Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης τίμησε την 196η επέτειο της Μάχης του Πολυαράβου

Ολοκληρώθηκαν, την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, οι τετραήμερες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης για να τιμήσει τα 196 χρόνια από την ιστορική Μάχη του  Πολυαράβου.

Οι εκδηλώσεις που διεξήχθησαν κατά το διάστημα από 25 έως και 28 Αυγούστου σε  Κόκκινα Λουριά, Τζεσφίνα – Μαλτσίνα κορυφώθηκαν στον Πολυάραβο. Η ημέρα ξεκίνησε με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου λειτουργούντος του Αιδεσιμότατου Πατέρα Στέφανου. Ακολούθησε  επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Ηρώου και κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης χαιρέτησε τους παρευρισκόμενους κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα της ένδοξης Μάχης του Πολυαράβου, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Στον σκληροτράχηλο τόπο του Πολυαράβου διεξήχθη πριν από 196 χρόνια μια από τις καθοριστικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Στον Πολυάραβο ελάχιστοι πολέμησαν εναντίον πολλών, άοπλοι εναντίον πάνοπλων, άτακτοι εναντίων τακτικών, καταφέρνοντας να ταπεινώσουν τους εισβολείς και να σώσουν την ελευθερία της Ελλάδας. Μια χούφτα Μανιάτες, τον Αύγουστο του 1826 και ενώ η Επανάσταση είχε «σβήσει» παντού, κατάφεραν με έναν τριήμερο επικό αγώνα στον Πολυάραβο ισχυρό πλήγμα κατά του Ιμπραήμ. Η αξιοθαύμαστη, ηρωική στάση των Μανιατών έδωσε ελπίδα και θάρρος στο αγωνιζόμενο Έθνος των Ελλήνων. Με τις νικηφόρες μάχες σε Βέργα, Διρό και Πολυάραβο, διατήρησαν ανεξάρτητη τη Μάνη, αναπτέρωσαν το κλονισμένο ηθικό των Αγωνιστών και κράτησαν ζωντανές τις ελπίδες όλων των Ελλήνων για Ελευθερία».

Ο κ. Δήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί επίσης στο κεφαλαιώδες ζήτημα της αναγνώρισης του Μανιάτικου Αγώνα από την ελληνική Πολιτεία, τονίζοντας ότι η Μάνη έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στην ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός  από τον Προέδρο του Συλλόγου των Απανταχού Πολυαραβιτών κ. Αναστάσιο Τζανάκο και στη συνέχεια  ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών κ. Ιωάννη Ξιφαρά, ο οποίος επισήμανε:

Η σημερινή ημέρα, η 28η Αυγούστου, έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τους Μανιάτες, αλλά για όλους τους Έλληνες. Ήταν η μέρα, που ο Τούρκος κατακτητής, κατάλαβε τρία πράγματα: Πρώτον, ότι οι μέρες της κυριαρχίας του επί ελληνικών εδαφών είχε τελειώσει οριστικά. Δεύτερον, ότι παρά τα 400 χρόνια κατοχής, δεν κατάφερε ποτέ να υποδουλώσει το έθνος και την ψυχή των Ελλήνων. Και τρίτον, κατάλαβε με τον πιο πικρό τρόπο, ότι αυτό το κομμάτι γης που λέγεται Μάνη δεν το κατέκτησε και δεν θα το κατακτούσε ποτέ! Και ότι από αυτή τη γη άρχισε να ξηλώνεται η αυτοκρατορία του.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο κ. Δήμαρχος δώρισε στο κ. Ξιφαρά ένα αναμνηστικό, το οποίο αποτελούσε γλυπτή αναπαράσταση της Μάχης του Πολυαράβου.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στην Βρύση του Πολυαράβου, όπου ο Δήμος Ανατολικής Μάνης  παρέθεσε παραδοσιακό γεύμα με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας.

Στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παρέστησαν ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης ο Αιδεσιμότατος πατέρας Στέφανος, οι βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Νεοκλής Κρητικός και Σταύρος Αραχωβίτης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών κ. κ. Ιωάννης Ξιφαράς που ήταν και ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Υποδιοικητής του ΚΕΕΜ Συνταγματάρχης κ. Σωτήριος Τσαμπάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Γυθείου Υπαστυνόμος Β’ κ. Γεώργιος Βασιλάκος, ο αναπλ. Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου  Πυραγός κ. Ευγένιος Γεωργιάκος, ο Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος κ. Κανέλλος Δεμέστιχας,  περιφερειακοί σύμβουλοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ανατολικής Μάνης, εκπρόσωποι συλλόγων και φυσικά πλήθος κόσμου.

Την συνδιοργάνωση των εκδηλώσεων είχε ο Σύλλογος των Απανταχού Πολυαραβών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου». Την παρουσίαση έκανε ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτριος Ροζάκης.