Ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 40 χρόνια

1.10.2014_Ο πληθυσμός της γης
Η απώλεια και επιδείνωση της κατάστασης των φυσικών βιοτόπων και το κυνήγι έχουν μειώσει τον πληθυσμό στις τίγρεις από 100.000 πριν από έναν αιώνα, σε μόλις 3.000.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός πτηνών, θηλαστικών, αμφιβίων, ερπετών και ψαριών μειώθηκε κατά 52 τοις εκατό από το 1970 έως το 2010, με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ό,τι υπαγόρευαν οι εκτιμήσεις έως τώρα, σύμφωνα με νέα μελέτη του περιβαλλοντικού οργανισμού WWF.

Η έκθεση του WWF δημοσιεύεται κάθε δύο έτη από το 1998 μέχρι σήμερα και αποτελεί μία αξιόπιστη ένδειξη της περιβαλλοντικής κατάστασης του πλανήτη. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού αποδίδουν τις σημαντικότερες ευθύνες για την κατάσταση της πανίδας στις ανθρώπινες δραστηριότητες και απειλές, κυρίως σε τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη αδράνεια», δήλωσε ο Μάρκο Λαμπερτίνι, γενικός διεθνής διευθυντής του WWF, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην αναζήτηση βιώσιμων λύσεων για τις αρνητικές συνέπειες που προκαλούν στη φύση οι ανθρώπινες δραστηριότητες, και κυρίως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Η μελέτη αναλύει δεδομένα από περίπου 10.000 πληθυσμούς 3.038 σπονδυλωτών ειδών, διαθέσιμα σε μία βάση δεδομένων που διατηρεί η Ζωολογική Αρχή του Λονδίνου. Η ανάλυση γίνεται με σκοπό την παροχή ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος της κατάστασης του συνολικού παγκόσμιου πληθυσμού άγριας ζωής στον πλανήτη, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ ΜακΛέλλαν, αρχισυντάκτη της έκθεσης.

1.10.2014_Ο πληθυσμός των άγριων ζώων μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 40 χρόνια_1Τη μεγαλύτερη πτώση υπέστη ο πληθυσμός των ειδών του γλυκού νερού, ο οποίος μειώθηκε κατά 76 τοις εκατό τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ενώ οι πληθυσμοί θαλάσσιων και χερσαίων ζώων μειώθηκαν και οι δύο κατά 39 τοις εκατό στο ίδιο διάστημα.

Η έρευνα αναγνωρίζει τις εκτεταμένες αλιευτικές και κυνηγετικές δραστηριότητες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απώλεια και επιδείνωση της κατάστασης των φυσικών βιοτόπων, ως την κύρια απειλή για την άγρια πανίδα του πλανήτη. Άλλοι αρνητικοί παράγοντες που αναφέρονται είναι η παγκόσμια υπερθέρμανση, η ρύπανση και διάφορες ασθένειες και επιθετικά είδη.

Σύμφωνα με την προηγούμενη έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2010, η μείωση του πληθυσμού της άγριας ζωής από το 1970 έως το 2008 είχε εκτιμηθεί στο 28 τοις εκατό.

 

Πηγή: naftemporiki.gr