Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πανηγύρισε η πόλη των Μολάων και έδρα του Δήμου Μονεμβασίας, την πολιούχο της «Αγία Παρασκευή».
Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός στο ομώνυμο γραφικό παρεκκλήσιο της Αγίας, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και πλήθους πιστών.
Μετά το πέρας του εσπερινού και αφού εψάλλει ο παρακλητικός κανόνας της Αγίας, ακολούθησε λιτανευτικώς η κάθοδος της Θαυματουργού εικόνος και του τιμίου λειψάνου της, με κατάληξη τον καθεδρικό Ναό της «Γεννήσεως του Χριστού» όπου και ενθρονίστηκε.
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής 26 Ιουλίου με την παρουσία του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και με τη συμμετοχή του Ιερού κλήρου της περιοχής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης απένειμε τιμητικό έπαινο στον πρωτοπρεσβύτερο π. Στυλιανό Κότσαλη, εφημέριο της ενορίας «Γεννήσεως του Χριστού» Μολάων, για την συμπλήρωση 50 ετών στο χώρο της ιερωσύνης. Επίσης το εκκλησιαστικό συμβούλιο δια του προέδρου του Αρχιμανδρίτη π. Γερασίμου Πετρολέκα, προσέφερε στον εφημέριο π. Στυλιανό Κότσαλη ένα ιερό πετραχήλι, ως ένδειξη σεβασμού και αγάπης για την συνεχή ιερατική διακονία του, τονίζοντας παράλληλα την επί 22 έτη άριστη και αρμονική συνεργασία τους στην ενορία των Μολάων.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Αγίας ολοκληρώθηκαν με την περιφορά της θαυματουργού εικόνας και του τιμίου λειψάνου της στους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Μολάων.
Οφείλουμε τέλος να τονίσουμε την τάξη, την αρμονία και την καθαριότητα, καθώς και την άρτια οργάνωση που υπήρξε το διήμερο του εορτασμού της Αγίας Παρασκευής.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία του ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, η Αντιπεριφερειάρχης κυρία Αδαμαντία Τζανετέα, ο τ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο τ. Υπουργός και Βουλευτής κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο τ. Υπουργός κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Μολάων κ. Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κυρία Παναγιώτα Αλειφέρη, Κυρία Θεοδούλη Σπυριδάκου, κ. Ιωάννης Κολλιάκος και κ. Γιώργος Βουνελάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μολάων κ. Ευθύμιος Κοντοσταθάκος, ο Συνταγματάρχης κ. Αθανάσιος Αλεξανδρής, ως εκπρόσωπος του Διοικητή του ΚΕΕΜ, ο Διοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μολάων κ. Παναγιώτης Γιάννου, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μολάων κ. Αδαμάντιος Τσολομύτης και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.
Φώτο: Δημήτρης Σιάχος
Ο βίος της Αγίας Παρασκευής
Νεανική ηλικία
Γεννήθηκε σε προάστιο της Ρώμης επί αυτοκρατορίας Αδριανού. ( 117-138 μ.χ). Γονείς της ήταν ο Αγαθόνικος και η Πολιτεία, που ήταν χριστιανοί και οικονομικά εύποροι. Ήταν μοναχοπαίδι. Το όνομά της, της αποδόθηκε λόγω της ημέρας Παρασκευής, κατά την οποία γεννήθηκε. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε βάσει χριστιανικών αρχών.
Ενηλικίωση και δράση
Σε ηλικία 20 ετών έμεινε ορφανή και από τους δυο γονείς, γεγονός που την κατέστησε κληρονόμο σημαντικής περιουσίας, την οποία και εκποίησε, διαθέτοντας τα χρήματα σε φτωχούς και ασθενείς. Ασχολήθηκε εντατικά με την ιεραποστολή, στην πόλη της Ρώμης και την ευρύτερη περιοχή, διδάσκοντας τον Χριστιανισμό κατ-οίκον σε ανθρώπους αδύναμων κοινωνικά ομάδων. Η δράση της έγινε γνωστή στους Ρωμαίους και κλήθηκε σε απολογία από τον αυτοκράτορα Αντωνίνο.
Το μαρτύριό της
Ο αυτοκράτορας της ζήτησε να αρνηθεί τα θρησκευτικά της πιστεύω και στην προσπάθειά του να την πείσει, της προσέφερε διάφορα ανταλλάγματα. Η Αγία απέρριψε την πρόταση, οδηγούμενη σε βασανιστήριο (της φόρεσαν πυρακτωμένη περικεφαλαία στο κεφάλι) και στη συνέχεια στη φυλακή, όπου πέρασε ένα διάστημα στην απομόνωση. Στην αγιογραφία τής αναφέρεται πως ένας άγγελος του Θεού, την επισκέφθηκε απελευθερώνοντάς την από τα δεσμά. Έπειτα κλήθηκε ξανά να αλλαξοπιστήσει κι αφού δεν έδειχνε να μεταπείθεται, ο Αντωνίνος διέταξε το βασανισμό της μέχρι θανάτου.
Τα αγιογραφικά στοιχεία αναφέρουν, ότι για να την θανατώσουν την οδήγησαν μέσα σε ένα μεγάλο καζάνι με καυτό λάδι, αλλά εκείνη παρέμεινε ζωντανή. Ο Αντωνίνος, αδυνατώντας να το πιστέψει, θέλησε να προσεγγίσει το καζάνι ο ίδιος με σκοπό να διαπιστώσει τι συμβαίνει. Πλησιάζοντας όμως, από τον ατμό ή από κάποια άλλη αιτία, τραυματίστηκαν τα μάτια του με αποτέλεσμα να τυφλωθεί. Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Παρασκευή, τον θεράπευσε με θαυματουργικό τρόπο (γι’ αυτό θεωρείται προστάτιδα των ματιών από τους Χριστιανούς) και έτσι ο Αντωνίνος την άφησε ελεύθερη να επιστρεψει στο έργο της.
Το τέλος της ζωής της
Έπειτα από κάποια χρόνια ο Αντωνίνος πέθανε και στη διαδοχή του ο Μάρκος Αυρήλιος, εξαπέλυσε νέο διωγμό κατά των χριστιανών, με την Αγία να συλλαμβάνεται ξανά. Σύμφωνα -και πάλι- με τα όσα λέει η αγιογραφία, ο ίδιος ο αυτοκράτορας έδωσε εντολή στους έπαρχους Ασκληπιό και Ταράσιο να τη βασανίσουν. Ο πρώτος την έριξε σε χώρο που φυλάσσονταν φίδια, τα οποία όμως πέθαναν όταν την πλησίασαν και έτσι ο έτερος αποφάσισε να την αποκεφαλίσει. Το όνομα και η μνήμη της τιμούνται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου.