Κάστρο Μεθώνης και ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στη συνάντηση Μενδώνη-Νίκα

Την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 και ώρα 16:00, στην Αθήνα, όπου είχαν προγραμματισμένη συνάντηση προκειμένου να υπογράψουν δύο Προγραμματικές Συμβάσεις.

Η πρώτη αφορούσε το Κάστρο της Μεθώνης και συγκεκριμένα την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου της Μεθώνης και την υλοποίηση των αναγκαίων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών. Μέσω της ανωτέρω προγραμματικής, συνολικού προϋπολογισμού 475.000 ευρώ, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (195.000 ευρώ), της Περιφέρειας Πελοποννήσου (250.000 ευρώ) και του Δήμου Πύλου – Νέστορος (30.000 ευρώ), στόχος είναι η προστασία, η ανάδειξη και η προβολή του μνημείου. Τα ανωτέρω πρόκειται να επιφέρουν αύξηση της επισκεψιμότητας και κατά συνέπεια, σημαντικά οφέλη στον τουρισμό και στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, δεδομένου ότι αποτελεί τοπόσημο, αφού είναι ένα από τα πιο σημαντικά Κάστρα της πατρίδας μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι η ανακατασκευή του Κάστρου της Μεθώνης, εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, επομένως είναι διασφαλισμένοι οι πόροι και για την ανακατασκευή του, με την ολοκλήρωση της μελέτης. Ομοίως και για το Κάστρο της Κορώνης και για τους Μυκηναϊκούς τάφους της Μεσσηνίας.

Η δεύτερη προγραμματική ήταν για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Στόχος της εν λόγω προγραμματικής είναι η ενίσχυση και υποστήριξη των δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας για έναν χρόνο, διότι σύντομα αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΔΗΠΕΘΕΚ πανελλαδικά, αφού αυτή τη στιγμή ο τρόπος που λειτουργούν, καθιστά το μέλλον τους δυσοίωνο, όπως έχουν τονίσει και στελέχη του Υπουργείου, Δήμαρχοι και Καλλιτεχνικοί Διευθυντές.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου που συμμετέχει με 30.000 ευρώ, στην προγραμματική συνολικού προϋπολογισμού 135.000 ευρώ, είναι προφανές ότι θα συνεχίσει να συμβάλλει για τη διατήρησή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το οποίο έχει αναφορά σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας.

Ο Περιφερειάρχης και η Υπουργός συζήτησαν επίσης για το έργο Τζάννε – Καλαμάκι, το οποίο, όπως ενημερώθηκε ο Περιφερειάρχης, θα συζητηθεί στο ΚΑΣ στις 20 Απριλίου, αλλά και για άλλα θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας, όπως το κτήριο Μπάρκα, την επικεράμωση του Ι.Ν. των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Άγιο Πέτρο Βόρειας Κυνουρίας, τους Χριστιανούς, ενώ σύντομα θα υπάρξει νέα συνάντηση για την υπογραφή προγραμματικής για το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και για τους Χριστιανούς.

Αποκατάσταση του Κάστρου της Μεθώνης

Η Προγραμματική Σύμβαση για το Κάστρο Μεθώνης, προβλέπει την εκπόνηση μελετών και την ανάθεση ερευνητικού προγράμματος, καθώς και την υλοποίηση των απαραίτητων υποστηρικτικών αρχαιολογικών εργασιών που κρίνονται απαραίτητες για την αποκατάσταση και ανάδειξη του Κάστρου Μεθώνης, με την εκτέλεση πέντε υποέργων.

Το Κάστρο Μεθώνης, έκτασης 93 στρεμμάτων, καταλαμβάνει μια μακρόστενη λωρίδα γης, που εισχωρεί περίπου 400 μ. μέσα στη θάλασσα και επικοινωνεί με την ενδοχώρα μόνο από την βόρεια πλευρά του. Η καστροπολιτεία αποτελείται από δύο τμήματα. Στα νότια απλώνεται η πόλη, που περικλείεται από απλό τείχος με πύργους σε τακτά διαστήματα. Στο νοτιότερο άκρο του κάστρου ανοίγεται η πύλη της Θάλασσας, η οποία μέσω λιθόκτιστης γέφυρας, οδηγεί στο Μπούρτζι, το επιθαλάσσιο οχυρό. Στο βόρειο τμήμα προς την ενδοχώρα, που είναι το πλέον ευπρόσβλητο, αναπτύσσεται η ακρόπολη. Τα δύο τμήματα χωρίζονται με ένα ενδιάμεσο χαμηλό τείχος ενισχυμένο με πύργους. To χερσαίο τμήμα των τειχών του κάστρου προς την ενδοχώρα προστατεύεται από ευρεία τάφρο.

Το έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση μελετών στερέωσης και αποκατάστασης για το Δυτικό και Ανατολικό επιθαλάσσιο τείχος (πύργοι και μεταπύργια διαστήματα), τη μελέτη στερέωσης και αποκατάστασης για το επιθαλάσσιο οχυρό Μπούρτζι. Επίσης, αρχαιολογικές εργασίες (καθαρισμούς, αποχωματώσεις, διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες, αναλύσεις δομητικών στοιχείων), καθώς και τις μελέτες για την αποκατάσταση των δύο οθωμανικών λουτρών κατά μήκος της κεντρικής διαδρομής στο εσωτερικό του κάστρου. Η Προγραμματική Σύμβαση προβλέπει επίσης, την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την αποκατάσταση της Ακρόπολης του Κάστρου, της διαδρομής πρόσβασης σε αυτήν και των πυλών (κεντρική πύλη, πύλη οχυρού διαδρόμου, κύρια χερσαία πύλη πλατείας Όπλων, πύλη Ακρόπολης, νότια πύλη της θάλασσας, κεντρική ανατολική πύλη της θάλασσας και ανατολική πύλη της θάλασσας).