Τα θαλάσσια είδη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πληθυσμών ψαριών ζωτικής σημασίας για την ανθρώπινη ασφάλεια σίτισης, βρίσκονται σε μία δυνητικά καταστροφική πτώση, σύμφωνα με νέα έρευνα της MKO WWF.
H επικαιροποιημένη μελέτη των θαλασσίων θηλαστικών, πουλιών, ερπετών και ψαριών, αναφέρει ότι το μέγεθος 5.829 πληθυσμών από 1.234 θαλάσσια είδη μειώθηκε κατά 49 τοις εκατό μεταξύ 1970 και 2012.
Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα αρνητική για τους ανθρώπους, ειδικά αυτούς στον αναπτυσσόμενο κόσμο που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους των ωκεανών.
Τις μεγαλύτερες απώλειες, σε ποσοστό 74 τοις εκατό, υπέστησαν τα ψάρια της οικογενείας των Σκομβριδών όπως ο τόνος, το σκουμπρί, ο κολιός και η παλαμίδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της WWF και της Ζωολογικής Υπηρεσίας του Λονδίνου.
Ενώ η υπεραλίευση αναγνωρίζεται ως η σημαντικότερη απειλή για τη βιοποικιλότητα των ωκεανών, η μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή προκαλεί τις ταχύτερες μεταβολές στον ωκεανό από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο χρονικό σημείο εδώ και εκατομμύρια χρόνια.
Η άνοδος της θερμοκρασίας και των επιπέδων οξύτητας που προκαλείται από το διοξείδιο του άνθρακα αποδυναμώνει περαιτέρω ένα σύστημα που έχει ήδη υποβαθμιστεί σοβαρά εξαιτίας της υπεραλίευσης, της απώλειας και υποβάθμισης των ενδιαιτημάτων και της ρύπανσης.
Η έκθεση δείχνει επίσης μία απότομη πτώση στην έκταση των κοραλλιογενών υφάλων και διαφόρων ειδών θαλάσσιων λιβαδιών σε όλο τον κόσμο, τα οποία υποστηρίζουν πολλά είδη ψαριών και παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες στους ανθρώπους.
Η απώλεια κοραλλιογενών υφάλων από τις περισσότερες περιοχές είναι πολύ πιθανή έως το 2050, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Με πάνω από το 25 τοις εκατό όλων των θαλασσίων ειδών να ζουν σε κοραλλιογενείς υφάλους και περίπου 850 εκατομμύρια ανθρώπους να επωφελούνται άμεσα από τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες τους, η απώλεια αυτών των υφάλων θα είναι καταστροφική, καταλήγει η έκθεση.
Πηγή: naftemporiki.gr