ΙΓΜΕ: οι πέντε προτεραιότητες για το νέο Ινστιτούτο

25.9.2015_ΙΓΜΕ οι πέντε προτεραιότητες για το νέο ΙνστιτούτοΤις πέντε βασικές προτεραιότητες του νέου Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) παρουσίασε ο  υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου με μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής.

Στόχος είναι το ΙΓΜΕ  να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες προκλήσεις, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις σύγχρονες τεχνολογίες, την τεχνογνωσία και την εμπειρία των Πανεπιστημίων, αλλά και τις καλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα οι πέντε προτεραιότητες είναι:

1.      Να αποκτήσει το ΙΓΜΕ ένα νέο, σύγχρονο και λειτουργικό οργανόγραμμα, προσαρμοσμένο στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

2.      Τη σύνδεση του ΙΓΜΕ με τα Πανεπιστήμια, ώστε να αξιοποιήσει το διαθέσιμο έμψυχο και επιστημονικό δυναμικό.

3.      Τη συμμετοχή του ΙΓΜΕ σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας, ώστε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, σχεδιάζοντας τη στρατηγική των επόμενων ετών.

4.      Τη συμβολή του ΙΓΜΕ στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τις Σπάνιες Γαίες, στα πρότυπα της πολιτικής έρευνας και αξιοποίησης των Υδρογονανθράκων.

5.      Τη δημιουργία κινήτρων για νέους επιστήμονες, μέσα από υποτροφίες του Πράσινου Ταμείου σε μεταπτυχιακά προγράμματα που έχουν αντικείμενο τον ορυκτό πλούτο.

Ο Γιάννης Μανιάτης, υπογράμμισε ότι το ΙΓΜΕ είναι ο πιο καταρτισμένος σύμβουλος της Πολιτείας πάνω σε θέματα γεωλογίας και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας και γι’ αυτό πρόκειται να εξασφαλίσει και όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που απαιτούνται για να λειτουργήσει απρόσκοπτα, μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, ώστε να γίνει το καλύτερο Ινστιτούτο της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Υπουργός ΠΕΚΑ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για χρηματοδότηση 50 υποτροφιών για μεταπτυχιακούς φοιτητές σε ελληνικά Πανεπιστήμια, των οποίων οι σπουδές σχετίζονται με τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός θέλουμε και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε το νέο ΙΓΜΕ, το οποίο ως επίσημος επιστημονικός μας σύμβουλος θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη χάραξη της στρατηγικής μας για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας, που βασίζεται στους ανθρώπους και το περιβάλλον. Έχουμε το δυναμικό και τα εργαλεία που απαιτούνται. Καιρός να τα αξιοποιήσουμε και να τα αναδείξουμε.

Στόχος είναι γίνει το ΙΓΜΕ πρότυπο λειτουργίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και αγκυλώσεις, συνδεδεμένο με τα Πανεπιστήμια της χώρας. Να αξιοποιεί τους νέους επιστήμονες για να γίνεται περισσότερη και καλύτερη όσμωση, ώστε να γεννήσουν νέες ιδέες και καινοτομία στην αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Και τη γνώση και την εμπειρία έχουμε, και θέλουμε να γίνει το Ινστιτούτο το σύγχρονο επιτελικό όργανο που επιθυμούμε. Και θα το κάνουμε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Πρόεδρος – συντονιστής της Επιτροπής ομ. Καθηγητής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) και Πρόεδρος του Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Περιβάλλοντος Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος της Σχολής Θετικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Στ. Βούλγαρης, ο Τακτικός Καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου Ιωάννης Πασπαλιάρης, ο Τακτικός Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόριος Τσόκας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών Γεώργιος Παπαθεοδώρου, ο Τακτικός Καθηγητής και Πρόεδρος (Κοσμήτορας) της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης Εμμανουήλ Μανούτσογλου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

 

Πηγή: econews.gr