Με μεγάλη επιτυχία, αθρόα συμμετοχή μελισσοκόμων από όλη την Ελλάδα και χιλιάδες επισκέπτες, ολοκληρώθηκε το 14ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 1, 2 και 3 Δεκεμβρίου 2023, στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τιμώμενη Περιφέρεια την Κρήτη.
Το Φεστιβάλ άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 16:00. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ Λευτέρη Αυγενάκη, του Αντιπροέδρου της Βουλής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, εκπροσώπων των Πολιτικών Αρχηγών, Βουλευτών, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, εκπροσώπου του Δημάρχου Πειραιά, φορέων και πλήθους κόσμου, με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Πειραιά να πλαισιώνει με τις ξεχωριστές νότες και μελωδίες τα εγκαίνια του Φεστιβάλ.
Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν από φορείς, οι Περιφέρειες Κρήτης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Βόρειου Αιγαίου, Νότιου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Δωδώνης καθώς και τα Επιμελητήρια Κορινθίας και Χαλκιδικής όπου φιλοξένησαν τους μελισσοκόμους τους. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν εκθέτες, τόσο μελισσοκόμοι όσο και εταιρίες παραγωγής και εμπορίας μελισσοκομικών προϊόντων, εργαστήρια ελέγχου τροφίμων, Εκδοτικοί Οίκοι, Βασιλοτρόφοι, εταιρίες κατασκευής ή αντιπροσώπευσης μελισσοκομικού εξοπλισμού και πολλοί άλλοι που δραστηριοποιούνται στον μελισσοκομικό τομέα.
Από τη Μονεμβασία συμμετείχε το Εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής «Δουκάτο» της Μαρίας Καμαρινού, προβάλλοντας το ποιοτικό μέλι παραγωγή του αλλά και υπέροχα γλυκά, όπως αμυγδαλωτά, σαμουσάδες, ραφιόλια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και δίπλες.
Στο τριήμερο Φεστιβάλ χιλιάδες καταναλωτές και επαγγελματίες ενημερώθηκαν για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού μελιού, δοκίμασαν ποιοτικό μέλι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, γνώρισαν σπάνιες ποικιλίες και ιδιαίτερες γεύσεις και προμηθεύτηκαν τα καλύτερα μέλια απευθείας από τους παραγωγούς.
Επίσης το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Μελισσοκομίας του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» το 14ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας με θέμα «Χαρακτηρισμός και Αυθεντικότητα των Προϊόντων της Μέλισσας».
Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες, ερευνητές, καθηγητές και μελισσοκόμοι, οι οποίοι συζήτησαν μεταξύ άλλων για την αγορά του Ελληνικού Μελιού, τις απαιτήσεις, τις προοπτικές της, την ανακάλυψη της Προέλευσης και των Περιεχομένων του Μελιού μέσω ανάλυσης DNA, καθώς και τον οργανοληπτικό έλεγχο μελισσοκομικών προϊόντων και την συσχέτισή του με τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.
Παράλληλα σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μελισσοκομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε ο 3ος Διαγωνισμός Ελληνικού Μελιού Ανώτερης Ποιότητας – High Quality Honey Contest και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν τα βραβευμένα προϊόντα.
Οι διοργανωτές, οι μελισσοκόμοι και οι καταναλωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 15ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας τον Δεκέμβριο του 2024.