Κρίση Πανικού, ένας παραλυτικός φόβος!
Γράφει η Ασπασία Γεωργιλή

Ασπασία ΓεωργιλήΟ σύγχρονος τρόπος ζωής, προσφέρει αδιαμφισβήτητα διευκολύνσεις και ανέσεις στην καθημερινότητα του ανθρώπου και οι συνεχείς του υποχρεώσεις, εκπληρώνονται πλέον σε μικρότερο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν. Στον αντίποδα όμως, διαπιστώνεται ολοένα σημαντικό κόστος για το άτομο, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Ναι μεν αλλά λοιπόν, για έναν άνθρωπο που τρέχει όλη μέρα για τη δουλειά, που παλεύει να επιβιώσει ο ίδιος, αλλά και να φροντίσει την οικογένειά του, που βομβαρδίζεται αδιάλειπτα από διαφημίσεις που βρίθουν από ανάγκες, από μια κατευθυνόμενη ενημέρωση αρνητικών και μόνον ειδήσεων και μια εξελισσόμενη τεχνολογία, που υπόσχεται ευτυχία.

Όλα τα παραπάνω  και βέβαια πολλά περισσότερα, οδηγούν σχεδόν αναπόφευκτα μια σημαντική μερίδα ανθρώπων σε ενίσχυση φοβικών διαταραχών και διαταραχών άγχους, που τελικά οι διαταραχές αυτές εκδηλώνονται με διάφορες μορφές και συμπτώματα, όπως για παράδειγμα με κρίσεις πανικού.

28.5.2016_Ασπασία Γεωργιλή_Κρίση Πανικού ένας παραλυτικός φόβοςΗ κρίση πανικού εμφανίζεται ξαφνικά με πληθώρα ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, ενώ η ένταση και η διάρκεια της, μπορεί να διαφέρει κατά περίπτωση. Συνήθως παρατηρείται ένας κύκλος κρίσεων και σπανίως συμβαίνει μια και μόνο φορά. Είναι ιδιαίτερα τρομακτική εμπειρία για το άτομο είτε είναι άνδρας, γυναίκα ή παιδί, ειδικά όταν δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι η κρίση πανικού.

Είναι μια κατάσταση που όντως δημιουργεί πανικό και τρόμο, καθώς το σώμα λειτουργεί σαν να βρίσκεται σε μάχη (αυξημένη ορμόνη αδρεναλίνης) και ετοιμάζει το άτομο να παλέψει με το ερέθισμα εκείνο που πυροδότησε το αρχικό φυσιολογικό του κατά τ’ άλλα άγχος. Αυτό με τη σειρά του εμφανίζεται με διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως είναι η έντονη και ξαφνική εφίδρωση, η ταχυπαλμία, η τάση λιποθυμίας, η αίσθηση απόφραξης  της αναπνοής και όλα αυτά να δημιουργούν αυτόματα και ψυχικά συμπτώματα , όπως αίσθηση απώλειας λογικής, συγκέντρωσης και ελέγχου, επιπρόσθετες φοβίες όπως αγοραφοβία -ανησυχία επανάληψης κρίσης, αρνητικές σκέψεις- σκέψεις τρόμου για πιθανό θάνατο και πολλά άλλα.

28.5.2016_Ασπασία Γεωργιλή_Κρίση Πανικού ένας παραλυτικός φόβος_1Το άτομο βιώνοντας μια τέτοια εμπειρία θα νιώσει την ανάγκη ενδελεχούς ιατρικής εξέτασης ,δίχως να υποπτεύεται ότι τα κύρια αίτια των πανικών του σχετίζονται με την αλόγιστη κι άσκοπη χρήση του άγχους του, καθώς είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το στρες υπάρχει για να μας προστατεύει και όχι για να μας ταλαιπωρεί. Όταν όμως αυτό γίνεται τρόπος ζωής, τότε παύει να είναι αποτελεσματικό και επέρχεται φθορά ποιότητας στη ζωή του ανθρώπου. Άρα καταλαβαίνουμε ότι οι κρίσεις πανικού σε καμία των περιπτώσεων από μόνες τους δεν είναι επικίνδυνες για το άτομο, όμως το μη αντιμετωπίσιμο και παρατεταμένο στρες σίγουρα οδηγεί σε νοσογόνα μονοπάτια.

Η προσπάθεια χαλάρωσης με βαθιές αναπνοές, η επικέντρωση στην αναπνοή γενικά, είναι μια ασφαλή επιλογή αντίδρασης για την κρίση που συμβαίνει εδώ και τώρα. Όσον αφορά τη γενική αντιμετώπιση της κατάστασης, η εξακρίβωση των βαθύτερων αιτίων της και  η αντιμετώπιση αυτών, μια πιθανή αλλαγή τρόπου ζωής που θα περιλαμβάνει περισσότερη φροντίδα του εαυτού είτε ψυχική είτε σωματική, η επαφή με τη φύση, η διατύπωση θετικών δηλώσεων και ανακούφισης, η αποδοχή και η συζήτηση των κρίσεων με άλλους ανθρώπους, δίχως αισθήματα ντροπής και μειονεξίας, μια καλή ενημέρωση από ειδικούς για το τι συμβαίνει και τι είναι τελικά η κρίση πανικού, είναι κάποιες χρήσιμες κατευθύνσεις προκειμένου να ελαττωθούν η γιατί όχι και να εξαλειφθούν οι κρίσεις στο άτομο, μιας και στόχο πάντα αποτελεί η εύρυθμη ψυχοσωματική λειτουργία του ανθρώπου. Σε ιδιαίτερες βέβαια περιπτώσεις συνιστάται η παραπομπή σε κάποιον ειδικό επαγγελματία ψυχικής υγείας και ίσως και φαρμακευτική αγωγή.