Πληθαίνουν οι φωνές που αντιτίθενται στην προβλεπόμενη εγκατάσταση πλήθους ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο του Μαινάλου. Μετά τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου, σειρά έχει το Επιμελητήριο Αρκαδίας, το οποίο με επιστολή του προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά και τους αρμόδιους φορείς, ζητά την απομάκρυνση των αιολικών πάρκων από τους ορεινούς όγκους του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους.
Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Ιωάννης Σαμπράκος, τονίζεται η αναγκαιότητα να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η προσπάθεια που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, για μια ήπια τουριστικά ανάπτυξη, η οποία όπως αναφέρεται «στηρίζεται στο παρθένο φυσικό τοπίο και την ιστορικότητα των τόπων αυτών».
Επισημαίνεται η ανάγκη η όλη επέμβαση να γίνει μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης, έτσι ώστε όπως τονίζεται να βρεθούν εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης και παράλληλα να προστατευθεί η φυσική μας κληρονομιά και να μεταβιβαστεί άθικτη στις επόμενες γενεές.
Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή:
Αγαπητοί,
Μετά από την ανάρτηση στις 15/01/2021 στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ καθώς και σχετικών δημοσιευμάτων, έλαβα γνώση για την αίτηση εγκατάστασης μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών στους ορεινούς όγκους του Μαινάλου και του Λύκαιου όρους και θα ήθελα να σας επισημάνω τα παρακάτω:
1) Ο ορεινός όγκος του Μαινάλου αποτελεί, στο σύνολό του, ένα ιδιαίτερο φυσικού κάλλους τοπίο με το πιο συγκροτημένο ελληνικό ελατοδάσος που έχει τεθεί υπό καθεστώς δασικής διαχείρισης, ένα φυσικής κληρονομιάς οικότοπο άγριας πανίδας και χλωρίδας γεμάτο με μέρη ιστορικά και μυθολογικά. Γι΄ αυτό και μεγάλο του τμήμα έχει χαρακτηριστεί ως μέρος του Ευρωπαϊκού Οικολογογικού Δικτύου NATURA και έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη με τίτλο «Διατήρηση και διαχείριση του όρους Μαινάλου», η οποία εγκρίθηκε από την Γενική Διευθύντρια Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ το έτος 2010, για την θεσμοθέτηση της περιοχής ως «ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΙΚΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» αλλά δεν έγινε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε αυτά τα μέρη αναγεννήθηκε το σύγχρονο Ελληνικό κράτος και την ιστορικότητα του τόπου στον αγώνα του 1821, που φέτος θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση, εκείνη η οποία σημάδεψε και την Ευρωπαϊκή Ιστορία. Επίσης το Λύκαιο όρος, το ιερό βουνό των Αρκάδων, είναι μια περιοχή προϊστορική όπου μύθος και ιστορία συμπλέκονται εκεί που δημιουργήθηκε το «Κοινό των Αρκάδων» και αναπτύχθηκε το Αρκαδικό ιδεώδες, με την ψηλότερη κορυφή του να αποτελεί μέρος ενός από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος.
2) Και στους δύο ορεινούς όγκους γίνεται έντονη προσπάθεια από τις τοπικές κοινωνίες καθώς και από τους δημόσιους φορείς με έργα και δράσεις χρηματοδοτούμενες, με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για μια ήπια τουριστική ανάπτυξη με θεμελιώδη λίθο το παρθένο φυσικό τοπίο και την ιστορικότητα των τόπων αυτών. Έχει γίνει ήδη μια σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός δικτύου περιπατητικών τοπικών και διεθνή μονοπατιών (μονοπάτι Ε4) τα οποία με γρήγορους ρυθμούς γίνονται γνωστά στο ευρωπαϊκό κοινό και όχι μόνο. Μάλιστα η προσπάθεια αυτή έχει φέρει και το πρώτο πιστοποιημένο πεζοπορικό μονοπάτι στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πεζοπόρων ΕRA με 3.000.000 μέλη.Έτσι η όλη προσπάθεια έχει ξεκινήσει να αποδίδει θετικά στις τοπικές οικονομίες και στην τουριστική επιχειρηματικότητα των περιοχών αυτών με άμεσο και έμμεσο τρόπο με θέσεις εργασίας και προσέλκυση ήπιων επενδύσεων. Να τονίσουμε εδώ ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις αναφερόμενες περιοχές είναι άμεσα πάνω από 200 επιχειρήσεις οικογενειακής εμβέλειας, ενώ με τις έμμεσες επιχειρήσεις που στηρίζονται στην τουριστική ανάπτυξη ο αριθμός των απασχολουμένων ξεπερνάει τα 400 άτομα.
3) Τα αιολικά πάρκα προφανώς είναι μια ήπια μορφής ενέργεια, που δίνουν λύση στο πρόβλημα της ηλεκτροπαραγωγής με άφθονο καύσιμο χωρίς αέρια και ρύπους, γίνονται ανταποδοτικά για τις τοπικές κοινωνίες με οικονομικά κριτήρια χωρίς όμως θέσεις εργασίας. Για να μπορέσουν να κατασκευαστούν απαιτείται διάνοιξη νέων δρόμων και μέσα από δασικές εκτάσεις όπου υπάρχουν μέρη τοπικής ιστορίας με κρυμμένες κρήνες, ιστορικές διαδρομές, μικρά μυθολογικά ρέματα και σπηλιές τα οποία μπορούν να χαθούν για πάντα από μεγάλης κλίμακας έργα, καθώς και από τις επιχώσεις των πλατειών που χρειάζονται να γίνουν για τις ανεμογεννήτριες. Η επιβεβαιωμένη επιβάρυνση στην άγρια πανίδα των περιοχών που εγκαθίστανται η ηχητική ρύπανση που θα προκαλέσουν στην απόλυτη ηρεμία των τόπων εγκατάστασης, καθώς και ο χρόνος λήξης τους που μετά θα τις μετατρέψουν ως «σιδερένια απολιθώματα», είναι από μία από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών. Επίσης το δίκτυο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας θα περάσει αναγκαστικά μέσα από τις δασικές πυκνές περιοχές του Μαινάλου, με πιθανό κίνδυνο προσέλκυσης κεραυνών και ξέσπασμα πυρκαγιών.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθώς και αυτά που έχουν ειπωθεί από όλους τους τοπικούς φορείς των περιοχών αυτών και τις οικολογικές διεθνείς οργανώσεις, σας καλώ όπως:
- Να αρνηθείτε την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε αυτές τις περιοχές.
- Να βρεθούν εναλλακτικές θέσεις εγκατάστασης διότι είμαστε υπέρ των ήπιων μορφών επενδύσεων.
- Να επαναφέρετε το θέμα της Περιβαλλοντικής του Μαινάλου, προκειμένου να υπάρξει μετά από διαβούλευση θεσμοθετημένο Προεδρικό Διάταγμα και να προχωρήσουν άμεσα τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια για το Λύκαιο Όρος, έτσι ώστε οι φορείς διαχείρισης να μπορούν, με τα κατάλληλα πολεοδομικά εργαλεία, να προστατεύουν τη φυσική μας κληρονομιά που μας κληρονομήθηκε και είμαστε ιστορικά υποχρεωμένοι να την αφήσουμε άθικτη στις νεότερες γενιές.