Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας από τις ανεξέλεγκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να οδηγήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια και πάνω από μισό δισεκατομμύριο ανθρώπους στην απώλεια των σπιτιών τους μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, σύμφωνα με δύο νέες εκθέσεις.
Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από την 21η ετήσια παγκόσμια διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, γνωστή και ως COP21, που θα διεξαχθεί στο Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου.
Η κλιματική αλλαγή είναι μια σοβαρή απειλή για τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού και οι πολιτικές σταθεροποίησης του κλίματος πρέπει να ενσωματωθούν με τις προσπάθειες για την εξάλειψη της φτώχειας, αναφέρει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να ωθήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους σε ακραία φτώχεια μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, με την υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία να διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.
Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήδη παρεμποδίζουν τις προσπάθειες μείωσης της φτώχειας, μέσω απωλειών καλλιεργειών, αποσταθεροποίησης των τιμών των τροφίμων και άλλων επιπτώσεων στη γεωργία, η οποία αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τις περισσότερες φτωχές οικογένειες.
Η κλιματική αλλαγή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο νοσημάτων και τη μετάδοση της ελονοσίας, με μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2-3 βαθμούς Κελσίου να θέτει επιπλέον 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε κίνδυνο έκθεσης στην ελονοσία.
Πέρα από τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα η έκθεση προτείνει την ανάπτυξη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία από τις πλημμύρες και τη δημιουργία καλλιεργιών ανθεκτικών στη θερμότητα.
Μια άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Climate Central αναφέρει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, που θα προκληθεί από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να βυθίσει στο νερό εδάφη όπου σήμερα κατοικούν 760 εκατομμύρια άνθρωποι.
Η επιθετική μείωση των εκπομπών και ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό αυτό στους 130 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι δέκα απειλούμενες πόλεις με το μεγαλύτερο πληθυσμό βρίσκονται όλες στην Ασία και περιλαμβάνουν τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ, την Καλκούτα, το Μουμπάι, την Ντάκα, την Τζακάρτα και το Ανόι.
Πηγή: naftemporiki.gr