Την υλοποίηση της σύμπραξης Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορά το έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενέκρινε, με απόφασή της, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, όπως αποκάλυψαν με ρεπορτάζ τους -καθώς δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη κυβερνητική ενημέρωση- η ιστοσελίδα capital. gr και η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Δελεβέγκου για το capital.gr, η εξέλιξη αυτή, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, ανοίγει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το δρόμο για τη συμβασιοποίηση της επένδυσης ενδεχομένως πριν από την εκπνοή της χρονιάς. Στην απόφαση της Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων που ανήκει στο -συναρμόδιο με το υπουργείο Περιβάλλοντος- Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη το εκρηκτικό πρόβλημα αναφορικά με τη διαχείριση Αστικών Συμμείκτων Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου εκτός των άλλων εξακολουθούν να λειτουργούν δεκάδες ΧΑΔΑ, η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να έχει όσο το δυνατόν άμεσα αποτελέσματα και να καλύπτει το σύνολο της Περιφέρειας».
Στο πλαίσιο αυτό προκρίνεται το αποκαλούμενο «σενάριο ΙΒ», δηλαδή οι δύο σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Κόρινθο και Αργολίδα, μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων και χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), που έχει επιλεγεί, μέσω διεθνούς διαγωνισμού, να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Σύμφωνα, ακόμη, με τη συγκεκριμένη απόφαση, το ΣΔΙΤ είναι συμβατό με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων όπως και με το αναθεωρημένο περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου.
Ως εκ τούτου, μέσα στο προσεχές διάστημα, αναμένεται τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος να εγκρίνουν τον αναθεωρημένο περιφερειακό σχεδιασμό, να εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να πέσουν οι υπογραφές για το έργο ύψους 160 εκατ. ευρώ. Όμως ακόμη και μετά την παραπάνω απόφαση, θα απαιτηθούν μήνες ωσότου συμβασιοποιηθεί το έργο που συνοδεύεται από τρεις θετικές αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (για τη διαγωνιστική διαδικασία και τους περιβαλλοντικούς όρους).
Στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι οι όροι του έργου έχουν βελτιωθεί, καθώς μετά από διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο η ετήσια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα μειώθηκε σε 100.000 τόνους (από 150.000). Ωστόσο, οι μονάδες παραμένουν δυναμικότητας 200.000 τόνων.
Όμως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου για την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο σχεδιασμός για τα απορρίμματα στις πέντε περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Αργολίδα, Κορινθία, Λακωνία, Μεσσηνία) εξακολουθεί να βρίσκεται «σε τεντωμένο σκοινί». Έπειτα από αρκετές επεισοδιακές συνεδριάσεις του συλλογικού οργάνου των δήμων για τα σκουπίδια (ΦΟΔΣΑ), ακολούθησε στα μέσα του καλοκαιριού η έγκριση του περιφερειακού σχεδίου (ΠΕΣΔΑ).
Στη συνέχεια, οι δήμαρχοι Αργους, Τρίπολης, Κορίνθου, Σπάρτης και Β. Κυνουρίας απέστειλαν εξώδικο στον ΦΟΔΣΑ, υποστηρίζοντας ότι το τελικό κείμενο του ΠΕΣΔΑ που εστάλη στην κυβέρνηση δεν απηχούσε τις απόψεις τους (οι ίδιοι υποστηρίζουν τη διαχείριση σε τοπικό επίπεδο). Στα μέσα Σεπτεμβρίου ο ΦΟΔΣΑ απέστειλε κάποιες προσθήκες, οι οποίες έγιναν αποδεκτές και έτσι η διαδικασία έγκρισης του περιφερειακού σχεδιασμού συνεχίστηκε. Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, οι δύο συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς (Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Βαγγέλης Καπετάνιος και Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη) απέστειλαν στον ΦΟΔΣΑ τις παρατηρήσεις τους, γνωμοδοτώντας τελικά υπέρ της ανάθεσης σε ιδιώτη.
Πιο συγκεκριμένα, το «σενάριο» το οποίο προέκριναν ήταν εκείνο της «κεντρικής» διαχείρισης των απορριμμάτων με παράλληλη ανάπτυξη μικρών μονάδων μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας που θα εξυπηρετούν μεμονωμένους δήμους ή ομάδες δήμων και τη δημιουργία τοπικών μονάδων κομποστοποίησης βιοαποβλήτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μεγάλες μονάδες δεν θα διαχειρίζονται σύμμεικτα (κοινά) σκουπίδια, αλλά το υπόλοιπο έπειτα από διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων.
Το σενάριο αυτό πρακτικά συνεπάγεται την υπογραφή της σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (εκκρεμεί από τον Ιούλιο του 2013). Κι αυτό, γιατί οι όποιες μονάδες τοπικής διαχείρισης για τα σύμμεικτα ή τα βιοαποδομήσιμα δεν έχουν μελετηθεί (χωροθετηθεί, ελεγχθεί, αδειοδοτηθεί), επομένως ακόμα κι αν ένας δήμος επιθυμεί να διατηρήσει ένα κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην πράξη αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του capital.gr, σε κάθε περίπτωση, και παρά την αρχική επίθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά των έργων ΣΔΙΤ, στην Πελοπόννησο προσβλέπουν στη συγκεκριμένη επένδυση. Και όχι άδικα, καθώς θα οδηγήσει στην επίλυση του χρόνιου προβλήματος των σκουπιδιών, αλλά και στη δημιουργία 600 θέσεων εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και 200 θέσεων εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία.
Πηγή: portal.tee.gr