Να διαχειριστούν μόνοι τους τα απορρίμματα ζητούν οι Δήμαρχοι Πελοποννήσου

26.8.2014_Αισθητήρες στους κάδους απορριμμάτων για έξυπνη διαχείριση μέσω διαδικτύου

Την απόφασή τους να διαχειριστούν τα απορρίμματα που παράγουν οι Δήμοι τους, ακολουθώντας το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος και όχι αυτό που προωθεί η Περιφέρεια, αποφάσισαν οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, παρουσία πολλών Βουλευτών της Πελοποννήσου.

Η συνάντηση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης, την Παρασκευή  5 Φεβρουαρίου 2016, με πρόσκληση του Προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου και του Προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, με σκοπό την ενημέρωση για τα σοβαρά ζητήματα που έχουν προκύψει σχετικά με τη λειτουργία των Δήμων, πρωτίστως όμως για το ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν οι περισσότεροι από τους Δημάρχους της Περιφέρειας, καθώς και αρκετοί Βουλευτές, αλλά και πλήθος Δημοτικών Συμβούλων και εκπρόσωποι φορέων, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  1. Η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επομένως επιβάλλεται να υπάρξουν από την Κυβέρνηση οι αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση αυτής της θέσης.Οι Δήμαρχοι αναλαμβάνουν ρητά την υποχρέωση ανταπόκρισης σε κάθε ζήτημα  που συνδέεται με τη διαχείριση των απορριμμάτων στους Δήμους τους. Ενδεικτικά στα πλαίσια αυτά, ο ΦΟΔΣΑ αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει την αναθεώρηση των ΠΕ.Σ.Δ.Α. και την εκπόνηση του σχεδίου μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε να είναι συμβατή με αυτά που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων και οι Δήμοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να οριστικοποιήσουν τις χωροθετήσεις.
  2. Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (Ε.Σ.Δ.Α.) κινείται στη σωστή κατεύθυνση, απαιτούνται όμως άμεσες δράσεις θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα υποστήριξης των Δήμων, ώστε η εφαρμογή του ΕΣΔΑ να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα.
  3. Συναντήσεις  με στόχο την συνεννόηση, τη συναίνεση και την ενημέρωση, σε μείζονα ζητήματα, θα πραγματοποιούνται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με στόχο να επιλύονται προβλήματα και να προωθούνται αναπτυξιακές δράσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ιδιαίτερα δε, η συζήτηση για τα άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η δραματική μείωση των πόρων, κοινωνικά προβλήματα, θέματα δημόσιας περιουσίας, θα συνεχιστεί, με σκοπό τη ουσιαστική στήριξη των Δήμων.

Στην συνάντηση παρευρέθησαν οι παρακάτω Βουλευτές και Δήμαρχοι:

  1. Ιωάννης Ανδριανός, Βουλευτής Αργολίδας
  2. Ιωάννης Γκιόλας,  Βουλευτής Αργολίδας
  3. Ιωάννης Μανιάτης, Βουλευτής Αργολίδας
  4. Κωνσταντίνος Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας
  5. Ηλίας Παπαηλιού, Βουλευτής Αρκαδίας
  6. Χρίστος Δήμας, Βουλευτής Κορινθίας
  7. Μαρία Θελερίτη, Βουλευτής Κορινθίας
  8. Γεώργιος Τσόγκας, Βουλευτής Κορινθίας
  9. Γεώργιος Ψυχογιός, Βουλευτής Κορινθίας
  10. Αθανάσιος Δαβάκης, Βουλευτής Λακωνίας
  11. Παναγιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη, Βουλευτής Μεσσηνίας
  1. Πέτρος Ανδρεάκος, Δήμαρχος,  Δήμου Ανατολικής Μάνης
  2. Ευάγγελος Βαλιώτης, Δήμαρχος, Δήμου Σπάρτης
  3. Ιωάννης Γιαννόπουλος, Δήμαρχος, Δήμου Γορτυνίας
  4. Κωνσταντίνος Γκάτζιος, Δήμαρχος, Δήμου Επιδαύρου
  5. Γεώργιος Γκιώνης, Δήμαρχος, Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων
  6. Δημήτριος Καμπόσος, Δήμαρχος, Δήμου Άργους – Μυκηνών
  7. Παναγιώτης Μαντάς, Δήμαρχος, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας
  8. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος, Δήμου Καλαμάτας
  9. Δημήτριος Παυλής, Δήμαρχος, Δήμου Τρίπολης
  10. Αλέξανδρος Πνευματικός, Δήμαρχος, Δήμου Κορινθίων
  11. Σπυρίδωνας Σταματόπουλος, Δήμαρχος, Δήμου Σικυωνίων