Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) ενσωματώθηκε και τυπικά, στις 26 Μαρτίου, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νόμου 4250 με τίτλο «Διοικητικές Απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση Διατάξεων του π.δ. 318/1992 (Α΄ 161) και λοιπές ρυθμίσεις».
Η μεταστέγαση του ΕΚΕΒΙ στους χώρους του ΕΙΠ ολοκληρώνεται σταδιακά οπότε και πολύ άμεσα επανέρχονται στους κανονικούς ρυθμούς οι λειτουργίες και οι κυριότερες δράσεις του.
Η «Βιβλιονέτ», η εγκυρότερη βάση δεδομένων στην Ελλάδα, που περιλαμβάνει 180.000 τίτλους βιβλίων και πάνω από 100.000 δημιουργούς, επανέρχεται σε λειτουργία και παράλληλα αναβαθμίζεται ώστε να καταστεί και πάλι ένα εύχρηστο εργαλείο τόσο για τους επαγγελματίες του βιβλίου, όσο και για τους απανταχού βιβλιόφιλους. Ήδη στελέχη της «Βιβλιονέτ» συνεργάζονται με το ΕΙΠ, ξεκινώντας άμεσα την ενημέρωση της βάσης δεδομένων, ενώ το ΕΙΠ έχει διαθέσει επιπλέον στελέχη του προκειμένου να εκπαιδευτούν και να συμβάλλουν στην αναβάθμιση της «Βιβλιονέτ».
Παράλληλα, επανενεργοποιείται η «Φιλαναγνωσία», το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που απευθύνεται σε χιλιάδες νεαρούς αναγνώστες και εκπαιδευτικούς για την καλλιέργεια της ανάγνωσης στους μικρούς μαθητές. Για πρώτη φορά μάλιστα αναμένεται να διαβεί τα τείχη της Ελλάδας και να απευθυνθεί και στους μαθητές της ομογένειας, καθώς το πρόγραμμα θα παραταθεί και για την επόμενη σχολική χρονιά, με στόχο την προώθηση δράσεων ενίσχυσης της φιλαναγνωσίας σε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές που μιλούν την ελληνική γλώσσα.
Σε συνεννόηση με τη Διεύθυνση Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, ενισχύεται σταδιακά και το πρόγραμμα «Φράσις», για την επιχορήγηση μεταφράσεων έργων αντιπροσωπευτικών του ελληνικού πολιτισμού, που εκδίδονται και θα κυκλοφορούν στο εξωτερικό σε ξένη γλώσσα. Το πρόγραμμα έχει ιδιαίτερο βάρος για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό, έργο που αποτελεί τον πυρήνα των δράσεων του ΕΙΠ και των 15 υφιστάμενων, αλλά και των νέων, παραρτημάτων του, που ανοίγουν το αμέσως προσεχές διάστημα σε μεγάλες πρωτεύουσες του κόσμου.
Τέλος, τα στελέχη του ΕΙΠ/ΕΚΕΒΙ εργάζονται ήδη για την επιτυχή διοργάνωση της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 8 έως τις 11 Μαΐου. Πρόκειται για ένα θεσμό που στοχεύει στην συνάντηση των βιβλιόφιλων, το διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών καθώς και την τόνωση της οικονομίας με την ανάπτυξη εμπορικών συναλλαγών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στην έκθεση θα λάβουν μέρος πολλοί εκδοτικοί οίκοι και περιλαμβάνονται περισσότερες από 200 εκδηλώσεις ανοιχτές προς το βιβλιόφιλο κοινό. Το πολιτιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα με θέμα «Η Ευρώπη μέσα από τα βιβλία», με αφορμή την ελληνική προεδρία, αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό Δομήνικο Θεοτοκόπουλο (με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατό του), τιμητικό αφιέρωμα στον Κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, διεθνές Φεστιβάλ ποίησης, Φεστιβάλ κόμικς-graphic novels, Φεστιβάλ νέων ποιητών, συζητήσεις Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, στρογγυλά τραπέζια, ημερίδες και συνέδρια (όπως η ημερίδα με θέμα το μέλλον της Ευρώπης και η συνάντηση ξένων Νεοελληνιστών και μεταφραστών με θέμα «Μεταφράζοντας τον Ελληνισμό»), εργαστήρια, νέες τεχνολογίες και ειδικές «γωνιές» για παιδιά και εφήβους.
Πηγή : naftemporiki.gr