Κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό της Αρεόπολης, κορυφώθηκαν την Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης, οι πενθήμερες εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τον εορτασμό της Επετείου κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης, στις 17 Μαρτίου 1821.
Μετά από τρεις ημέρες ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που προηγήθηκαν σε Γύθειο και Αρεόπολη, καθώς και τον συνεορτασμό με τον Δήμο Δυτικής Μάνης στην Καρδαμύλη, η 17η Μαρτίου ξημέρωσε στη Μάνη με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Αρεόπολης.
Ακολούθησε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αθανάτων Αρεόπολης και στις 11 το πρωί, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’.
Στη συνέχεια υπήρξε μετάβαση στην Πλατεία της 17ης Μαρτίου. Ο Δημάρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος ανέφερε στο καλωσόρισμά του πως «η συγκίνηση όλων είναι μεγάλη, που μετά από τις δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε τα δύο τελευταία χρόνια καταφέραμε εφέτος να βρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί για να αποτίσουμε με σεβασμό και δέος τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους Ήρωες προγόνους μας».
Ο κ. Ανδρεάκος συνέχισε λέγοντας πως «στις 17 Μαρτίου γιορτάζουμε την ιστορική προσφορά της Μάνης, που κορυφώθηκε στις 17 Μαρτίου 1821. Τα 200 και πλέον χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης δεν είναι όμως μόνο μια ευκαιρία για λαμπρούς εορτασμούς. Δεν αρκεί αυτό! Είναι και η ώρα για αναστοχασμούς. Να σκεφτούμε και να εκτιμήσουμε τι κάναμε καλά και τι όχι».
Στη συνέχεια του χαιρετισμού του ανέλυσε τα θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν τη Μάνη. Ξεκίνησε με τη σύγκρουση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που στέρησε στη συνείδηση του νεοέλληνα την αναγνώριση της προσφοράς της Μάνης στη συγκρότηση του Νεοελληνικού Έθνους, στα 400 χρόνια της δουλείας και την αναντικατάστατη προσφορά της στον αγώνα της Εθνεγερσίας για να δηλώσει πως «ήρθε πλέον ο καιρός, με την ωριμότητα που πρέπει να μας διακρίνει, να δείξουμε και σημειολογικά εδώ στην Αρεόπολη την υπέρβαση του διχασμού αυτού».
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε δύο ακόμη καίρια ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη Μάνη, τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με την ενοποίηση της Μάνης σε μία Δημοτική Διοίκηση όσο και στο σημαντικό ζήτημα που αφορά τη μείωση του μόνιμου πληθυσμού της Μάνης, ζητώντας επιτακτικά την ίδρυση και λειτουργία Σχολής στη Μάνη.
Ολοκληρώνοτας τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά τον Μανιάτη Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, που ανταποκρίθηκε άμεσα στο χρόνιο αίτημα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και ενήργησε για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθιερώθηκε η 17η Μαρτίου ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας και ημέρα αργίας για τη Μάνη.
Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική συμβολή της Μάνης, λέγοντας πως «201 χρόνια μετά, η ιδιαίτερη πατρίδα μας έχει την υπερηφάνεια του μπροστάρη, του μαχητή, του πρωταγωνιστή της ιστορίας αυτής της χώρας. Έτσι ήταν, αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Η Μάνη ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας».
«Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, ζούμε σε έναν κόσμο αβεβαιότητας, εξαιτίας πολλαπλών απειλών που όλοι μας έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς οι Έλληνες αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, αν θέλουμε να έχουμε σταθερές και ισχυρές προοπτικές για τις επόμενες γενιές, οφείλουμε να αντλήσουμε τα διδάγματα που πρέπει από την Ιστορία μας. Οφείλουμε ως Έθνος και σήμερα να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας έναντι οιασδήποτε απειλής».
Στη συνέχεια ο επίσημος ομιλητής της εκδήλωσης, ο Κρητικός ιστορικός ερευνητής κ. Κωνσταντίνος Μαμαλάκης, ανέπτυξε το ιστορικό υπόβαθρο της εορτής.
Ο κ. Μαμαλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σαν σήμερα, πριν από 201 χρόνια, οι Μανιάτες, όχι αναίμακτα, κατάφεραν άλλη μια πρωτιά. Έβαλαν το νερό στο αυλάκι και άνοιξε ο δρόμος για τη συγκρότηση του ελληνικού κράτους. Για εμάς τους Κρητικούς η Μάνη στάθηκε σαν μάνα και αδελφή, τροφός και προστάτιδα σε όλους τους κυνηγημένους επαναστάτες και τις οικογένειές τους. Γεωγραφικά βρίσκεται απέναντί μας, στην καρδιά μας όμως η θέση της είναι δίπλα μας. Η παρουσία μας εδώ αυτό καταδεικνύει. Τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για το μέλλον του τόπου μας».
Ακολούθησε η Αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των μανιάτικων οικογενειών από μαθητές του Λυκείου Αρεόπολης.
Κατόπιν το πλήθος μετέβη στην Πλατεία Αθανάτων. Μετά από επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική Ανατολικής Μάνης.
Της καθιερωμένης παρέλασης που κλείνει πάντα τις εορταστικές εκδηλώσεις της 17ης Μαρτίου προηγήθηκε σε κλίμα συγκίνησης η βράβευση από το Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρο Ανδρεάκο του Μανιάτη Ιατρού Ανάργυρου Μαριόλη, Παγκόσμιου Οικογενειακού Ιατρού και Διευθυντή του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης.
Αρχικά η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Μάνης κα Γεωργία Λυροφώνη ανέγνωσε την απόφαση βράβευσης του δρος Μαριόλη. Κατόπιν ο κ. Δήμαρχος παρέδωσε στον γιατρό πάπυρο και αναμνηστικό γλυπτό ως ελάχιστη αναγνώριση στο πρόσωπό του, επισημαίνοντας ότι «η διάκριση του Ανάργυρου Μαριόλη ως παγκόσμιου οικογενειακού γιατρού δεν τιμά μόνο τον ίδιο, αλλά τιμά και προβάλλει ολόκληρη την Ελλάδα».
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Κρητικός και Αραχωβίτης, ο Βουλευτής Α’ Πειραιώς κ. Μανωλάκος, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης του ΓΕΣ, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντάκος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ο Διοικητής της Διοίκησης Ιονίου, Αντιπλοίαρχος Π.Ν. κ. Γιαννουδάκης, ο Διοικητής 120 ΠΕΑ, Σμήναρχος (Ι) κ. Καραβλίδης, ο Γεν. Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Ταξίαρχος κ. Πουπουζάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νήσων, Υποστράτηγος κ. Ρουμελιώτης, ο Λιμενάρχης Γυθείου Πλωτάρχης κ. Τσαλής,
Επίσης παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Δυτ. Μάνης κ. Γιαννημάρας, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κρήτης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανιών κ. Καλογερής, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Δούκας, ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Βέρδος, η Δήμαρχος Ελαφονήσου κα Λιάρου, ο Αντιδήμαρχος Μονεμβασίας κ. Μαυρομιχάλης, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Θωμάκος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Τζιούμης, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Αράπης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Ξιφαράς, η Εισαγγελέας Γυθείου κα Γυπαράκη, ο πρ. Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης, ο μπάρμπα Γιάννης Φατσέας, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου κα Ανθη Μπαλιτσάρη, αντιπεριφερειάρχες και αντιδήμαρχοι από Περιφέρειες και Δήμους της χώρας, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα από Κρήτη, σχολεία και πλήθος κόσμου.