Η εσφαλμένη ενημέρωση του δελτίου ειδήσεων

Της Σταματίας Γκαραλιάκου
stamatiagara@gmail.com

Συχνά γίνεται λόγος, για το πόσο έχει αλλάξει η θεματολογία στα δελτία ειδήσεων. Πόσο συχνά προβάλλονται δυσάρεστες ειδήσεις και πόσο αυτές επηρεάζουν την ψυχολογία τόσο των ενηλίκων όσο και των παιδιών. Η τηλεόραση το κύριο μέσο μετάδοσης πληροφοριών, έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα τόσο φοβίας όσο και εθισμού.

Η είδηση, ως ορισμός, είναι η πληροφορία για κάποιο γεγονός που είναι ασυνήθιστο, πρωτοφανές και νέο. Δεν είναι όμως περίεργο που στις μέρες μας τα πρωτοφανή γεγονότα περιλαμβάνουν μόνο δολοφονίες, αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και αρρώστιες; Απουσιάζει δηλαδή η πρωτοτυπία, έτσι όλο και πιο κοινότοπες ειδήσεις  βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με συχνή επανάληψη.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η τακτική σίγουρα θέλει κάτι να κρύψει αλλά ταυτόχρονα και να περάσει. Με αυτές τις ενέργειες η κοινωνία έχει χωριστεί σε δύο ομάδες. Η μία μεριά είναι καθηλωμένη μπροστά στην τηλεόραση, αναμασά οτιδήποτε την τροφοδοτεί, χωρίς να το εξετάζει και να το εξακριβώνει, υιοθετώντας παράλληλα και μία πεσιμιστική, απαισιόδοξη στάση για ζωή. Ο επηρεασμός ωστόσο δεν εντοπίζεται μόνο στην ψυχολογία των συγκεκριμένων ανθρώπων αλλά και στο λεξιλόγιό τους. Η εκφορά προτάσεων με αρνητική ορολογία, αποδεικνύει πόσο η είδηση επιδρά στη ζωή μας.

Απεναντίας, η ομάδα των πιο συνειδητοποιημένων ατόμων, προτιμάει μία προσωπική και επιλεκτική ενημέρωση. Σχηματίζοντας τη δική του γνώμη μέσα από τις ειδήσεις που εκείνος επιλέγει να διαβάσει και να αναπαράγει. Σίγουρα, η τηλεόραση είναι απενεργοποιημένη, βοηθώντας σε αυτή την περίπτωση και τα παιδιά που πλέον έχουν γίνει θύματα αυτής της βαρβαρότητας. Είναι βάναυσο για ένα παιδάκι να έρχεται καθημερινά αντιμέτωπο με πλήθος δυσάρεστων ειδήσεων και να αναπτύσσονται μέσα του αρνητικά συναισθήματα για τη ζωή και για τους ανθρώπους.

Παλαιότερα, παρακολουθούσαμε ειδήσεις για να μορφωθούμε, να δούμε τη συμβαίνει στο πλανήτη μας, ποια είναι τα επιτεύγματα της επιστήμης αλλά και τι σημαίνει το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί ο δημοσιογράφος, εμπλουτίζοντας έτσι το λεξιλόγιο μας. Σήμερα, τα κεντρικά δελτία ειδήσεων είναι ο φόβος και ο τρόμος της κοινωνίας γενικότερα. Αποτελούν εστία μόλυνσης και αναπαραγωγής ακραίων συμπεριφορών. Συνεπώς, προβάλλουν μία δημοσιογραφία που δεν σβήνει αλλά αλλάζει.