια να εφαρμόσετε μαζί με τους εκπαιδευτές σας σε ανοιχτή θάλασσα όλα όσα διδαχθήκατε στην θεωρία. Ενδεικτικά θεωρητικά μαθήματα είναι τα ακόλουθα:

• Ονοματολογία σκάφους.
• Αεροδυναμική, αρχές λειτουργίας των πανιών, υδροδυναμική, αρχές ναυπηγικής, ευστάθεια του σκάφους.
• Ναυτιλία (ναυτικοί χάρτες, πυξίδα, πυρσοί, όργανα ναυτιλίας, ναυτιλιακά βοηθήματα, ασφάλεια πλου).
• Ναυτική τέχνη, ελιγμοί του σκάφους στο λιμάνι, αγκυροβολία.
• Μετεωρολογία.
• Διεθνής Κανονισμός για την Αποφυγή Συγκρούσεων στη Θάλασσα (ΔΚΑΣ).
• Αντιμετώπιση καταστάσεων κινδύνου.

Στα πρακτικά μαθήματα εφαρμόζονται στην πράξη αυτά που έχουν αναφερθεί στη θεωρία:
• Ονοματολογία, ναυτικοί κόμποι, λειτουργία πανιών (βιράρισμα, μαϊνάρισμα), λειτουργία των συστημάτων του σκάφους.
• Τριμάρισμα (ρύθμιση) των πανιών σε διάφορες πλεύσεις (ανάλογα με την διεύθυνση και την ένταση του ανέμου), αναστροφή – υποστροφή.
• Οργάνωση – συντονισμός πληρώματος στις διάφορες κινήσεις.
• Χειρισμοί με τη μηχανή – αγκυροβολία.
• Μουδάρισμα (μείωση ιστιοφορίας), αλλαγές πανιών.
• Εύρεση πορείας και απόστασης στο ναυτικό χάρτη, τήρηση πορείας πυξίδας, προσδιορισμός στίγματος.
• Αντιμετώπιση δυσμενών καιρικών συνθηκών.
• Επίδειξη σωστικών μέσων, διάσωση ανθρώπου από τη θάλασσα.

Μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, και εφ’ όσον περάσουν με επιτυχία την εξέταση, οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν δίπλωμα κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους.

Σε ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω τα μαθήματα;
Με την ιστιοπλοΐα μπορεί να ασχοληθεί οποιοσδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία. Βέβαια, όσο νωρίτερα αρχίσει κανείς, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει, για να αποκτήσει γνώσεις και εμπειρίες. Τα παιδιά, παραδείγματος χάριν, αρχίζουν να κάνουν αγωνιστική ιστιοπλοΐα στους ναυτικούς ομίλους από 7 ετών. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το ιστιοπλοϊκό σκάφος δεν είναι απλά ένα μεταφορικό μέσο. Μας δίνει τη δυνατότητα να ασχοληθούμε παράλληλα με ένα άθλημα και χόμπι, που θα μας χαρίσει στιγμές ηρεμίας και στιγμές δράσης, να έρθουμε σε επαφή με τη θάλασσα και να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια της δύναμης του ανέμου.
Ποιες προοπτικές υπάρχουν μετά την απόκτηση διπλώματος;

Οι προοπτικές που ανοίγονται σε κάποιον που έχει ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση είναι οι εξής:
• Να ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα κρουαζιέρας:
Σύμφωνα με το νόμο, δύο κάτοχοι διπλώματος κυβερνήτη ιστιοπλοϊκού σκάφους μπορούν να ναυλώσουν ιστιοπλοϊκό σκάφος. Αυτή η τυπική απαίτηση όμως δεν είναι πάντοτε αρκετή. Θα πρέπει, ο ένας τουλάχιστον, να έχει κάποια εμπειρία. Κάποιος που δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία πρέπει να κάνει πρώτα μερικά ταξίδια με την παρουσία ενός πεπειραμένου skipper μέχρις ότου οι εμπειρίες που αποκτήσει τον κάνουν να αισθανθεί ικανός να αναλάβει την ευθύνη να κυβερνήσει το σκάφος.
• Να συνεχίσει την εκπαίδευσή του με σκοπό να ασχοληθεί με την αγωνιστική ιστιοπλοΐα:
Οι περισσότερες σχολές ιστιοπλοΐας δίνουν την δυνατότητα στους εκπαιδευόμενους, αφού ολοκληρώσουν την βασική εκπαίδευση να παρακολουθήσουν προχωρημένα και ακολούθως αγωνιστικά μαθήματα και να λάβουν μέρος  σε αγώνες ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας.

 

Πηγή: clickatlife.gr