Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, σύσκεψη συναρμοδίων φορέων σχετικά με την ενίσχυση του βαθμού ετοιμότητας της χώρας μας, για την ανησυχητική εξάπλωση της επιδημίας του Ebola. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΚΕΠΥ, του ΕΚΑΒ, της ΕΣΔΥ, της Δ/νσης Υγειονομικού ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Η σύσκεψη είχε ως κύριο στόχο την επικαιροποίηση και την περαιτέρω επεξεργασία και ενδυνάμωση όλων των ήδη ληφθέντων μέτρων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εισόδου ενδεχόμενου ύποπτου κρούσματος αιμορραγικού πυρετού στη χώρα. Επιπλέον θεωρήθηκε αναγκαία η αμοιβαία ενημέρωση και κυρίως η περισσότερο πρόσφατη πληροφόρηση σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις της επιδημίας στην Αφρική, και την εμφάνιση ελάχιστων ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη (π.χ. νοσηλεύτρια Ισπανίας).
Στη σύσκεψη αξιολογήθηκαν και επιβεβαιώθηκαν κατ’ αρχήν οι διαδικασίες και η ετοιμότητα των διαθέσιμων μέσων (απομονωμένες κλίνες, ειδικός εξοπλισμός, συνθήκες μεταφοράς μέσω ΕΚΑΒ, εκπαίδευση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού κλπ). Προς το παρόν εκτιμάται ότι δεν υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης των κατευθυντηρίων οδηγιών που έχουν ήδη εκδοθεί από το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ και έχουν αποσταλεί και εγκριθεί από τις Ευρωπαϊκές αρχές και τον ΠΟΥ, εφόσον δεν υφίσταται και ανάλογη κατεύθυνση από τις παραπάνω Αρχές .
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η περαιτέρω ενίσχυση όλων των μέτρων πρόληψης και ασφάλειας στις πύλες εισόδου της χώρας: λιμάνια, αεροδρόμια, Κέντρα Α΄ υποδοχής μεταναστών μέσω :
- Ειδικού εντύπου- καρτέλας , που θα συμπληρώνεται από τους επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Εbola, βάσει σχετικής εγκυκλίου που πρόκειται να εκδοθεί άμεσα.
- Της επέκτασης των πληροφοριών σχετικά με την υγεία πληρωμάτων και επιβατών όλων των πλοίων που εισέρχονται στο λιμάνι του Πειραιά από το αντίστοιχο Υγειονομείο.
- Της περαιτέρω ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των πυλών εισόδου της χώρας περιλαμβανομένων και των κέντρων Α΄υποδοχής μεταναστών, μέσω επιπλέον ειδικού εξοπλισμού και κυρίως ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα προσληφθεί άμεσα από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
- Της συστηματικής και οργανωμένης μέσω των ΔΥΠΕ ενημέρωσης , εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, κυρίως των Νοσοκομειακών και των άλλων Μονάδων, και ιδιαίτερα κατά τις διαδικασίες «διαλογής» και διαχείρισης των περιστατικών στα ΤΕΠ.
Παράλληλα συγκροτείται επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 ημέρες να εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας.
Ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης δήλωσε μετά τη σύσκεψη: «Ολοκληρώσαμε μία ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την αντιμετώπιση του θέματος. Ήδη, έχουν ληφθεί μία σειρά από μέτρα ενώ υπάρχουν οδηγίες για όσους ταξιδεύουν προς αυτές τις χώρες. Έχουν δοθεί οδηγίες προς το υγειονομικό προσωπικό, προς το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος αλλά και του Ελληνικού Στρατού σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, για το πώς θα διαγνώσουν αλλά και πώς εν συνεχεία θα χειριστούν κάποιο ύποπτο κρούσμα. Έχει οριστεί εργαστήριο αναφοράς αλλά και νοσοκομείο αναφοράς, προκειμένου να υπάρξει η εξέταση που πρέπει να γίνει για να δούμε αν κάποιο ύποπτο κρούσμα είναι κρούσμα. Επομένως και από αυτή την πλευρά είμαστε έτοιμοι.
Το πρόσθετο το οποίο αποφασίζουμε σήμερα είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω υγειονομικά τα σημεία των πυλών εισόδων και εδώ θα βοηθήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ με την άμεση πρόσληψη 30 γιατρών και την αποστολή τους στα συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να βοηθήσουν υγειονομικά το προσωπικό το οποίο -ούτως ή άλλως- κάνει ήδη τους ελέγχους. Επομένως υπάρχει μία περαιτέρω ενίσχυση του προσωπικού σε αυτό το επίπεδο.
Το δεύτερο το οποίο αποφασίσαμε είναι η συμπλήρωση ειδικού εντύπου – καρτέλας από επιβάτες ορισμένων πτήσεων με ενδιάμεσους σταθμούς σε χώρες με επιδημία Ebola στο οποίο θα γίνεται αναφορά για τον ακριβή τόπο προέλευσης του συγκεκριμένου προσώπου και για το κατά πόσο αισθάνεται ή διαπιστώνει κάποιου είδους συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να τον εντάξουν στην κατηγορία των υπόπτων με κρούσμα ώστε εν συνεχεία να γίνεται αμέσως ο συγκεκριμένος υγειονομικός τους χειρισμός.
Ταυτόχρονα αποφασίστηκε και η συγκρότηση μίας επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα προκειμένου ανά 15 μέρες να εξετάζει το επίπεδο της εξέλιξης του συγκεκριμένου ζητήματος. Εξετάσαμε και το ενδεχόμενο τοποθέτησης θερμικών καμερών αλλά αυτή τη στιγμή με τα μέτρα τα οποία σας λέω είμαστε στο πιο προωθημένο σημείο από τα μέτρα που έχει πάρει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα.
Η εκτίμηση η οποία υπάρχει σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς είναι ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία αλλά υπάρχει αυξημένη προσοχή. Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το τι θεωρείται ύποπτο κρούσμα. Διότι επαναλαμβάνω, μία υπερβολή στο θέμα του υπόπτου κρούσματος δημιουργεί αδικαιολόγητο πανικό, δημιουργεί επίσης και αδικαιολόγητο πρόβλημα χειρισμού».