«Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

3.9.2014_«Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» στο Ίδρυμα ΕυγενίδουΈκθεση με τίτλο «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους» παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου από σήμερα, Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, έως τις 23 Οκτωβρίου, με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Κρήτης και Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του υπουργείου Τουρισμού, καθώς και της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco, ενώ την παραγωγή και επιμέλεια ανέλαβε η Τetragon.

Η έκθεση «εξιστορεί» μέσα από σπάνια εκθέματα, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και οπτικοακουστικές αναπαραστάσεις την εξέλιξη του Αιγαίου Πελάγους στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών αλλά και τις διεργασίες που συντελέστηκαν, ώστε να διαμορφωθεί το σημερινό ανάγλυφό του. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει με εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο εικόνες από τα νησιά και τις ακτές, τη χλωρίδα και την πανίδα και τις μορφές ζωής του Αρχιπελάγους, καθώς και τα φαινόμενα για την ερμηνεία των οποίων ο άνθρωπος δημιούργησε μύθους και τέχνη.

Οι ενότητες της έκθεσης
«Μνήμες Γαίας: Από την Τηθύ στο Αιγαίο»

Η κεντρική αυτή ενότητα παρουσιάζει ολόκληρη τη γεωλογική ιστορία της περιοχής από τον αρχικό ωκεανό της Τηθύος, στην εξέλιξή του στην ενιαία ξηρά της μυθικής Αιγηίδας, έως τη σημερινή μορφή του ανάγλυφου του ελληνικού Αρχιπελάγους. Τα πανέμορφα νησιά του, τα εντυπωσιακά Πελάγη του, τα γεωλογικά μνημεία και η πολυμορφία των γήινων σχηματισμών, το υγρό στοιχείο και η ανάδυση της στεριάς αποτελούν τα στοιχεία αυτής της ενότητας.
«Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα»
Το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου χρωστά την ύπαρξή του στα ηφαίστεια, μερικά από τα οποία είναι ακόμα ενεργά, όπως αυτά της Σαντορίνης, της Νισύρου, της Μήλου και των Μεθάνων. Η δεύτερη ενότητα της έκθεσης παρουσιάζει τις γεωδυναμικές διεργασίες, την ηφαιστειότητα, τη σεισμικότητα και τις χθόνιες εκείνες δυνάμεις, που μέσα από συνεχή επανάληψη εκατομμυρίων ετών δημιούργησαν το ιστορικό Αρχιπέλαγος.

«Γαία: Από τον μύθο στην επιστήμη»

Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η εντυπωσιακή εξέλιξη της βιοποικιλότητας, των οικοσυστημάτων, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής του Αιγαίου κατά τη διάρκεια 150 εκατομμυρίων ετών. Πλήθος φυτικών και ζωικών απολιθωμάτων, εκθέματα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, μορφές σύγχρονων δέντρων με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές μορφές τους και ανάμεσά τους αναπαραστάσεις ζώων, δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό ανέγγιχτο από τον χρόνο.

Η έκθεση παρουσιάζει όλα τα παραπάνω με επιστημονική επάρκεια και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, ενώ επιπροσθέτως ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την δύναμη της ομορφιάς του Αιγαίου Πελάγους μέσα από σύγχρονες μεθόδους παρουσίασης, αφού τα εκθέματα και οι οπτικοακουστικές παρουσιάσεις συνθέτουν ένα εξαιρετικά δυνατό σύνολο επικοινωνιακά και εικαστικά, σύνολο ικανό να θέλξει και να εντυπωσιάσει το ευρύ κοινό.

Πληροφορίες
Ίδρυμα Ευγενίδου, λεωφ. Συγγρού 387, 175 64, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11. Για το γενικό κοινό η είσοδος είναι δωρεάν. Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας κατά την είσοδο. Η έκθεση λειτουργεί από Τετάρτη έως Παρασκευή ώρες 17:00-20:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-20:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).

 

Πηγή: naftemporiki.gr