Τιμώντας τον Τάσο Λειβαδίτη (1922 – 1988), το βιβλιοπωλείο Ιανός πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στον σημαντικό Έλληνα ποιητή, από την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 2 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ.
Με ερμηνευτές τους Κώστα Θωμαΐδη, Καλλιόπη Βέττα, Δώρο Δημοσθένους και Μπέττυ Χαρλαύτη, η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα παρουσιάσει αποσπάσματα από τους επτά κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, σε ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη: «Της εξορίας», «Τα λυρικά», «Οκτώβρης ’78», «Το τραγούδι του νεκρού αδελφού », «Πολιτεία», «Κύκλος Φαραντούρη » και «Σκόρπια».
Ευαίσθητος ποιητής με έντονη πολιτική δράση
Γεννημένος στην Αθήνα, το βράδυ της Αναστάσεως του 1922, ο Τάσος Λειβαδίτης σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στον χώρο της αριστεράς, με συνέπεια να εξοριστεί από το 1947 έως το 1951, στο Μούδρο, στη Μακρόνησο, στον Αϊ Στράτη και στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, από όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951. Το «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» θεωρήθηκε «κήρυγμα ανατρεπτικό» και κατασχέθηκε. Τελικά, το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών, στις 10 Φεβρουαρίου 1955.
Στο ελληνικό κοινό, εμφανίστηκε το 1946, μέσα από τις στήλες του περιοδικού «Ελεύθερα Γράμματα», με το ποίημα «Το τραγούδι του Χατζηδημήτρη». Το 1947, συνεργάστηκε στην έκδοση του περιοδικού «Θεμέλιο». Το 1952, εξέδωσε την πρώτη του ποιητική σύνθεση, με τίτλο «Μάχη στην άκρη της νύχτας», και εργάστηκε, επίσης, σαν κριτικός ποίησης στην εφημερίδα «Αυγή», από το 1954 – 1980, με εξαίρεση το διάστημα 1967 – 74, που η εφημερίδα είχε κλείσει λόγω δικτατορίας, και στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης» (1962 – 1966), όπου δημοσίευσε πολιτικά και κριτικά δοκίμια. Στο διάστημα της Χούντας των Συνταγματαρχών, για βιοποριστικούς λόγους, μετέφραζε ή διασκεύαζε λογοτεχνικά έργα για λαϊκά περιοδικά ποικίλης ύλης, με το ψευδώνυμο Pόκκος. Ακόμη, συνυπέγραψε, με τον Κώστα Κοτζιά, τα σενάρια των ελληνικών ταινιών «Ο θρίαμβος» και «Συνοικία το όνειρο», σε σκηνοθεσία του Αλέκου Αλεξανδράκη. Έγραψε, επίσης, κι έναν μικρό τόμο, με τίτλο: «Έλληνες ποιητές», ο οποίος αναφέρεται στις συλλογές που εκδόθηκαν την περίοδο 1978 – 1981 και αποτελεί μια απογραφή 74 ποιητικών συλλογών.
Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στα ρωσικά, σερβικά, ουγγρικά, σουηδικά, ιταλικά, γαλλικά, αλβανικά, βουλγαρικά, κινεζικά και αγγλικά. Στίχοι του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Γιώργο Τσαγκάρη, τον Μιχάλη Γρηγορίου και το συγκρότημα Όναρ.
Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο ποίησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας στη Βαρσοβία (1953, για τη συλλογή του «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου»), το πρώτο βραβείο ποίησης του Δήμου Αθηναίων (1957, για τη συλλογή του «Συμφωνία αρ.Ι»), το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1976, για τη συλλογή «Βιολί για μονόχειρα») και το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1979, για το «Εγχειρίδιο ευθανασίας»).
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Εταιρείας Συγγραφέων».
Πέθανε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών, από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, στις 30 Οκτωβρίου 1988. Μετά τον θάνατό του, εκδόθηκαν χειρόγραφα ανέκδοτα ποιήματά του, με τον τίτλο «Χειρόγραφα του Φθινοπώρου».
Συντελεστές
Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης»: Γιάννης Μπελώνης (πιάνο), Θανάσης Βασιλάς (μπουζούκι), Βαγγέλης Κονταράτος (κιθάρα), Αρτέμης Σαμαράς (βιόλα), Ξενοφών Συμβουλίδης (μπαγλαμάς – όμποε), Λευτέρης Γρίβας (ακορντεόν), Σταύρος Καβαλιεράτος (κοντραμπάσο), Στέφανος Θεοδωράκης – Παπαγγελίδης (κρουστά). Ηχοληψία: Μιχάλης Αλεξάκης. Ερμηνεύουν: Κώστας Θωμαΐδης, Καλλιόπη Βέττα, Δώρος Δημοσθένους, Μπέττυ Χαρλαύτη.
Πληροφορίες
Ιανός: Σταδίου 24 – Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 3217810. Είσοδος: 10 ευρώ, ελάχιστη κατανάλωση: 6 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: ταμεία του Ιανού και Golden Hall (Λ. Κηφισίας 37Α – Μαρούσι), ηλεκτρονικά: ianos.gr. Το αφιέρωμα θα μεταδίδεται ζωντανά από τo ianosradio.gr.
Πηγή: naftemporiki.gr