Διακεκριμένα στελέχη της ελληνικής κοινωνίας με ιδιαίτερες γνώσεις και εμπειρίες στα θέματα του ολυμπισμού και των αναβολικών – ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθηγητής Πανεπιστημίου Γιάννης Πανούσης, ο βαλκανιονίκης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά», πρώην υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Κατσιμπάρδης, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΕΣΚΑΝ Χαρά Σπηλιοπούλου και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και μέλος της ΕΟΕ Γιάννης Σταματόπουλος – έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για τη μεγάλη επιτυχία της ημερίδας«Αθλητισμός χωρίς αναβολικά» , η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Μαρτίου 2015, στην αίθουσα «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Καλαμάτας.
Στη μεγάλη εκείνη επιτυχία συντέλεσαν και τα θερμά μηνύματα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου κ.κ. Ιερωνύμου, του υφυπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σταύρου Κοντονή, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη και του βουλευτή Μεσσηνίας κ. Πέτρου Κωνσταντινέα, καθώς επίσης και οι εμπεριστατωμένες ομιλίες του αρχιμανδρίτη κ. Ευθύμιου Θεοδωρόπουλου, του δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα και της περιφερειακής συμβούλου Μεσσηνίας, εντεταλμένης Τουρισμού κυρίας Αντωνίας Μπούζα. Και βέβαια των τριών άλλων εισηγητών: του γιατρού πνευμονολόγου κ. Τάκη Γεωργακόπουλου, του διευθυντή Β/ θμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας κ. Ιωάννη Πλατάρου και του διευθυντή Α/θμιας Εκπαίδευσης Καλαμάτας κ. Νικολάου Κλάδη.
Στο μήνυμά του ο μακαριότατος αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αν στην εποχή μας συνηθίσαμε, και ορθώς, να αναζητούμε το πνευματικό υπόβαθρο των επιφαινομένων κρίσεων, τότε ασφαλώς η διαπίστωση ότι το θέμα των αναβολικών είναι αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης του ανθρώπου είναι αληθινή».
Στη ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας μας κ. Γιάννης Πανούσης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το ντόπινγκ συγκρούεται με το αθλητικό ποινικό δίκαιο, την αθλητική συμπεριφορά και το φίλαθλο πνεύμα, την ηθική και τα ιδεώδη του αθλητισμού.
Η ανοχή των αρχών, η δόξα των αθλητών, η προβολή των αθλητικών προϊόντων όχι μόνο κατασκευάζουν ψεύτικους ήρωες ή υπεράνθρωπους αλλά διαμορφώνουν και μια ψευτοπαιδεία όπου η ηθική αγανάκτηση και η ανομία εξαιρούνται και αντικαθίστανται από τη σκοπιμότητα των αθέμιτων μέσων και την ανωτερότητα της κρατικής αθλητικής πολιτικής.
Εμπορευματοποίηση, ανταγωνισμός, μύθοι καταλήγουν σε αλλοτρίωση. Πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση ουσιών πρέπει να είναι μόνο πειθαρχικό αδίκημα με αθλητικές κυρώσεις ακόμα κι αν έχει οικονομικό περιεχόμενο ή βλάπτει την υγεία του αθλητή να μετατρέπεται η χορήγηση σε ποινικό αδίκημα.
Το έννομο αγαθό της γνησιότητας του αποτελέσματος των αθλητικών αγώνων μοιάζει να μην απασχολεί όλους.
Αυτή είναι η ουσία του αθλητικού ιδεώδους;».
Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του ο υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σταύρος Κοντονής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κώστα Παναγόπουλου και του προέδρου της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» Γιώργου Κατσιμπάρδη, για τη διοργάνωση αυτής της Ημερίδας που έχει ως θέμα τον αγώνα για την καταπολέμηση των αναβολικών (…)
Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει ενημέρωση και τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Το ντόπινγκ μαζί με τη βία στα γήπεδα και την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι από τα βασικά θέματα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση. Και σε αυτό το επίπεδο χρειάζεται η αμέριστη συνεργασία όλων φορέων που ασχολούνται με αυτά τα θέματα.
Στο πλαίσιο αυτό θα αναβαθμιστεί το ΕΣΚΑΝ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί επαρκώς ώστε να μην χάσει την πιστοποίησή του και να λειτουργεί αποτελεσματικά. Ο δικός μας ρόλος ως πολιτείας είναι ν’ αναβαθμίσουμε το επίπεδο ελέγχων τακτικών και έκτακτων σε όλους τους αθλητές».
Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης όπου μεταξύ άλλων σημειώνει τα εξής: «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εξαρχής προσδιορίσαμε τον αθλητισμό ως βασική παράμετρο κοινωνικής συνοχής και στηρίζουμε εμπράκτως την προσπάθεια αποκέντρωσής και περιφερειοποίησής του.
Πιστεύω, ωστόσο , ότι η χρήση αναβολικών συνιστά την μεγαλύτερη απειλή κατά του υγιούς αθλητισμού και πρωταθλητισμού και μόνο μέσα από σωστή και διαρκή ενημέρωση των αθλητών και όσων εμπλέκονται με τον αθλητισμό μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις αντιμετώπισής της».
Στη συνέχεια στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας αφού αναφέρθηκε στην καταστροφική ζημιά που προκαλούν στην υγεία και τη ζωή των νέων παιδιών τα αναβολικά και ζήτησε από τις εθελοντικές Οργανώσεις, τις οικογένειες, τους γυμναστές και τους προπονητές να εξηγούν σε αυτά συνεχώς τους κινδύνους που εγκυμονούνται κατέληξε ως εξής: «Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της εκδήλωσης με τίτλο «Η Νεολαία Πρωτοπορεί στον Αγώνα κατά των Αναβολικών», συγχαίρω όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της και καλώ τα νιάτα μας, που είναι η ελπίδα του έθνους μας, να συνειδητοποιήσουν πως ο κόπος και η προσπάθεια με θεμιτά μέσα καταξιώνουν τον αγώνα για τη νίκη. Εκεί βρίσκεται η ομορφιά του αθλητισμού κι όχι στις ουσίες που «κτίζουν» ένα ψεύτικο σώμα, το οποίο θα καταρρεύσει σε μερικά χρόνια, προκαλώντας τεράστια ζημιά στο νέο ή τη νέα που επέλεξε το δρόμο των αναβολικών».
Στην κεντρική ομιλία του ο κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης έκανε μία σφαιρική ανάλυση του πώς ο πολιτισμός των Ελλήνων και ιδιαίτερα των κατοίκων της Ολυμπίας δημιούργησε την πανανθρώπινη αξία του ολυμπισμού, που γέννησε την ιδέα της συναδέλφωσης των ανθρώπων και των λαών και το αξίωμα του «ευ αγωνίζεσθαι» ∙ πώς όλα αυτά «χτυπήθηκαν» από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες και ιδιαίτερα από το Θεοδόσιο Α΄ και Β΄ στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν δια της βίας το χριστιανισμό, ενώ δύο αιώνες νωρίτερα ο Απόστολος Παύλος – θιασώτης του «ευ αγωνίζεσθαι» – αυτό το προσπαθούσε με τον ορθό λόγο, και πώς μετά την αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων από τον Ντε Κουμπερντέν και το Βικέλα και για πενήντα χρόνια, οι ολυμπιακοί αγώνες που διεξήχθηκαν στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι, το Λος Άντζελες και σε άλλες πόλεις, βάδιζαν στα χνάρια που είχαν χαραχθεί στην Αρχαία Ολυμπία.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Κατσιμπάρδης αναφέρθηκε διεξοδικά στις μεθόδους που χρησιμοποίησαν, από το 1950 και μετά, επιτήδειοι εκπρόσωποι πολυεθνικών εταιρειών και έπεισαν ορισμένους εκπροσώπους μεγάλων Διεθνών Αθλητικών Οργανισμών να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων, από τα ΜΜΕ, παρέχοντας σε αυτούς μέρος από τα τεράστια κέρδη τους. Με αυτόν τον τρόπο η εμπορευματοποίηση οδήγησε όχι μόνο στην επαγγελματοποίηση των αθλητών των πιο σημαντικών αθλημάτων αλλά έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους Διεθνείς Οργανισμούς να διοργανώνουν αγώνες – τα «περίφημα» Diamond Mittings – με έπαθλα για τους νικητές πανάκριβα διαμάντια. Όπως είναι φυσικό εκατοντάδες αθλητές στρέφονται έτσι προς τα αναβολικά για να αποκτούν τις ¨πρόσθετες εκείνες δυνάμεις¨ που τους αναδεικνύουν νικητές σε βάρος των συναδέλφων τους.
Δείχνουν όλα αυτά ότι η ολυμπιακή ιδέα έχει καταβαραθρωθεί σε διεθνές επίπεδο (στο σημείο αυτό ο κ. Γιώργος Κατσιμπάρδης ανέφερε περιστατικά μεγάλων σκανδάλων στην Αμερική, τον Καναδά, τη Τζαμάικα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και πολλές άλλες χώρες), έκανε δε τη διαπίστωση ότι η φορά των πραγμάτων ελάχιστες ελπίδες αφήνει να επιστρέψουν οι χώρες αυτές στον υγιή αθλητισμό.
Όσον αφορά την Ελλάδα εκτίμησε ότι η πρωτοβουλίες όπως της εταιρείας «Αθλητισμός Χωρίς Αναβολικά» για τη σωστή ενημέρωση στα Πανεπιστήμια, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια και βέβαια τους Αθλητικούς Συλλόγους, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την ενίσχυση του ΕΣΚΑΝ, της ΕΟΕ και όλων των Αθλητικών Ομοσπονδιών που δημόσια έχουν ταχθεί κατά της μάστιγας των αναβολικών, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, που ήδη παρατηρούμε να εμφανίζονται στο Στίβο.