Εξαρθρώθηκε, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν συστηματικά ηλεκτρονικά απάτες, με θύματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα (23/6/2022), ευρείας κλίμακας παράλληλες αστυνομικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Κορινθίας και της Βοιωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Βοιωτίας, όπου συνελήφθησαν -5- ημεδαποί, ηλικίας από 22 έως και 32 ετών, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία πιστοποιητικών, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.
Επιπλέον, αναζητούνται ακόμη δύο (2) άτομα, μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι οι ανωτέρω, από το μήνα Οκτώβριο του 2021 έως και σήμερα, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία ενεργώντας με συγκεκριμένη μεθοδολογία και χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα τεχνάσματα, κατάφερναν να εξαπατήσουν ανυποψίαστους πολίτες, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά.
Η οργάνωση διέθετε ιεραρχική δομή, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους. Ηγετικό ρόλο είχε 28χρονος συλληφθείς, ο οποίος έδινε εντολές στα υπόλοιπα μέλη σχετικά με τον τρόπο δράσης τους, ενώ αυτά με τη σειρά τους στρατολογούσαν δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών (money mules), προκειμένου να παραδώσουν στην οργάνωση τη διαχείριση των λογαριασμών τους.
Ως κύριοι τρόποι δράσης τους ήταν:
α) η αναζήτηση και ο εντοπισμός, μέσω διαδικτύου, καταλυμάτων και δωματίων προς ενοικίαση,
β) η τηλεφωνική επικοινωνία με ιατρούς, προκειμένου να εξεταστούν έναντι υποτιθέμενης αμοιβής και
γ) η τηλεφωνική και διαδικτυακή επικοινωνία με πωλητές, όπου συστήνονταν ως υποψήφιοι αγοραστές, εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την αγορά των προϊόντων τους.
Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της άμεσης καταβολής των χρημάτων στον τραπεζικό λογαριασμό των θυμάτων, αποσπούσαν τεχνηέντως τα απαραίτητα στοιχεία και κωδικούς ταυτοποίησης για την είσοδο στην ηλεκτρονική τραπεζική τους (όνομα χρήστη, προσωπικούς κωδικούς, αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, κωδικούς επιβεβαίωσης συναλλαγής κτλ).
Έχοντας, πλέον, αποκτήσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή των παθόντων, μετέφεραν χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων, σε λογαριασμούς αυτών που είχαν στρατολογήσει (money mules).
Επίσης, σε πολλές από τις περιπτώσεις απατών, οι δράστες χρησιμοποιούσαν απατηλούς υπερσυνδέσμους – αναδυόμενες σελίδες (phishing mails, phishing sites, smising), καταφέρνοντας και με αυτό τον τρόπο να αποσπούν τα προσωπικά στοιχεία των ηλεκτρονικών τραπεζικών λογαριασμών των παθόντων.
Τα μέλη προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» – ghost persons).
Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε ότι οι ανωτέρω, κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, είχαν διαπράξει συνολικά ογδόντα πέντε (85) περιπτώσεις απατών, αποκομίζοντας από την εγκληματική τους δράση παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -2.050.000- ευρώ.
Τέλος, σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -3- οχήματα, ηλεκτρονικός υπολογιστής, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος τραπεζικών καρτών καθώς και το χρηματικό ποσό των -5.165- ευρώ.