Η συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι και επίσημα πλέον σε ισχύ. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει τώρα να εργαστούν για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, επικροτούν την ενθαρρυντική εξέλιξη, αλλά εξακολουθούν να ζητούν ισχυρότερη και έγκαιρη δράση για να αποτραπεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή.
Όλοι οι μεγάλοι ρυπαντές του κόσμου, η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία επικύρωσαν την ιστορική συμφωνία, και μαζί με τις υπόλοιπες χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Ο στόχος αυτών των δεσμεύσεων είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με πριν από τη βιομηχανική επανάσταση.
Η εκτελεστική γραμματέας της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή Πατρίσια Εσπινόζα, και ο υπουργός Εξωτερικών του Μαρόκο και πρόεδρος της τρέχουσας συνόδου κορυφής για το κλίμα COP22, Σαλαχεντίν Μεζουάρ, αναγνώρισαν σε κοινή δήλωση τις προκλήσεις που επιφυλάσσει το εγγύς μέλλον.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης ξεπέρασε τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο, το οποίο σημαίνει ότι βρισκόμαστε ήδη πίσω στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος των 2 βαθμών Κελσίου.
Στο COP22 του ΟΗΕ, που διεξάγεται στο Μαρακές του Μαρόκο μεταξύ 7 και 18 Νοεμβρίου, οι κυβερνήσεις θα εργαστούν πάνω σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων ώστε να λογοδοτούν οι χώρες όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα.
Πηγή: naftemporiki.gr