Από τον Απρίλιο του 2023, ξεκινά το τελευταίο τμήμα της επέκτασης της 3ης κλινικής μελέτης για την τελική παραγωγή συμπληρώματος διατροφής με τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών “Plus Health Kalamata olives” των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη, που παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα φαινολών σε σχέση με το μέσο όρο των επιτραπέζιων ελιών.
Η 3η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το 2021 έως το 2022 σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία οι οποίοι ελάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής ήδη γνωστοποιημένου στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, που παράχθηκε από τις ελιές των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου. Η διαδικασία παραγωγής του προϊόντος αυτού βασίστηκε σε διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που αναπτύχθηκε από το τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών για την υγεία κυρίως στο λιπιδαιμικό προφίλ εθελοντών και ειδικότερα στον λόγο LDL/HDL χοληστερόλης καθώς και στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, προέκυψαν από κλινικές μελέτες και έρευνες που διενεργήθηκαν από το 2014 μέχρι σήμερα, σε υγιείς και ασθενείς εθελοντές.
Για τις συγκεκριμένες έρευνες, επιλέχθηκαν αποκλειστικά οι βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών των Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από τη Σπάρτη, ανάμεσα σε 150 διαφορετικούς τύπους και ποιότητες επιτραπέζιων ελιών, αφού εξετάσθηκε η περιεκτικότητα τους σε φαινόλες και ιδιαίτερα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη.
Πρόκειται για ελιές βιολογικής καλλιέργειας, χωρίς παστερίωση, που παράγονται με την διαδικασία της φυσικής ζυμώσεως, χωρίς χημικά πρόσθετα ή συντηρητικά και διαθέτουν ανώτερα οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά που επιβεβαιώνονται από τις υψηλές βραβεύσεις που έχουν λάβει στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς γευσιγνωσίας, ανά τον κόσμο.
Παράλληλα, οι βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου διαθέτουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα φαινολών και συγκεκριμένα υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης, που υπερβαίνουν κατά μεγάλο ποσοστό το μέσο όρο από τις ελιές που αναλύθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2014 – 2023. Σημειώνεται ότι η τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη είναι ουσίες στις οποίες έχουν αποδοθεί αντιοξειδωτικές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων, της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δρ. Μαγιάτης Προκόπης, με την επιστολή του από 17 Μαρτίου του 2023 ευχαριστεί θερμά τον κ. Γιώργο Σακελλαρόπουλο, ιδρυτή των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου για τις ευγενικές του δωρεές και την συνεχή του προσπάθεια για την παραγωγή ελιών πολύ υψηλής ποιότητας, ευχόμενος να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και από άλλους παραγωγούς ελιάς και ελαιολάδου.
Η 1η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε υγιείς εθελοντές από το 2014 έως το 2016, με τις συγκεκριμένες επιτραπέζιες ελιές και ήταν η πρώτη μελέτη διεθνώς που έδειξε την ευεργετική επίδραση ελιών στο λιπιδαιμικό προφίλ των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Ελαιοκανθάλης, 2-3 Ιουνίου 2016 στη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Ολυμπία.
Με βάση τα θετικά αποτελέσματα της 1ης μελέτης πραγματοποιήθηκε 2η μελέτη σε μεγαλύτερη ομάδα ασθενών με υπερλιπιδαιμία, πενταετούς διάρκειας, από το 2017 έως το 2022 και είχε τίτλο «Η επίδραση της ημερήσιας κατανάλωσης επιτραπέζιων ελιών Καλαμών στο Λιπιδαιμικό προφίλ ασθενών με υπερλιπιδαιμία».
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Μονάδα Υπέρτασης, της Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ (Δ/ντης Καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιούφης) και στο Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, του 401 ΓΣΝΑ (Διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Λιασκώνης) σε συνεργασία με το Τμήμα Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ (καθηγητής Νικόλαος Δρακούλης), ενώ συμμετείχαν 94 εθελοντές εκ των οποίων 71 ολοκλήρωσαν την κλινική μελέτη.
Στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα βρέθηκαν στα επίπεδα χοληστερόλης και LDL των 71 ασθενών (p<0,05), ενώ δεν παρατηρήθηκε σημαντική αλλαγή στα επίπεδα HDL και TG. Η χοληστερόλη παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 9,01 μονάδες και τα επίπεδα της LDL έδειξαν μείωση κατά 10,98 μονάδες μετά από μόνο 30 ημέρες καθημερινής κατανάλωσης μόλις πέντε ελιών.
Ο τύπος ελιάς που χρησιμοποιήθηκε για την 2η κλινική έρευνα ήταν οι «Βαλσαμικές ελιές Καλαμών» (Βιολογικοί ελαιώνες Σακελλαρόπουλου, Σπάρτη) που περιείχαν υδροξυτυροσόλη 1300 mg/ Kg και τυροσόλη 560 mg/ Kg. Η καθημερινή κατανάλωση 5 ελιών απέδωσε 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης σε κάθε ασθενή, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην ετήσια έκδοση του World Olive Center for Health, το Μάιο του 2022.
Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα αυτών των δύο κλινικών μελετών, με ημερήσια πρόσληψη μόλις 5 βιολογικών ελιών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, επέτρεψαν στην ερευνητική ομάδα της Φαρμακευτικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μετατρέψει τις ελιές υπό την μορφή σκόνης σε κάψουλα, με διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και να διενεργήσει την 3η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με υπερλιπιδαιμία, οι οποίοι ελάμβαναν καθημερινά 2 κάψουλες του συμπληρώματος διατροφής που έχει γνωστοποιηθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και παράχθηκε από βιολογικές ελιές καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου.
Τα πρώτα αποτελέσματα της 3ης κλινικής μελέτης οδήγησαν στην επέκταση της σε μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων ασθενών (>100 άτομα, με οριακή υπερλιπιδαιμία που δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή) και στο τελευταίο τμήμα της μελέτης που ξεκινά τον Απρίλιο του 2023, στο οποίο θα χρησιμοποιηθούν σαν πρώτη ύλη για την παραγωγή του συμπληρώματος διατροφής οι ελιές καλαμών των βιολογικών ελαιώνων Σακελλαρόπουλου, με τον εμπορικό τίτλο “Plus Health Kalamata olives”, που παρουσιάζουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα φαινολών.
Να σημειωθεί βέβαια ότι ούτε οι ελιές ούτε το συμπλήρωμα διατροφής αντικαθιστούν τα φάρμακα για τον έλεγχο της υπερλιπιδαιμίας, αλλά ο σκοπός της μελέτης είναι να αποδειχθεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα με οριακή υπερλιπιδαιμία σε συνδυασμό με κατάλληλη διαιτητική παρέμβαση.
Αξιοσημείωτο αλλά και μια επιστημονική επιβεβαίωση της αξίας των συγκεκριμένων επιτραπέζιων ελιών στην ανθρώπινη υγεία είναι και το γεγονός ότι με τις βιολογικές ελιές Καλαμών των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου η Σχολή Δημόσιας Υγείας του φημισμένου πανεπιστημίου Yale της Αμερικής, σε συνεργασία με ερευνητές από το τμήμα Καρδιολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Yale, διενεργεί ήδη από το Μάρτιο του 2022 νέα κλινική έρευνα με τίτλο «Ελιές για Υγεία», εξετάζοντας τα οφέλη τους για την ανθρώπινη υγεία που σχετίζονται με την καθημερινή κατανάλωση τους.
Το κορυφαίο πανεπιστήμιο της Αμερικής πραγματοποιεί κλινική μελέτη σε 226 εθελοντές και βέβαια, θα αναβαθμίσει και το διαιτολόγιο των φοιτητών του εντάσσοντας στο διατροφολόγιο τους την καθημερινή κατανάλωση ελιών με υψηλή περιεκτικότητα φαινολών. Το ερευνητικό έργο διενεργείται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιστημών Ελιάς και Υγείας του Yale (Yale Olive Sciences and Health Institute – YOSHI).
Ταυτόχρονα, το ερευνητικό έργο «Ελιές για Υγεία» έχει πλέον τον αριθμό κατοχύρωσης NCT05218980 στην επιστημονική βάση δεδομένων κλινικών μελετών ClinicalTrials.gov, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αλλά και 220 χωρών, που διατηρείται από την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη (National Library of Medicine, NLM) στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (National Institutes of Health, NIH) των Η.Π.Α.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη μελέτη, η οποία διενεργείται και καταχωρείται στη γνωστή επιστημονική βάση ClinicalTrials.gov και γίνεται με ελληνικές βιολογικές επιτραπέζιες ελιές Καλαμών.
Ο ιδρυτής των ομώνυμων ελαιώνων κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος δήλωσε για τη συμμετοχή στις κλινικές μελέτες και έρευνες :
Πέρα και πάνω από τα 634 διεθνή βραβεία μας που αποτελούν ένα παγκόσμιο ρεκόρ, οι επιστημονικές έρευνες και συνέργειες, με πανεπιστημιακά ερευνητικά ιδρύματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό εντοπίζονται στον πυρήνα των βιολογικών Ελαιώνων Σακελλαρόπουλου από το ξεκίνημα τους, εδώ και 31 χρόνια.
Πίστευα και πιστεύω στην υψηλή υγειοπροστατευτική αξία των ελαιοπροϊόντων μας, θεωρώντας ότι ανήκουν στην κατηγορία των βιο – λειτουργικών τροφίμων και είναι μεγάλη τιμή για εμάς η επιλογή και συμμετοχή σε έρευνες τόσο υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Σκοπός και στόχος μας είναι να αποδειχθεί με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο ότι η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες σε ομάδες ανθρώπων, μειώνει τους κινδύνους ασθενειών σε εξαιρετικά υψηλά και ιδιαίτερα αξιοσημείωτα ποσοστά.