Ημέρα ορόσημο για το Κάστρο Μονεμβασίας αλλά και για το Δήμο γενικότερα, χαρακτηρίστηκε το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023. Και τούτο διότι παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και του Δημάρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη, στην ιστορική οικία του Γιάννη Ρίτσου, υπογράφηκαν συμβάσεις για εξόχως σημαντικά και αναπτυξιακά έργα.
Συγκεκριμένα, υπεγράφησαν οι συμβάσεις εκκίνησης δύο πολύ καθοριστικών έργων, του φωτισμού του Κάστρου Μονεμβασίας και της μετατροπής της οικίας του Γιάννη Ρίτσου σε δημοτικό μουσείο.
Το πρώτο, με συνολικό προϋπολογισμό 980.542,40€, έχει ως κύριο στόχο όπως αναφέρεται «μέσω του φωτισμού του βράχου να καθοριστεί ένα σημείο εστίασης, να ενισχυθεί μια ιεραρχική οργάνωση του χώρου και να αναδειχθεί σαν οντότητα μέσα στο νυχτερινό ορίζοντα». Ο φωτισμός εκτός από το βράχο θα συμπεριλάβει επιπλέον και σημεία ενδιαφέροντος όπως είναι το συγκρότημα της κεντρικής πύλης της κάτω πόλης, οι βόλτες που οδηγούν στην άνω πόλη, το συγκρότημα της πύλης στην άνω πόλη, ο βράχος εσωτερικά στην πλευρά που αντιστοιχεί στα όρια της κάτω πόλης, ο ναός της Αγίας Σοφίας το τμήμα της οχύρωσης Mura Rosa στη βόρεια πλευρά και η Ακρόπολη στων άνω πόλη.
Το δεύτερο, προϋπολογισμού 286.539,20€, έχει σκοπό τη δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου στο οποίο θα παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, μια από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της νεότερης ελληνικής ποίησης. Ενός πόλου προσέλκυσης επισκεπτών που με ψηφιακό, διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα εμπλουτίσει και θα αναδείξει περαιτέρω την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου.
Την ίδια ημέρα υπεγράφη προγραμματική σύμβαση, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και του ΑΟΤΑ «Πάρνωνας Α.Ε.», για την προμήθεια και εγκατάσταση αναβατορίου ατόμων στο Κάστρο της Μονεμβασίας, έργο προϋπολογισμού 6.800.360 ευρώ που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Τέλος στην ίδια συνάντηση, έγινε ενημέρωση ως προς τις προτεινόμενες παρεμβάσεις της μελέτης βελτίωσης της ΕΟ 86 Κροκεές – Μολάοι – Μονεμβασία και συγκεκριμένα στο τμήμα Γέφυρα Μονεμβασίας – Πύλη Κάστρου. Πρόκειται για μελέτη βελτίωσης της υφιστάμενης οδού πρόσβασης στο Κάστρο Μονεμβασίας, μήκους περίπου 1,4 χλμ. Κύριος σκοπός είναι η αναβάθμιση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού και η ασφάλεια και άνεση κίνησης οχημάτων και πεζών.
Σε δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων ανέφερε:
Η Μονεμβασία αποτελεί μείζον πολιτιστικό αγαθό, με ιστορική και αρχαιολογική αξία αλλά και με μεγάλη αναπτυξιακή διάσταση. Υλοποιούμε έργα με στόχο την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμικού μας πλούτου, η οποία αποτελεί βασική μας αρμοδιότητα, αλλά και με καταλυτική επίδραση στην ανάπτυξη μιας περιοχής. Κάθε επένδυση σε ένα μνημείο ή σε μία πολιτιστική υποδομή, όπως είναι η Οικία Ρίτσου, η οποία θέλουμε να γίνει Μουσείο, δημιουργεί εξωτερικές οικονομίες κλίμακας σε άμεση σύνδεση με τον τουρισμό. Το να υπάρχει στη Μονεμβασία ένα επιπλέον Μουσείο, το να δίνεται η δυνατότητα να επισκεφτεί κανείς εκτός από την Κάτω Πόλη και την Άνω Πόλη, αυτό αυτομάτως διευρύνει τον χρόνο επίσκεψης.
Κάθε έργο πολιτισμού την τελευταία τετραετία αποτελεί μια ψηφίδα ενός γενικότερου σχεδιασμού στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Χάρτας Ανάπτυξης και Ευημερίας που καταρτίσαμε τον Ιούλιο του 2019 για κάθε Περιφέρεια της χώρας. Στη Μονεμβασία το 2010 σχεδιάστηκαν συγκεκριμένα έργα. Έγιναν παρεμβάσεις αποκατάστασης στα τείχη, στην Αγία Σοφία, έργα ανάδειξης στην Άνω Πόλη, η αποκατάσταση της πλατείας της Χρυσαφίτισσας και μια σειρά από άλλα μικρότερα έργα σε Ναούς της Κάτω Πόλης. Σε αυτή την Πολιτιστική Χάρτα, με δεδομένα τα έργα που έχουν ήδη γίνει, δρομολογήσαμε τα επόμενα, στη βάση της αρχής ότι ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό πρέπει να είναι προσβάσιμος σε όλους.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάσαμε τη δυνατότητα να μπορούμε να προσεγγίσουμε την Άνω Πόλη με τη χρήση τελεφερίκ. Πλέον έχουμε εξασφαλίσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης 6.500.000 ευρώ προκειμένου αυτό το έργο να μπορεί να υλοποιηθεί..
Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και συμμεριζόμενοι το όραμα του Περιφερειάρχη, προχωράμε και το έργο της φωτιστικής ανάδειξης των τειχών και του Βράχου της Μονεμβασιάς.
Όμως, η Μονεμβασιά δεν είναι μόνο η μεσαιωνική και βυζαντινή της ιστορία. Έχει και εμβληματικές μορφές. Πιο χαρακτηριστική για τη Μονεμβασιά ο Ρίτσος, στην οικία του οποίου βρισκόμαστε σήμερα. Στο πλαίσιο της πολιτικής του Υπουργείου για πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην πολιτιστική ιστορία του τόπου, δημιουργούμε χώρους που προβάλλουν την προσωπικότητά τους, το έργο και την απήχησή τους στη διαμόρφωση της ελληνικής σκέψης και ταυτότητας. Σε προηγούμενη επίσκεψή μας με τους αρμόδιους του Δήμου, συμφωνήσαμε να γίνει ένα άρτιο Μουσείο για τον ποιητή, το οποίο προβλέπεται να αποδοθεί το καλοκαίρι.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε:
Με τη σημερινή μας παρουσία σε έναν χώρο πνεύματος όπως ο συγκεκριμένος, προσυπογράφουμε μια σειρά από εμβληματικά έργα πολιτισμού που χρειάζεται ο τόπος και αναβαθμίζουν τη Μονεμβασιά ως τουριστικό προορισμό. Ευχαριστώ την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε.
Ο Δήμαρχος Μονεμβασίας Ηρακλής Τριχείλης, επισήμανε:
Για εμάς είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα καθώς, μαζί εκτελούνται και είναι σε διαφορετική φάση ανάπτυξης, τρία εμβληματικά έργα πολιτισμού για την Μονεμβασιά. Ως Δήμος έχουμε εκπονήσει και μία μελέτη για τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης από τη Γέφυρα μέχρι την Πύλη του Κάστρου, η οποία έχει διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για έγκριση, συμμετέχοντας στο γενικό πλαίσιο του σχεδιασμού για την αναβάθμιση της ταυτότητας της Μονεμβασίας.