Νέα πτέρυγα στο Μουσείο Μανιταριών Μετεώρων

17-11-2016_tarandos-kai-amanitis-mugoktonos
Τάρανδος και αμανίτης μυγοκτόνος.

Μία νέα πτέρυγα απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Πρόκειται για ένα νέο τμήμα του Μουσείου Μανιταριών το οποίο αφορά την επιλογή και τοιχογράφηση σειράς θεμάτων που αφορούν τα μανιτάρια και τη σχέση τους με την ιστορία, τη λαογραφία, την επιστήμη, τη φαρμακευτική κτλ.

Η επιλογή των θεμάτων αυτών, που έχουν ταυτόχρονα και ισχυρό εκπαιδευτικό χαρακτήρα, έγινε από τον κ. Γιώργο Κωνσταντινίδη, συγγραφέα – ερευνητή και Πρόεδρο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, ενώ η εικαστική τους αποτύπωση έγινε από ζωγράφους και γλύπτες υπό την επίβλεψη του ιδίου.

Εξάλλου, η χρήση της ζωγραφικής και της γλυπτικής, αποτελεί συστατικό στοιχείο του Μουσείου και αποσκοπεί όχι μόνο στη σύνδεση φύσης και πολιτιστικής δημιουργίας, αλλά και στην παρουσίαση ενός σύγχρονου ψυχαγωγικού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Οι εξαιρετικές αυτές παραστάσεις, όπως και η μοναδικότητά τους, καθιστούν λοιπόν το Μουσείο όχι μόνο πρωτοποριακό στις επιλογές του, αλλά επίσης ικανό να πληροφορεί και να αναδεικνύει περιβαλλοντικά ζητήματα, με μηνύματα που γίνονται ευχαρίστως αποδεκτά και εμπεδώνονται εύκολα από τους επισκέπτες.

Η νέα αυτή πτέρυγα θα αποτελέσει τη βάση για νέα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν τα μανιτάρια και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες.

17-11-2016_farmakeio
Φαρμακείο.

Η φιλοσοφία του Μουσείου

Ο ρόλος ενός Μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι πολλαπλός. Στηρίζεται σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι συνθέτουν τη φιλοσοφία του και τους λόγους ύπαρξής του.

Οι στόχοι των υπευθύνων του Μουσείου είναι:

– Η δημιουργία, διατήρηση και ανάδειξη συλλόγων που θα συμβάλουν στη μελέτη και διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

– Η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσα από την εγκυρότητα και διάχυση της γνώσης, που εγγυάται η συνεργασία με καταξιωμένους επιστημονικούς φορείς, μουσειοπαιδαγωγούς και Πανεπιστήμια.

– Η επιστημονική αξιοποίηση των συλλογών και η συμμετοχή σε μελέτες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου.

– Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων καθώς και η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών, σχετικά με τα φιλοξενούμενα είδη.

– Η διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων και σεμιναρίων σχετικά με το περιβάλλον, καθώς και δραστηριοτήτων που φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με τη φύση και την πολυπλοκότητα των λειτουργιών της.

Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά για το κοινό: Δευτέρα έως και Παρασκευή: 10.00-20.00 Σάββατο, Κυριακή και αργίες: 10.00-20.00

 

Πηγή: naftemporiki.gr